Blu-ray: Čivava z Beverly Hills 2

Vydáno: 19.03.2011 15:30 - Zbyněk Kubín | foto: Walt Disney Pictures

Hýčkaná čivava Chloe se vdá za svého zachránce z jedničky Pipa a na scénu nastupuje jejich početné potomstvo. Z původního snesitelného dobrodružství se tak stává štěňátkovský mišmaš, u nás zcela nepochopitelně vycházející na BD.
Když v roce 2008 Disney vložil dvacet milionů do výroby rodinné komedie o čivavě užívající si luxusu v sídle své paničky v Beverly Hills, pravděpodobně netušil na jakou zlatou žílu právě narazil. Rozpočet se vrátil už během prvního víkendu a celosvětově si v kinech rozmazlené psisko vyštěkalo takřka 150 milionů dolarů a dalších šedesát přišlo z prodeje DVD. A pokud vám z výpisů vyskakují podobné sumy, hodíte negativní recenze za hlavu a vrhnete se co nejrychleji alespoň na levné pokračování pro video trh.
Čivava z Beverly Hills 2 začíná velkolepou svatbou čistokrevné Chloe a bývalého tuláka Pipa, hrdinů z prvního dílu, jenž vyprávěl o jejich setkání v Mexiku, kde se na přepych zvyklá Chloe ztratila své zazobané paničce a byla okolnostmi donucena spojit se s místní psí spodinou. Pár měsíců po slavnostním obřadu se zamilovanému párečku narodí pětice štěňat, která dávají svým rodičům pořádně zabrat. Neustále něco rozbíjejí, někam padají a vůbec dělají samé roztomiloučké průšvihy. To trvá tak dlouho, až se začnete bát, že nic jiného se ve snímku dít nebude, ale tvůrci se nakonec přeci jen vytasí s hodně chatrnou zápletkou. Mexickým rodičům Pipova páníčka totiž hrozí vystěhování z domu, který nezvládají splácet. A jelikož si lidé s tímto problémem nevědí rady, čivaví rodinka to vezme do vlastních rukou a zúčastní se prestižní psí soutěže krásy a talentu, kde hlavní výhra činí šek dostatečně tučný na to, aby pokryl trable s barákem.
Snímek je samozřejmě výstavně hloupý a naivní, dokonce bohatě předčí svého předchůdce, který byl díky nosnějšímu námětu o něco stravitelnější. Kvůli přesunu na video - a tím pádem i výrazně sníženému rozpočtu - došlo k výměně prakticky celého štábu včetně herců a dabérů. Ve dvojce byste nějaké hvězdnější či zkušenější jméno hledali marně a bohužel je to patrné z každého záběru. Herecké i dabérské výkony jsou mizerné, trikově jde o krok zpět a režisér Alex Zamm, jenž má sice s mluvící zvířenou zkušenosti už z Dr. Dolittlea 5, očividně tápe, jak zvýšit napětí či rozjet akci. Ostatní scény však zvládá řemeslně poměrně zručně, přestože díky zástupům domácích mazlíčků určitě nešlo o jednoduchý džob.
Některé pasáže jako například celá psí soutěž jsou poměrně vtipné a dokazují, že kdyby scénář nebyl dokonale tupý a infantilní, mohlo se jednat o zábavný výsměch snobismu, nevkusu a bizarnostem, jaké někteří bohatí páníčkové vyvádějí se svými milovanými mazlíčky. Je to ale jen pár světlých záblesků mezi ukrutnou nudou. Čivava z Beverly Hills 2 totiž není až tak špatná, aby se u ní člověk dobře bavil na její úkor, ona je prostě obyčejná, průměrná, nezáživná a šíleně zdlouhavá, přestože trvá jen osmdesát minut.
OBRAZ A ZVUK:
Zcela nepochopitelné se zdá rozhodnutí distributora vydat Čivavu z Beverly Hills 2 na českém trhu na Blu-rayi, když se jednička do našich kin vůbec nedostala a ani na BD nevyšla. Jestliže si uvědomíme, kolik klenotů se k nám v HD patrně nikdy nedostane, jednoho by to i rozčílilo. O to víc "zamrzí", jak se disk i česká lokalizace povedly, včetně vynikajícího přehledného menu, ve kterém se u každé položky automaticky zobrazuje její celková délka a čas, kde jste její sledování přerušili.
Barevně obrazu není moc co vytýkat, syté odstíny luxusních interiérů či sluncem zalitých zahrad září z každého záběru a v mnoha případech se dá mluvit o (kýčovité) pastvě pro oči. Díky této prosvětlenosti je obraz většinou perfektně ostrý a čistý, jakmile se však přesuneme do tmavších interiérů či stinných scén, ihned se objeví množství digitálního šumu, což nás upozorní na nižší kvalitu přepisu, odpovídající ambicím snímku.
Zvuk je dokonale čistý a každé sebemenší šustnutí je jasně a zřetelně slyšet, což bohužel platí i o tragické písni Oh Chihuahua od DJ Boba, která v různých obměnách zaznívá z filmu nepříjemně často a nejednou mě donutila stáhnout hlasitost, abych před sousedy neztratil tvář. Český dabing je na hodně dobré úrovni a kvalitně hlasově i typově obsazen, dokonce ani pětice štěňat neklesla k nesnesitelné dospělácké upištěnosti, ale dostala hlasy dětských dabérů.

BONUSY:
Bonusová výbava je na první pohled bohatá, ale její zhlédnutí zabere sotva čtvrt hodiny. Jedná se o několik zbytečných nepovedených záběrů, jeden klip a upoutávku na podobně laděný video film. Absolutně nic podstatného či jakkoliv přínosného. Jak už to tak často bývá, čím méně zajímavý bunus, tím lepší kvalita a lokalizace. V souladu s tímto pravidlem jsou všechny bonusy na tomto disku v HD a s plnou podporou českých titulků.
Kompletní seznam bunusů:
  • Hudební klip “This Is My Paradise“ (Bridgit Mendler)
  • Nepovedené štěky
  • Sharpay's Fabulous Adventure - ukázka z filmu
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 DTS-HD MA anglický, 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital polský, 5.1 Dolby Digital maďarský, 5.1 Dolby Digital ruský
Titulky: české, slovenské, anglické, polské, maďarské, řecké, bulharské, rumunské, ruské, ukrajinské, lotyšské, litevské, estonské
Obraz: 16:9; 1,78:1


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY