Recenze: Auta 3 se vracejí ke kořenům prvního dílu

Vydáno: 17.06.2017 12:56 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Po rozporuplných Autech 2 se tvůrci z filmového studia Pixar rozhodli neexperimentovat s dalším žánrem a raději navrátili nejnovější pokračování do těch kolejí, v nichž je fanoušci prvního dílu mají rádi.

Auta 3Recenzoval/a Jan Varga dne 17.06.2017 12:56. Po rozporuplných Autech 2 se tvůrci z filmového studia Pixar rozhodli neexperimentovat s dalším žánrem a raději navrátili nejnovější pokračování do těch kolejí, v nichž je fanoušci prvního dílu mají rádi. Hodnocení: 4
Auta 3
Cars 3
Komedie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2017 , 102 min.

Režie: Brian Fee
Scénář: Brian Fee, Ben Queen, Eyal Podell, Jonathon E. Stewart, Kiel Murray, Bob Peterson, Mike Rich, Scott Morse
Kamera: Jeremy Lasky, Michael Sparber, Kim White
Herci: Owen Wilson, Cristela Alonzo, Chris Cooper, Nathan Fillion, Larry the Cable Guy, Armie Hammer, Ray Magliozzi, Tony Shalhoub, Bonnie Hunt, Lea DeLaria, Kerry Washington, Bob Costas, Margo Martindale, Darrell Waltrip, Isiah Whitlock, Jr.

Česká premiéra: 15.06.2017

Hodnocení: 8/10

Distributor: Falcon


Auta 3 hodnocení na Kinobox.cz: 71.15 %
Fotografie z filmu Auta 3 / Cars 3Pozitivní je rozhodně to, že Auta 3 od studia Pixar zcela opustila od groteskově-špionážní stylizace, jež nepříliš sympaticky postihla příběh předchozího pokračování Auta 2, a tváří se, jako kdyby k ní nikdy nedošlo. Hlavním hrdinou je opět Blesk McQueen a děj se opět točí kolem závodění a nacházení sebe sama po zapadlých koutech Spojených států.
 
Konkrétně se jedná o to, že závodní okruhy postupně zaplňuje mladá generace super-aut, takže „staroch“ Blesk musí začít trénovat v novém hypermoderním výcvikovém středisku, aby nemusel odejít do předčasného důchodu jako jeho bývalí spoluzávodníci. Uvědomí si však, že všechny ty novodobé vymoženosti nejsou nic pro něj, takže odjede v doprovodu své trenérky hledat starého závodníka, který učil závodit už Bleskova mentora a vzor, doktora Hudsona Horneta…

Fotografie z filmu Auta 3 / Cars 3Staří známí se vracejí a nové tváře (resp. karoserie) přibývají. Animace je na naprosté špičce, design a realizace automobilů, všech prostředí a věcí jsou úplně neuvěřitelné, animátoři mají evidentně smysl pro detail a scenáristé prošpikovali film motoristickými narážkami a drobnými vtípky skrz na skrz. Příběh je přirozený, věrohodný a nefalšovaně dojemný, v čemž Auta 3 s přehledem kvalitativně vítězí nad předchozím ztřeštěným pokračováním a vracejí se ke kořenům prvního dílu – k sentimentu po starých časech, adrenalinu ze závodění, oslavování americké kultury a hledání svého místa v životě.
 
Na první Auta ale třetí díl nemá, protože kolem a kolem jde pouze o derivát, který využívá to, co bylo na jedničce dobré, a vytváří na to různé variace. Dojem originality je již smyt, příběh Aut 3 je až příliš podobný ději prvního dílu a nic moc nového do něj nepřináší, snad kromě melancholického motivu poukazujícího na neúprosnost letícího času a krátké návštěvy demoličních derby. To ale neznamená, že výsledek nestojí za to. Pixar k Autům 3 přistoupil zcela zodpovědně a s obvyklou porcí ohňostroje nápaditosti a nezapomněl ani na emoce a trochu smutku, přičemž debutující režisér Brian Fee rozhodně odvedl skvělou práci a všechny tyto aspekty bravurně vybalancoval. Jde rozhodně o lepší snímek, než byli Hodný dinosaurus a Hledá se Dory.

Fotografie z filmu Auta 3 / Cars 3Akční závodění je parádní, u spousty scén budou diváci pamatující první Auta jihnout nostalgií a co se dialogů a myšlenkového přesahu týče, tak tam Pixar pořád strká animovanou konkurenci hluboko do kapsy. Jen to už není tak vymazlené do naprosté dokonalosti, jak bývalo u Pixaru zvykem (a platilo to ještě i u animáku V hlavě), na jedné z postav není až do posledních deseti minut poznat, že by asi měla být zlá, závěr je trošku naivní a noví hrdinové znatelně ubírají prostor těm starým, kteří se spíš sem tam mihnou a jen přicmrndávají (kromě Bleska, samozřejmě). Ale i tak je to super.
 
Pro rodiny s dětmi jsou Auta 3 ideální, ale dokonale vhodná jsou i pro ty, kteří se dívali na první Auta jako malí nebo dospívající a teď jsou o jedenáct let starší. Svou dějovou a vypravěčskou vyzrálostí, uceleností a komplexností má však snímek šanci oslovit i starší dospělé. Takové jistě potěší, že existuje i dostatek titulkovaných kopií, leč dabingu se není proč bát, neb je výjimečně zdařilý (a řada dabérů zůstala od prvního dílu zachována).

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Auta 3


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Auta 3 a konečná místo Letadel 3 raději film Vlaky nebo Lodě (Michael Fox, 12.11.2017 08:09) Reagovat

    Film Auta byl doopravdy povedený, Auta 2 skutečně už tolik ne. Příběh Letadla se mi líbí u obou dílů, místo toho byl ale také Práška Skočdopole nechal a vymyslel příběh Vlaky nebo Lodě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY