Téma: Jak je důležité kérku míti

Vydáno: 25.01.2012 21:46 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Tetování se stalo celosvětovým fenoménem a mnoho lidí se jím na svém těle honosí. Výjimkou pochopitelně nejsou ani známé filmové postavy, pro které mnohdy symbolizuje něco zvláštního. Projděte si s námi ty nejslavnější z nich.
Tetování - věc stará více než pět tisíc let. Na úplném počátku mělo hlavně duchovní význam a osoby, které se jím mohly chlubit, byly většinou dost uznávané a mohly mít i některé zvláštní schopnosti. Posléze se objevovalo na tělech válečníků a námořníků, pro něž také mělo určitý význam. V pozdějším období se stalo výsadou zejména vězňů, kteří si ho nechávali provádět v cele a v amatérských podmínkách. Mnozí z nich ho chápali jako jedinou možnost projevu své svobody. I proto si tetování získalo špatnou pověst a ještě dnes na něho starší generace hledí trošku s despektem.
Moderní doba ale bourá veškerá tabu a tetování je v současnosti velmi lákavým a atraktivním "módním" doplňkem u mladých lidí. Ač jeho tvorba je nepochybně dost bolestivá, podstupuje ji stále více osob, protože tuší, že jde o něco atraktivního. A co si budeme povídat, mnohdy je to opravdu sexy a pohled na decentně "pomalované" tělo opačného pohlaví nemůže urazit. Je tak více než jasné, že s tímto fenoménem se setkáme také v mnoha populárních filmech, v nichž častokrát hraje důležitou roli a pro děj má zcela zásadní význam.
Drsňáci a vězni
Pochopitelně, že filmaři nemohou přecházet fakt, že nejvíce lidí si tetování spojuje právě s různými kriminálními živly a drsnými chlapy. Proto také ve snímcích, jejichž hrdiny jsou právě takové existence, najdeme spoustu vynalézavých kérek. Třeba chladnokrevný zabiják Harry Powell v podání Roberta Mitchuma se v dramatu z roku 1955 Lovcova noc snaží vetřít do rodiny svého spoluvězně. Jeho potomci by totiž měli vědět, kde se skrývá lup, o němž celý svůj pobyt za mřížemi sní. Aby všichni měli jasno, s kým mají tu čest, má Harry na prstech jedné ruky vytetováno "LOVE" (láska) a na druhé "HATE" (nenávist). Ne, Ozzy Osbourne opravdu nebyl první, kdo své prsty vyzdobil nápisem.
Podobně je na tom i právě propuštěný Max Cady (Robert De Niro) ve Scorseseho krimithrilleru Mys hrůzy, který se pokouší vetřít do přízně rodiny svého advokáta, jenž u procesu zatajil několik významných polehčujících okolností. O jeho kriminální minulosti svědčí mimo jiné i spousta tetování, z nichž rozhodně vyniká obrovský kříž přes celá záda, na jehož ramenech se houpají dvě misky vah, z nichž jedna je pravda a druhá spravedlnost.
Drsňácká tetování mají i George Clooney v hororu Od soumraku do úsvitu (přes celou ruku), Pamela Anderson v průšvihu Barb Wire (ostnatý drát na ruce), Angelina Jolie v akční pecce Wanted (pokryta většina zad, některá tetování jsou skutečně její), Julian Arahanga v dramatu Kdysi byli bojovníky (přes půlku tváře), Dwayne Johnson nejen v Rychle a zběsile 5 (na rameni), Sylvester Stallone v Expendables (horní polovina zad) nebo jedna z postav seriálu Battlestar Galactica (na ruce, připomíná logo hokejového klubu Detroit Red Wings). Hodně zajímavý obrázek ptačí hlavy nosí na ruce i zlodějíček H. I. Donnough (Nicolas Cage) v kriminální komedii Potíže s Arizonou.
Tělo jako umělecké dílo
Mít tetování je někdy fajn a svým způsobem sexy, nic se ale nemá přehánět. Následující postavy svou lásku k obrázkům namalovaným na těle poněkud přehnaly a samy se staly uměleckými díly. Pravda ale je, že někdy k tomu byly dohnány okolnostmi, jako třeba mladík Leonard v podání Guye Pearce v Nolanově thrilleru Memento. Tomu po přepadení, při němž zahynula jeho žena, už neslouží krátkodobá paměť, a jelikož u sebe stále nenosí poznámkový blok, musí si všechna důležitá fakta poznačit přímo na tělo. Není se pak co divit, že najít kousek holé kůže je zrovna u něho dost velký problém.
Obrovskou kresbu květiny má na svém těle také Maud Adams v málo známém filmu Tetování. A právě jí je posedlý místní tatér, který si ji musí za každou cenu vyfotit. Ani Dannyho Treja nemůžete ve filmech přehlédnout. Díky jeho ženě s obrovským sombrerem na hlavě, která mu zdobí celou hruď, je nezapomenutelný a filmaři této pomůcky velmi často využívají, stačí vzpomenout jen na již zmiňovaný horor Od soumraku do úsvitu, akčňák Con Air nebo nedávný Machete.
Těžkou váhou je v tomto směru také šílený vrah Francis Scott Dolarhyde (Ralph Fiennes), jenž má na svědomí už několik masakrů nebohých rodin a je tak fascinován obrazem červeného draka, po němž se film jmenuje, že ho má zpodobněný na celých zádech a často se pohledem na něj v zrcadle ukájí. Není tak žádné překvapení, že skutečný vztah s ním naváže jen slepá dívka.
Když už jsme u těch draků - toto pohádkové a mystické zvíře zdobí záda také nekonformní a drsné hackerky Lisbeth Salanderové, ať už ve švédském podání Noomi Rapace nebo v tom americkém Rooney Mary. O tom, že tato ozdoba není jen tak beze smyslu, svědčí i anglický název celého filmu (knihy) The Girl With The Dragon Tatoo (v překladu Dívka s tetováním draka). Po zhlédnutí jakékoli verze (nebo přečtení předlohy) vám tato slečna dlouho nezmizí z hlavy.
Galerií obrázků ze života je i tělo mafiána Vigga Mortensena v parádních Východních příslibech. Každý ruský gangster totiž musí mít vytetovaný svůj životní příběh, aby něco znamenal a získal si potřebný respekt. Proto je ozdoben nejrůznějšími obrázky, z nichž nejvýraznější je kostel se třemi věžemi na zádech. I tady by se znalec umění vyřádil.
A to ještě není vše - zmínit musíme Roda Steigera ve filmu podle povídek Raye Bradburyho The Illustrated Man, který musel každý den sedět v maskérně dvacet (!) hodin, aby vypadal dokonale potetovaný, nebo hrdinu úspěšného seriálu Útěk z vězení, jenž má na svém těle kompletní mapku věznice, z níž chce osvobodit svého bratra.
Neonacisté a ti ostatní
Poměrně výrazným tetováním jsou mnohdy známí i příznivci neonacistického hnutí, z nichž jde strach už sám o sobě. Ve světě filmu jím třeba je brutální Derek (Edward Norton) v kontroverzním snímku Kult hákového kříže. Ten se sice ve vězení napravil a posléze se snažil před vlivem zhoubné ideologie chránit svého bratra, zpodobněný hákový kříž nad pravým prsem mu však nikdo nesmazal.
Podobným fanatikem je skinhead a vyznavač Mein Kampfu Hando (Russell Crowe), jehož výrazným symbolem je tetování v podobě kosti táhnoucí se přes celou levou ruku, které zároveň proslavilo celý film Romper Stomper. Pochopitelně ale nejde o jediné tetování, které ho zdobí, a na první pohled zaujme ještě kříž s andělem v dolní polovině hrudi.
Ostatní už se zločineckým hnutím nemají nic společného, takže můžeme zakončit článek trošku veseleji. Tetování uvidíte i na nose Harveyho Keitela v dramatu Piano, hada na břiše skrývá také Snake Plissken alias Kurt Russell v dobrodružném sci-fi Útěk z New Yorku, decentní tři proužky na ruce značí komunitu, jejímž členem se stal i Leonardo DiCaprio v dramatu Pláž, symboly ze sedmnáctého století má na předloktí Keanu Reeves jako John Constantine a s jejich pomocí se brání útokům nadpozemských příšer, nápisy "Dude" a "Sweet" na krcích Seanna Williama Scotta a Ashtona Kutchera zakončily obrovskou pařbu v komedii Hele vole, kde mám káru? a solidní podobiznou jakési postavy táhnoucí se přes půl zad se chlubí i Val Kilmer v kriminálce Salton Sea.
To pochopitelně nejsou úplně všechna tetování, která se kdy ve filmu objevila. Tento článek slouží jen jako přehled těch nejzákladnějších a nejzajímavějších "kérek", které do značné míry charakterizují naše oblíbené a neoblíbené hrdiny. Vzhledem k tomu, že tato ozdoba je čím dál populárnější, budeme se s ní na plátně pravděpodobně potkávat stále častěji, což určitě není na škodu. Máte-li i vy nějaké oblíbené filmové tetování, na které jsme třeba zapomněli, napište nám ho do diskuze pod článkem. Budeme jedině rádi.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY