Festivalové ozvěny: 45. týden

Vydáno: 06.11.2012 19:43 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Na Ki-dukovu Pietu, Vinterbergův Hon či Redfordovu novinku The Company You Keep a další festivalové hity láká festival v Bratislavě. Do kin českých opět míří Severský filmový podzim.
MFF BRATISLAVA
Na vítězný snímek letošního festivalu v Benátkách, Pietu korejského režiséra Kima Ki-duka, a na spoustu dalších žhavých festivalových hitů tohoto roku se mohou těšit návštěvníci 14. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Bratislavě.
Ten v pátek 9. listopadu slavnostně zahájí novinka Roberta Redforda, akční politický thriller The Company You Keep, který si premiéru odbyl rovněž v Benátkách. V ústřední roli Redfordova filmu natočeného podle stejnojmenného románu Neila Gordona se představí Shia LaBeouf coby investigativní novinář odkrývající temnou minulost bývalých politických radikálů.
Letošní program rovněž láká na novinku dánského režiséra Thomase Vinterberga Hon o učiteli obviněném ze zneužívání, která Madsi Mikkelsenovi vynesla cenu pro nejlepšího herce na canneském festivalu, dále na intimní, znepokojující příběh o citové závislosti Přijít o rozum belgického tvůrce Joachim Lafosse či na zatím poslední film Abbase Kiarostamiho Like Someone in Love, který čeští diváci mohli spatřit na Letní filmové škole.
Vedle stabilních soutěžních sekcí prvních a druhých hraných filmů, dokumentů a krátkých filmů letos nově přibyla Soutěž slovenských hraných filmů "Made in Slovakia", v níž bude o prvenství usilovat například sociální drama Až do města Aš či česko-slovenské koprodukční projekty jako Ve stínu a Konfident.
Sekce "Pocta" letos připomene dílo srbského režiséra Gorana Paskaljeviče, který se akce osobně zúčastní mj. jako předseda hlavní poroty. Jedním z čestných hostů bratislavského festivalu bude rovněž režisér Jiří Krejčík, který si na Slovensku stejně jako Paskaljevič převezme cenu za uměleckou výjimečnost ve světové kinematografii a osobně tam uvede svůj snímek Polnočná omša, jenž natočil před padesáti lety.
Bratislavský festival potrvá až do 15. listopadu, pak se přesune do Bánské Bystrice, kde bude ve dnech 16. a 17. listopadu pokračovat "Festivalovými dny". Více informací o programu a uváděných filmech najdete zde.
SEVERSKÝ FILMOVÝ PODZIM
Již potřetí budou mít čeští diváci možnost zavítat na přehlídku filmů severských kinematografií. Vedle pražského Atlasu, brněnského Artu a ostravského Minikina se navíc Severský filmový podzim bude letos nově konat i v kině Máj v Chocni a kině Fidiko v Žamberku. Akce představí dvanáct snímků, z drtivé většiny aktuální novinky, z nichž čtyři budou posléze uvedeny do běžné distribuce společností Film Europe Pictures.
Program láká například na nostalgický snímek z Norska 70. let ovládaného punkovým hnutím Synové Norska vyprávějící příběh otce a rebelujícího syna, dále švédské komorní drama o vášni a zradě Stockholm Östra, nebo dramata z druhé světové války Srdce bojovníka a Kříž cti.
Řada ovšem přijde i na svérázné severské komedie, jako například islandský snímek Říše léta režírovaný absolventem FAMU Grímurem Hákonarsonem, či k Big Lebowskimu přirovnávaný norský film Král curlingu.
V Praze bude Severský filmový podzim zahájen již 14. listopadu, v Ostravě vypukne o den později. Brno jej přivítá 6. prosince. Jako již tradičně budou všechny snímky uvedeny s rozšířenými a barevně upravenými titulky pro neslyšící publikum.
Více informací o uváděných filmech najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY