Akira a "Třístovka" se dávají do pohybu

Vydáno: 20.07.2011 20:37 - Martin Bubrín | foto: Facebook tvůrce

Problémové adaptace už vyfasovaly zelenou
Gerard Butler ve filmu <b>300: Bitva u Thermopyl</b>
Warner Bros. Entertainment
Adaptace kultovního anime Akira a komiksového sequelu 300: Battle of Artemisia prošly v posledních měsících mnoha nečekanými změnami. Epickou sci-fi mangu měli téměř na jisto režírovat bratři Alberta a Allen Hughesovi podle scénáře Stevea Klovese, do jedné z hlavních rolí se počítalo s Keanu Reevesem, přičemž dále měli možnost tvůrci vybírat ze jmen jako James McAvoy, Robert Pattinson nebo Andrew Garfield.
Kvůli neustálému odkládání příprav, natáčení, nejistoty jak v obsazení, tak v rozpočtu (ten by potřeboval přinejmenším tak 250 miliónů) však studio Warner Bros zrušilo veškeré práce na projektu a skoro to vypadalo, že film bude mít na dlouhou dobu utrum. Tak to ale v Hollywoodu nechodí... Stejně jako v případě adaptace pokračování Třístovky.
Komiks nejprve pojmenovaný suše Xerxes měl po Zacku Snyderovi převzít Guy Ritchie. Tato informace však vyšla najevo jako kachna a projekt byl nanedlouho odložen. Nedávno jsme vás informovali, že o jeho režii "soupeří" dva tvůrci - Noam Murro a Jaume Collet-Serra. A můžeme vám říci, že oba ze souboje odejdou jako vítězové. Jak to? První jmenovaný totiž natočí 300: Battle of Artemisia a druhý se zase porve s adaptací Akiry.
Rozhodně ale nepůjde o jednoduché úkoly. Murro zatím natočil jen jednu romantickou komedii a na příští rok připravuje pátou Smrtonosnou past. Pořádné zkušenosti s megaprodukcí však zatím nemá. Warneři si jistě od výsledku slibují úspěch jak od předchozího dílu, a tak se může stát, že začínajícímu režisérovi producenti svážou ruce a nedají mu tvůrčí svobodu. Ono je to ostatně těžké, když Bitva u Thermopyl přišla s osobitým stylem, který je nutno ikonicky dodržet.
Colleta-Serru však čeká úkol ještě těžší. Akira je totiž hýčkané kultovní dílo, na které fanoušci nedají dopustit. Bude to vyžadovat koňskou dávku úsilí, aby se z hollywoodského remakeu nestal hloupý americký blockbuster, který bude sázet jen na známé tváře a drahé vizuální efekty. Těch bude i tak však potřeba hodně - kdo viděl asijský originál z roku 1988, dá mi za pravdu, že finále má potenciál sežrat minimálně rozpočet jednoho menšího fantasy snímku. Režisér šlapajících žánrovek Neznámý a Orphan se tak snadno může stát hvězdou první velikosti, stejně jako může být nenáviděn za to, že výsledek zpacká.
Nepředbíhejme však a raději si počkejme, až obě adaptace začnou dostávat konkrétnější obrysy.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY