TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka

Vydáno: 19.01.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Premiere

Ve druhé polovině ledna je televizní nabídka extrémně slabá a dramaturgové v ní krom nekonečných repríz spoléhají zejména na vlastní seriálovou tvorbu. I z toho důvodu se do našeho výběru dostaly jen dva málo známé evropské filmy.
Růže pro všechny (Una rosa per tutti) (sobota 20. 1., ČT2, 14.45 - 16.20)

Plakát filmu Růže pro všechny / Una rosa per tutti
© Kinobox
Italská komedie z druhé poloviny šedesátých let je nejen u nás prakticky neznámá a její zařazení do programu je dost raritní. Režisér a scenárista Franco Rossi v ní vycházel z divadelní hry Glaucia Gilla, což prozradí mnohé. Je tedy jasné, že důraz je kladen na dialogy, které zrovna nejsou nijak zvlášť atraktivní, ale mají svižné tempo, poměrně dobře plynou a na svou obyčejnost jsou dobře napsané. Zápletka také není nikterak objevná, ale potřebně oddechová a tím pádem i značně předvídatelná. Hodně výrazná je též dobová atmosféra karnevalového Ria, která je asi tím vůbec nejatraktivnějším. V titulní roli exceluje výborná Claudia Cardinale, které neméně skvěle sekundují Nino ManfrediMario Adorf nebo Lando Buzzanca. Škoda jen celkové nevýraznosti. Pohodový tip na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Svou poslední roli zde ztvárnila Laura Suárez.

Píseň z filmu Růže pro všechny / Una rosa per tutti

Hledá se plyšák (Le doudou) (úterý 23. 1., Televize Seznam, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Hledá se plyšák / Le doudou
© CSFD
Také šest let stará francouzská komedie je prakticky neznámá a oficiální cestou nesehnatelná. Režijně s ní debutovalo scenáristické duo Philippe Mechelen a Julien Hervé, které vsadilo na odlehčenou atmosféru, lehce bizarní, ale předvídatelný námět a svižné tempo. Potěší, že humor není úplně hloupý a dokáže si udržet určitou úroveň, ačkoli je místy dost nevyrovnaný a některé scény malinko hraničí s trapností, další jsou ale na druhou stranu bezmála geniální a nápadité. Vzhledem k velmi střídmé stopáži si to ale divák uvědomí až s běžícími závěrečnými titulky, což je jedině dobře. Ústřední role ztvárnili velmi dobří Kad Merad a Malik Bentalha, jejichž vzájemné špičkování baví i ve slabších momentech. Jen škoda, že se tvůrci drželi zbytečně při zemi a příliš se neodvázali, protože výsledek je jen lehce nadprůměrný s absencí výraznějších chvilek a vesměs potěší spíše zaryté milovníky francouzských komedií. Snadno přehlédnutelný tip.

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek premiéru 20. června 2018.

Originální trailer filmu Hledá se plyšák / Le doudou


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY