Zemřel režisér Popelky a Arabely Václav Vorlíček

Vydáno: 07.02.2019 08:25 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 88 let zemřel český filmový a televizní režisér, tvůrce klasických pohádek, komedií a televizních seriálů jako Tři oříšky pro Popelku a Arabela Václav Vorlíček.
Libuše Šafránková, Pavel Trávníček ve filmu  / Tři oříšky pro PopelkuVáclav Vorlíček se narodil v roce 1930 v Praze. Režijně debutoval ve svých třiceti letech rodinným krimisnímkem Případ Lupínek. Prosadil se o šest let později komiksy inspirovanou sci-fi komedií Kdo chce zabít Jessii?, kde se poprvé sešel se scenáristou Milošem Macourkem, s nímž vytvořil dlouhodobý pracovní svazek. Jejich plody byly špionážní parodie Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, crazy komedie Pane, vy jste vdova!, pohádková komedie Dívka na koštěti, jedna z nejlepších pohádek v naší kinematografii Tři oříšky pro Popelku a nebo další komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Významná byla i jejich práce pro televizi, pro níž realizovali seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili. Mezi další klasické filmy, které Vorlíček natočil, patří ještě pohádky Jak se budí princezny a Princ a večernice a komedie Což takhle dát si špenát. Po sametové revoluci a změně režimu natočil v devadesátých letech pohádky Kouzelný měšecPták OhnivákJezerní královna a Král sokolů. Svou kariéru pak zakončil pohádkami Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko a Saxána a Lexikon kouzel. Za svou tvorbu byl oceněn v roce 2017 Cenou prezidenta MFF v Karlových Varech. Vorlíček zemřel 5. února 2019 ve věku 88 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY