Box office: Světové tržby za 34. víkend

Vydáno: 02.09.2011 22:06 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Světová kina se stále barví do modré barvy
Neil Patrick Harris ve filmu <b>Šmoulové</b>
Falcon
Končí léto a s ním i filmové hody. Tento týden se ve světě nerozjela žádná výraznější novinka, která by se probojovala až do první desítky žebříčku, proto se o nejvyšší příčky dělí staří známí.
Čelo top ten si opět přivlastnili nenasytní Šmoulové, kteří sice neexpandovali na nové trhy, ale díky vynikajícím propadům o pouhých 24 procent nasbírali pěkných 21,8 milionů dolarů, což je posunulo v celkových zahraničních tržbách na sumu 258 milionů. Tím Taťka Šmoula a spol. přeskočil svého úspěšného žánrového konkurenta Alvina a Chipmunky 2 a stali se nejúspěšnějším dětským filmem s CGI postavičkami v hlavních rolích.
Animované potvůrky v dospěláckém vydání, jež stály u Zrození planety opic, si také nevedou vůbec špatně. Partička kolem šimpanze Caesara si ze 49 států připočetla 21,9 milionů dolarů na celkových 157 milionů. Celosvětově povedené sci-fi již přeskočilo hranici tří set milionů.
Ve větším se rozjel nemilosrdný Nezvratný osud 5, jenž expandoval do čtrnácti nových zemí (celkově se hraje ve dvaceti státech). Díky parádnímu otvíráku v Rusku (7,8 mil.) se pátý díl známé hororové série vyšplhal na třetí příčku se ziskem 21 milionů.
Naopak ani sedmnáct nových trhů nepomohlo Kovbojům a vetřelcům výrazněji zabodovat a 13,8 milionů z celkových 43 států je průšvih. Zbytek světa po třech týdnech přispěl na konto nepovedené komiksové adaptace mizerných 34,8 milionů.
Pátou a šestou pozici okupují dva konkurenční úspěšné animáky. Auta 2 za celou svou pouť zámořskými kiny nastřádala 334 milionů, zatímco výdělečnější navrátilec (stačila k tomu povedená premiéra v Itálii za 6,6 milionů) Kung Fu Panda 2 již pošilhává po půlmiliardové metě.
Sedmý je osmý Potter za 9,4 milionů (celosvětově 1,295 miliard), následovaný úspěšnou britskou komedií The Inbetweeners Movie. Desítku uzavírají Šéfové na zabití a komiksový propadák Green Lantern.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 26.08.2011
  1. Šmoulové 26,8 mil.
  2. Zrození planety opic 21,9 mil.
  3. Nezvratný osud 5 21,0 mil.
  4. Kovbojové a vetřelci 13,8 mil.
  5. Auta 2 11,2 mil.
  6. Kung Fu Panda 2 9,7 mil.
  7. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 9,4 mil.
  8. The Inbetweeners Movie 9,3 mil.
  9. Šéfové na zabití 8,4 mil.
  10. Green Lantern 6,7 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY