Box office: Světové tržby za 36. víkend

Vydáno: 16.09.2011 22:34 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Neuvěřitelné: Śmoulové vydělali další stovky milionů
Neil Patrick Harris ve filmu <b>Šmoulové</b>
Falcon
Omlouvám se, ale musel jsem se po vzoru bulváru uchýlit k "senzačnímu", lehce zavádějícímu titulku, neboť mě nenapadá jiný způsob, jak nalákat ke čtení něčeho, co je čím dál tím víc stejné. Nejen, že modré "zlo" už pátý týden vévodí žebříčku návštěvnosti světových kin, ale do kin se neženou ani žádné zajímavé novinky. V desítce nejúspěšnějších se tedy akorát dokola protáčejí veteráni podle toho, kdo si kde odkroutí opožděnou premiéru. Ale k věci...
Modrá je prostě dobrá. Chcete-li mít milionové zisky, nacpěte do svého filmu trojrozměrné modré ušatce. James Cameron před téměř dvěma lety okupoval s Avatarem čelo světového žebříčku celých jedenáct týdnů a nynější pětitýdenní triumf Šmoulů je vůbec nejdelší od pandorského dobrodružství. Tentokrát si belgičtí skrčci připočetli 16,3 milionů dolarů (v korunách jsou to ony "stovky"), což jejich zámořské tržby vyneslo na 323 milionů dolarů, celosvětově pak 459.
Minimální zastoupení zabijáckých robotů patrně způsobilo, že Japonci jako jedni z mála z celkem 73 zemí Taťku Šmoulu odmítli a během premiérového víkendu mu dodali pouhých 855 tisíc dolarů. Druhý start tohoto týdne si úspěšný rodinný snímek odbyl v Řecku, které uvolnilo (na své poměry) velice pěkných 913 tisíc dolarů.
Stříbro již tradičně patří povedené scifárně Zrození planety opic, která zabodovala za 12,9 milionů dolarů z 59 států. Tím se překvapivě úspěšní vzbouření primáti přehoupli přes dvě stě milionů dolarů ze zbytku světa. Bronz bere hororový Nezvratný osud 5 s jedenácti miliony z pětačtyřiceti trhů. Za čtyři týdny si ve světě vydělal pátý díl populární smrtící série 77 milionů, což je mírné zklamání.
Romantická komedie Kamarád taky rád zdvojnásobila počet zemí, ve kterých je promítána, což ji rázem vystřelilo na pěkné čtvrté místo a 10,5 milionů. Přispěly k tomu především silné otvíráky ve Velké Británii (3,1 mil.), Německu (2,6 mil.) a Francii (1,8 mil.). Sympatické duo Kunis -Timberlake má zatím na kontě necelých 30 milionů.
Díky pětimilionovému startu v Číně se do top ten vrací marvelácký Captain America: První Avenger, jenž tento týden nasbíral 7,9 milionů. Následují jej Šéfové na zabití (celkové tržby ze zbytku světa 78 mil.), komiksoví Kovbojové a vetřelci (slabých 58,5 mil.), britská komedie The Inbetweeners Movie (senzačních 62,6 milionů jen z domova), příšernost Ošetřovatel (73 mil.) a romantická Bláznivá, zatracená láska.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 09.09.2011
  1. Šmoulové 16,3 mil.
  2. Zrození planety opic 12,9 mil.
  3. Nezvratný osud 5 11,3 mil.
  4. Kamarád taky rád 10,5 mil.
  5. Captain America: První Avenger 7,9 mil.
  6. Šéfové na zabití 5,5 mil.
  7. Kovbojové a vetřelci 5,4 mil.
  8. The Inbetweeners Movie 3,4 mil.
  9. Ošetřovatel 3,3 mil.
  10. Bláznivá, zatracená láska 3,2 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY