Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 12: všechny filmy Terryho Gilliama od nejhoršího po nejlepší

Top 12: všechny filmy Terryho Gilliama od nejhoršího po nejlepší

Vydáno: 22.07.2018 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

S premiérou Gilliamova posledního snímku Muž, který zabil Dona Quijota se ohlížíme zpět za tvorbou režiséra, který bojoval s větrnými mlýny celý svůj život.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Terry Gilliam je podobným typem režiséra jako například David Lynch nebo náš Miloš Forman. Všichni tři přes všechny rozdíly mají společné to, že preferují ve svých filmech kvalitu na úkor kvantity. Filmografie ani jednoho z nich neoplývá vysokým počtem realizovaných celovečerních filmů. Gilliam a Forman jich režírovali jen 12, Lynch jen 10. Na druhé straně jejich osobitost mnohdy převažuje standardní hollywoodskou nebo i evropskou produkci. Jak bych seřadil Gilliamovy filmy od nejhoršího po nejlepší? 

12. Žvahlav / Nepovedené dobrodružství

Michael Palin ve filmu Žvahlav / Nepovedené dobrodružství / JabberwockyPřestože je Žvahlav považován za jednu z nejlepších nonsensových básní v anglickém jazyce, jíž napsal Lewis Carroll a jež je obsažena v jeho románu Za zrcadlem a co tam Alenka našla, jeho filmová podoba je primitivní a nepříliš vtipná. Což je překvapivé vzhledem k tomu, že v hlavní roli prostoduchého bednáře Dennise vystupuje jeden z ex-Monty Pythonů Michael Palin a také vzhledem k tomu, že sám Gilliam byl ex-Python, člen legendární britské humoristické skupiny pověstné svými anarchisticko-surreálnými gagy, které pranýřovaly kde co. Filmový Žvahlav je ale jen průměrnou báchorkou, která nepřesvědčila o tom, že by zde debutující režisér dokázal překročit pythonovský stín výborného animátora.
Originální trailer filmu Žvahlav
11. Kletba bratří Grimmů

Heath Ledger, Monica Bellucci ve filmu Kletba bratří Grimmů / The Brothers GrimmTěžko říct, proč se fiktivní dobrodružný příběh o dvou legendárních bratrech německého původu Jakobu a Wilhelmu Grimmových (Matt Damon a Heath Ledger) cestujících jako drobní podvodníčci ve Francií okupovaném Německu v 19. století, natáčený v Česku a s českými herci v epizodních rolích, moc nepovedl. Gilliam měl k dispozici velkorysý rozpočet 88 milionů dolarů, ale výsledek je bídný. Mohly za to třenice Gilliama s producenty bratry Weinsteinovými? Kdo ví. Mně ale jako filmového fanouška nezajímají zákulisní třenice, ale výsledný produkt a ten je v případě "Bratrů" více než diskutabilní. Tento film byl další ambiciózní, ale promarněnou Gilliamovou "donkichotovinou". Na Hollywood byli "Grimové" málo spektakulární, na Gilliama málo osobití. Ani ryba, ani rak.

Originální trailer filmu Kletba bratří Grimmů

10. Zloději času

Sean Connery ve filmu Zloději času / Time BanditsGilliam o Zlodějích času prohlásil, že jde o první titul z takzvané "Trologie imaginace", jež je o "bláznivosti naší příšerně spořádané společnosti a touze uniknout z ní jakýmkoliv způsobem". Zloději času jsou nahlíženi očima dítěte - chlapce Kevina (Craig Warnock) obdařeného bohatou představivostí a láskou ke starověkému Řecku. Jeho fantazie nenachází pochopení u světa dospělých, který zde představují Kevinovi maloměšťácčtí rodiče. Zloději času sice oplývají originálními nápady a zápletkou a hvězdným obsazením, jehož highlightem je ex-Bond Sean Connery, ale jejich filmová podoba se stále nese v duchu Gilliamovy režijní nezkušenosti a amatérismu. Snímek o časem cestujících trpaslících je také stále příliš ovlivněn pythonovskou poetikou, která ale fungovala jen na ploše krátkých skečů, nikoliv na ploše celovečerního filmu. Gilliam se tu zatím stále jen zahříval.
Originální trailer filmu Zloději času
9. Krajina přílivu

Jodelle Ferland, Jeff Bridges ve filmu Krajina přílivu / TidelandTěžko říct, co chtěl filmem ovlivněným (opět) Carrollovou Alenkou v říši divů Gilliam divákovi sdělit. Otázkou je, zda chtěl vůbec něco sdělit. Krajina přílivu je film problematický. Jediné, co o něm lze říci, je, že je opět podobně jako Zloději času nahlížen z perspektivy dětské fantazie, tentokrát je hlavní postavou dívenka Jeliza-Rose (Jodelle Ferland), která se podobně jako hlavní hrdinka Carrollovy knihy propadne "králičí norou" do říše, kde neplatí žádná pravidla, a jíž vládne imaginace. Potud vše ok, ale Krajina přílivu je mírně řečeno "podivná", a ve své podivnosti skoro otravná. Inu, i Gilliam je jen člověk, který občas chybuje. V případě tohoto počinu to nebylo poprvé ani naposledy.

Originální trailer filmu Krajina přílivu

8. Dobrodružství barona Prášila

Fotografie z filmu Dobrodružství barona Prášila / The Adventures of Baron Munchausen"Baron Prášil" (hrál ho John Neville) je třetím z Gilliamovy "Trilogie imaginace". A vskutku, tento Baron Prášil, podobně jako například ten náš český Baron Prášil, oplývá imaginací a skvělými surrealistickými pasážemi, zvláště létající hlava krále Měsíce (Robin Williams) mezi nimi vyniká, ale co naplat, když celek je opět tak nějak příliš prapodivný. Nutno poznamenat, že Baron Prášil byl obrovským komerčním propadákem. Gilliam zde pro své šílené nápady neváhal vypumpovat rozpočet na maximum, aby pak film divácky naprosto propadl. V tomto smyslu jde o stejně nepovedený megaprojekt podobně jako například Lynchova Duna, kdy výsledek neodpovídal počátečním ambicím a plánům. Přesto je Baron Prášil pozoruhodný právě proto.
Originální trailer filmu Dobrodružství barona Prášila

7. Muž, který zabil Dona Quijota

Adam Driver, Jonathan Pryce ve filmu Muž, který zabil Dona Quijota / The Man Who Killed Don QuixoteMožná je ještě příliš brzy pokusit se zařadit nejnovější Gilliamův film, který on sám zřejmě považuje za svůj nejosobnější, mezi ostatní jeho už časem prověřené tituly, nicméně je potřeba ho někam zařadit. Gilliamův poslední film je dalším z řady jeho ambiciózních, ale ve výsledku problematických a diskutabilních projektů. Zatím se ještě neodvážim říct, zda je Muž, který zabil Dona Quijota geniálním, ale dosud testem času neprošlým filmem, anebo zda jde o další Gilliamův autorský fail - propadák. Uvidíme časem. Zatím se mi ale zdá, že lze tento film přeci jen řadit k tomu lepšímu, co Gilliam spáchal. 
Originální trailer filmu Muž, který zabil Dona Quijota
6. The Zero Theorem

Christoph Waltz ve filmu  / The Zero TheoremThe Zero Theorem je film stejně záhadný jako jeho název. Jde o nepochopené geniální dílo, anebo další z Gilliamových nesrozumitelných podobenství/blábolů? Na to si ať si odpoví každý divák sám. A to je zřejmě největší přednost nejen tohoto, ale všech Gilliamových filmů, které apelují především na mozek diváka více než na jeho city. Smysl života, který tu hlavní postava Qohen Leth (Christoph Waltz) hledá, si taky musí každý člověk nalézt sám pro sebe. Možná, že to je právě nejlepší vlastnost skutečně dobrého filmu, když nedává jasné poselství ani lehké odpovědi. Život je ve své podstatě záhadný a mnoho Gilliamových filmů právě tento fakt staví do popředí. Formálně lze The Zero Theorem řadit k satirickým dystopiím, z nichž ale jak Brazil, tak i 12 opic působí přeci jen trochu serióznějším dojmem než tato barevně křiklavá ujetost. 

Originální trailer filmu The Zero Theorem
5. Imaginárium Dr. Parnasse

Heath Ledger ve filmu Imaginárium Dr. Parnasse / The Imaginarium of Doctor ParnassusTaké Gilliamovo filmové Imaginárium, nechvalně proslulé smrtí hlavního představitele Heatha Ledgera uprostřed natáčení, je filmem rozporuplným, přesto pozoruhodným. Gilliam zde opět dokázal vyvolat mnoho magických filmových momentů, které se ale jaksi ztrácejí ve "vyšším obrazu věcí". A nebo ne? Opět si to musí každý divák rozhodnout sám za sebe. Za sebe mohu říct, že jsem byl ve své době Imagináriem naprosto okouzlený a je mi jedno, zda jde o další Gilliamův "divácký podfuk". Rád jsem mu na to opět skočil. 

Originální trailer filmu Imaginárium Dr. Parnasse

4. Strach a hnus v Las Vegas

Johnny Depp, Benicio del Toro ve filmu Strach a hnus v Las Vegas / Fear and Loathing in Las Vegas
Tato "feťácká psychedelická odysea", jak adaptaci knihy Huntera S. Thompsona výstižně charakterizoval kolega z redakce, sice postrádá hlubší význam i děj, ale co nepostrádá, je "zběsilost v srdci" či spíše "v hlavě" a energetický drive, který tuto pro někoho nudnou, pro někoho pekelně zábavnou (zde se řadím já) road movie, formálně řazenou do Gilliamovy "americké trilogie" pohání kupředu. Kromě toho, že jde o "naprostý úlet", jde i o film, v němž předvádí oba hlavní herci - plešatý Johnny Depp a obtloustlý Benicio del Toro své nejlepší herecké výkony vůbec a Gilliam tu ve své nejlepší tvůrčí formě dokázal, že je "opravdu šílený", jinými slovy, neobyčejně nápaditý. Jeho "Strach a hnus" je zběsilá cesta americkou drogovou noční můrou, která je stejně tak zábavná jako depresivní. 
Originální trailer filmu Strach a hnus v Las Vegas
3. Brazil

Fotografie z filmu Brazil / BrazilBrazil, druhý z Gilliamovy "trilogie imaginace" stejně z "dystopické trilogie" inspirované knihou 1984 od George Orwella, je dílem, které už čas prověřil. Ačkoli je Brazil stále ve svém podivném filmovém expresionismu poplatný post ex-pythonovské poetice (malý úředníček ztracený v mašinérii byrokracie, hraje ho Gilliamův oblíbenec Jonathan Pryce), jde už o první časný vrchol Gilliamovy celé režijní tvorby. Dílo, které oplývá jak fantazií, myšlenkami i pozoruhodnými vizuálními nápady, pak doplatilo jen na to, že zde Gilliam opět bojoval s producenty, kteří ho donutili, aby svoje představy krotil a přizpůsobil komerčním potřebám běžného diváka. Universal po něm chtělo happy end. Absurdní. Brazil skutečně není popcornová zábava s happy endem. Samotná podstata života, stejně jako Gilliamova filmu žádný šťastný konec neobsahuje, přesto se nás stále Hollywood snaží přesvědčit, že šťastné konce existují. Ano, ale pouze v Hollywoodu. Nikoliv u Gilliama a jeho temného podobenství, jakým je Brazil

Originální trailer filmu Brazil
2. Král Rybář

Jeff Bridges, Mercedes Ruehl, Robin Williams, Amanda Plummer ve filmu Král Rybář / The Fisher KingPrvní titul z Gilliamovy "americké trilogie" je tragikomedie Král Rybář natočený podle scénáře Richarda LaGraveneseho. Jde nepochybně o Gilliamův nejdiváčtější, a proto i nejlépe divácky stravitelný snímek, a to i přesto, že jde o v podstatě tragický milostný příběh, který ale obsahuje notnou dávku na Gilliama nezvyklého sentimentu, ale také humoru, který pomáhá tragičnost osudu Perryho (vynikajicí Robin Williams) zlehčit a ve výsledku i překonat. Výborný je zde i Jeff Bridges v roli cynického rádiového moderátora, který nechtěně způsobí tragédii, která plně dopadne i na něho. Nebyl by to ale Gilliam, kdyby si i do tohoto snímku neprosadil některé surrealistické momenty. Zde tuto úlohu plnily Perryho vidiny Rudého rytíře, který ho pronásleduje. A samozřejmě hledání svatého grálu, které upomíná i na pythonovskou minulost (Monty Python a Svatý Grál). Celkově je Král rybář nádherný film, který asi jako jediný z Gilliamových snímků dokáže skutečně dojmout. 
Originální trailer filmu Král rybář
1. 12 opic

Bruce Willis ve filmu 12 opic / Twelve MonkeysAle skutečným mistrovským dílem, jehož účinek časem a opakovanými zhlédnutími nemizí, ale narůstá, je sci-fi o cestování časem a druhý titul z "americké" a "dystopické" trilogie 12 opic. Snímek inspirovaný krátkým filmem La jetée Chrise Markera je kouskem, kde všechno klaplo na výbornou - scénář, herecké výkony - excelují zde jak Bruce Willis a Brad Pitt, tak i Madeleine Stowe nebo Christopher Plummer - kamera a vše korunuje Gilliamova jedinečná režie balancující na pomezí grotesky, satiry, sci-fi i dramatu, to vše dokonale vybalancované. 12 opic je navíc vzácným příkladem filmu, který i když pochopíte, stále nad ním žasnete a já osobně mám neustálý deja vu pocit, že ten film stejně vůbec nechápu, přesto mě fascinuje. Takovýto snímek se nejen Gilliamovi, ale vůbec komukoliv, podaří natočit maximálně jednou za život. 

Originální trailer filmu 12 opic

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- Nejzábavnější filmy od zeleného stolu (27.09.2023 10:29 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu