Festivalové ozvěny: 52. týden

Vydáno: 01.01.2013 22:34 - Jana Bébarová | foto: Future Film

Berlinale zahájí novinka Kar-wai Wonga The Grandmasters inspirovaná mentorem Bruce Lee Ip Manem. Sundance zná jména porotců. V lednu se v Praze chystá tradiční Festival krátkých filmů.
SUNDANCE
Bývalý předseda společnosti Fox Filmed Entertainment Tom Rothman usedne v porotě soutěžní sekce amerických hraných snímků na blížícím se filmovém festivalu Sundance. V téže porotě usedne i mexický kameraman Rodrigo Prieto známý především díky spolupráci s Alejandrem Gonzálezem Iñárrituem či herec, scenárista a režisér Edward Burns, jehož režijní debut The Brothers McMullen v polovině devadesátých let získal v Park City v Utahu Velkou cenu poroty.
O vítězi sekce amerických dokumentů budou mj. rozhodovat režisérka a producentka Liz Garbus nedávno podepsaná pod dokumentem Love, Marilyn, dále režisér Davis Guggenheim (Nepříjemná pravda, It Might Get Loud) či nezávislý filmař Gary Hustwit naposledy spjatý s projektem Urbanized.
Zatímco libanonská rodačka Nadine Labaki, jejíž snímek Et maintenant on va où? (Where Do We Go Now?) se promítal na posledním ročníku, bude součástí tříčlenné poroty v sekci světových hraných filmů, v porotě sekce krátkometrážních filmů usedne na Oscara nominovaný americký animátor Don Hertzfeldt.
Filmový festival Sundance se uskuteční od 17. do 27. ledna. Více informací najdete na stránkách akce.
BERLINALE
Novinka Kar-wai Wonga The Grandmasters zahájí 7. února 63. ročník berlínského filmového festivalu. Epický akční snímek odehrávající se v Číně 30. let je inspirovaný skutečnou postavou mistra bojových umění Ip Mana, který byl mentorem Bruce Lee. V hlavní roli snímku se představí Tony Leung.
Světovou premiéru si The Grandmasters odbudou 8. ledna v Číně, v Berlíně budou poté uvedeni v mezinárodní premiéře. Kar-wai Wong se Berlinale osobně zúčastní jako předseda hlavní poroty.
Na 63. Berlinale se v mezinárodní premiéře rovněž představí režijní debut Josepha Gordona-Levitta Don Jon's Addiction o soudobém Donu Juanovi ztvárněném samotným režírujícím hercem. Snímek, v němž si rovněž zahrály Scarlett Johansson a Julianne Moore, poprvé spatří diváci na Sundance.
Sekce Panorama rovněž uvede na Sundance premiérovaný životopisný snímek o pornohvězdě Lindě Lovelace, který pod příznačným názvem Lovelace režírovali Rob Epstein a Jeffrey Friedman a v němž hlavní roli ztvární Amanda Seyfried.
Mezi dalšími snímky se v téže sekci objeví komedie Frances Ha v režii Noaha Baumbacha v hlavní roli s Gretou Gerwig nebo snímek Meine Schwestern (My Sisters) německého filmaře Larse Kraumeho.
Další podrobnosti najdete na oficiálních stránkách festivalu.
FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ
Již poosmé se v Praze v druhé polovině ledna uskuteční Festival krátkých filmů pořádaný organizátory karlovarského filmového festivalu.
Akce zaměřená zejména na krátkometrážní hranou tvorbu představí v mezinárodní soutěži hrané filmy se stopáží do třiceti minut vytvořené v uplynulých dvou letech. Návštěvníci se kromě toho mohou těšit i široký nesoutěžní program mapující dění na poli aktuální světové krátkometrážní kinematografie.
Od 17. do 20. ledna bude ve Světozoru k vidění kupříkladu výběr nejzajímavějších německých filmů prezentovaných v rámci desetileté existence labelu Shorts Attack! agentury interfilm Berlin nebo průřez skandinávským krátkým filmem Mental Nord.
Chybět nebude již tradiční sekce "Labo" prezentující filmy vzniklé za pomoci nových technologií či netradičních postupů, přehledová sekce oceněných filmů "Panorama" a hororově laděný noční program "Brutal Relax".
Předprodej vstupenek na Festival krátkých filmů bude zahájen v pokladně kina Světozor 14. ledna. Více informací najdete brzy na stránkách akce.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY