Kinopremiéry: Podezřelá princezna rebelka hledá cestu na Broadway

Vydáno: 17.08.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Z kvarteta novinek v tomto týdnu jednoznačně vyčnívá sci-fi horor Jordana Peelea se zvláštním názvem Nene. Náročnější publikum pak nepochybně zaujme jihokorejský thriller Podezřelá z dílny Park Chan-wooka.
Nene (Nope) (CinemArt)

Český plakát filmu Nene / Nope
© CinemArt
Režijní a scenáristické počiny Jordana Peelea u nás nejsou tak očekávány jako v zámoří a ani v žebříčcích návštěvnosti se neumísťují na úplném vrcholu, své diváky si ale rozhodně najdou. Určitě to bude platit i pro jeho nejnovější sci-fi horor, v němž bude zřejmě opět jakýsi sociální přesah a snad i hutnější a tajemnější atmosféra. V hlavní roli se představí Daniel Kaluuya. Zahraniční ohlasy se řadí k těm spokojenějším, takže nezbývá než věřit, že i zdejší publikum, jehož kulturní a sociální kořeny jsou trochu jiné, se k nim přidá. Jasná premiéra týdne.

Synopse: V jeden obyčejný den se na nebi objevilo cosi, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO, nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že v okolí malé koňské farmy, kde OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, se pohybuje něco podivného. Oči senzacechtivých ufologů a záhadologů se sice upírají k nebi, aby spatřily alespoň na chvilku pověstný létající talíř, Haywoodovi ale klopí oči k zemi, protože kdo se na ně nedívá, toho přeci neunesou. Nebo to tak už není?

Zajímavost: Jedná se o vůbec první horor v historii, který se natáčel na IMAX kamery.

Oficiální český trailer filmu Nene / Nope
Podezřelá (Heojil kyolshim) (Aerofilms)

Český plakát filmu Podezřelá / Heojil kyolshim
© DK Teplice
Jihokorejský thriller potěší náročnější publikum, neboť jeho režisérem a spoluscenáristou je na festivalech oblíbený a oceňovaný Park Chan-wook. Ten opět dle všeho natočil žánrový mix s poměrně zajímavým, ačkoli tentokráte prý trochu nedotaženým příběhem a jako vždy vyměřil poměrně dlouhou stopáž. O obsazení nemá smysl moc mluvit, protože nikdo na první pohled povědomý se v něm neobjevuje, diváky ale nepochybně naláká právě jméno tvůrce. Ohlasy jsou vesměs spokojené, takže o zklamání by rozhodně jít nemělo. Premiéra pro náročnější diváky.

Synopse: Detektiv Hae-joon (Hae-il Park) je povolán k případu úmrtí muže, který se za nejasných okolností zabil pádem ze skály. Stín podezření ihned padá na čerstvou vdovu Seo-rae (Tang Wei), kterou tato skutečnost vůbec neznepokojila. Zdá se však, že chladná byla pouze ke svému manželovi, protože mezi ní a vyšetřovatelem začíná vznikat nečekané citové pouto. Není to však celé hra, jak uniknout zrakům policie?

Český trailer filmu Podezřelá / Heojil kyolshim
Princezna rebelka (Pil) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Princezna rebelka / Pil
© CSFD
Francouzský animák vypadá podle synopse dost tuctově a vzhledem k tomu, že ohlasů je naprosté minimum, se to dá zatím jen těžko vyvracet. Případný zájemce se tak krom aktuálního rozpoložení svých potomků ničím o moc jiným řídit nemůže, protože režie a scénář jsou celovečerním debutem Juliena Fourneta. Tentokráte ho ale nemusí mrzet povinný dabing, protože ani v původním znění nejsou slyšet žádné hvězdné hlasy. Premiéra, která bez dětí zřejmě nemá smysl.

Synopse: Mia je dvanáctiletý sirotek. Žije v ulicích středověkého města, kde zná každý kout. Má tři ochočené lasičky a společně tvoří nerozlučnou partu, která se živí krádežemi jídla. Ideálním místem pro výpravy za tím nejlepším jídlem je místní hrad, kde je ale nejprve třeba ošálit stráže a využít talent pro akrobacii na maximum. Jednoho dne zase prchá před strážemi a narychlo se převlékne do princeznovských šatů. V tu samou chvíli zlovolný agent Tristain podstrčí korunnímu princi lektvar a promění ho tak v kočkuře - zvíře, jenže je napůl kočkou a napůl kuřetem. Mia všechno vidí a od toho momentu naberou události a její život nečekaný spád.

Český trailer filmu Princezna rebelka / Pil
Broadway (Broadway) (Film Europe)

Český plakát filmu Broadway / Broadway
© OstravaInfo
Ačkoli to název řecko-francouzsko-rumunského dramatu evokuje, se slavným newyorským divadlem má společný jen název. Tuzemského diváka těžko na cokoliv lákat, protože režie a scénář je dílem debutanta Christose Massalase, v hlavních rolích se objevují samé mimo hranice domoviny neznámé tváře a ani hodnocení prakticky neexistují. Synopse sice vypadá tuctově, což ale neznamená, že by nemohla být zpracována atraktivně a třeba i originálně. Jedna velká neznámá.

Synopse: Nelly (Elsa Lekakou) utekla ze své bohaté a panovačné rodiny. Když tančí ve striptýzovém klubu, seznámí se s gangsterem Markosem (Stathis Apostolou), který jí pomůže utéct před pohůnky jejího nevlastního otce. Brzy se také stává jejím ochráncem a milencem a přivede ji do aténské Broadwaye, opuštěného zábavního komplexu, kde žije malá skupinka tuláků, tanečníků, zlodějů a zajaté opice. Brzy se ale v komunitě objeví tajemný, avšak zraněný a obvázaný muž, kterého chce zabít nejnebezpečnější aténská mafie. Když je ale Markos zatčen, zaujímá nově příchozí nečekaně důležité místo v partě.

Český trailer filmu Broadway / Broadway


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY