Preview: Další samoúčelná provokace v Neon Demon?

Vydáno: 07.09.2016 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kontroverzní a osobitý dánský režisér Nicolas Winding Refn přichází do kin s novým kouskem, mysteriózním hororem Neon Demon zasazeným do světa módy v Los Angeles s Elle Fanning v hlavní roli.
V září bude mít v kinech premiéru nový a napjatě očekávaný snímek dánského provokatéra Nicolase Windinga Refna, který se jmenuje Neon Demon. Refn chtěl původně natočit horor, který se měl jmenovat I Walk with the Dead, z nějž se ale nakonec vyklubal právě Neon Demon. Tvůrce si podle vlastních slov uvědomil, že chce udělat "teenage horror film", který by měl být o kráse. Právě krása je ústředním tématem jeho nového filmu, který jeden kritik nazval jako hodně "zvrácenou reklamu na Calvina Kleina".

Elle Fanning ve filmu Neon Demon / The Neon DemonZajímavá je také charakteristika hudebního skladatele, kterým je zde opět Cliff Martinez, který o filmu Neon Demon řekl, že "první polovina se podobá melodramatu ve stylu Údolí panenek, zatímco ta druhá je jako Texaský masakr motorovou pilou", který Martinez zřejmě nezmiňuje náhodou, protože dobře ví, že jde o nejoblíbenější film dánského režiséra. Právě z obou kontrastních poloh, tedy melodramatu a hororu, bude zřejmě Refnův film těžit.

Podívejme se na oficiální synopsi k filmu, který do našich kin uvádí společnost Film Europe. "Jesse je mladá, krásná a má onu tajemnou esenci, která ji vyčleňuje ze zástupu dokonalých krásek ucházejících se o svých pár let slávy na módních molech v Los Angeles. „Kdo by chtěl zkyslý mlíko, když může mít čerstvý maso", utrousí na její adresu jedna ze závistivých kolegyň. Neonový puls fashion světa pohlcuje Jesse natolik, že přehlíží varovné signály. Za marnivými kulisami kultu krásy totiž dříme dávné zlo, které se živí nevinností."

Fotografie z filmu Neon Demon / The Neon DemonDo hlavní role Jesse si Refn vybral nyní osmnáctiletou herečku Elle Fanning. Specifickou roli mají v Neon Demon ženy a Los Angeles, k čemuž sám Refn řekl: "Jednoho rána jsem se probudil a uvědomil si, že jsem obklopen a dominován ženami. To ve mně vyvolalo podivnou, náhlou touhu natočit hororový film o jejich zlomyslné kráse. Poté, co jsem natočil Drive a zamiloval si elektricitu Los Angeles, tak jsem věděl, že se musím vrátit a odvyprávět příběh The Neon Demon." 

Jinde zase Refn uvedl, že po výtkách na jeho údajné mysoginství (nenávist k ženám) chtěl dokázat, že to není pravda a záměrně natočil Neon Demon jako "ženský" film. Jde jen o další samoúčelnou režisérovu provokaci, nebo to bude mít ve filmu nějaké opodstatnění? A jaké tedy že to ženy jsou? Předně si vybral dvě spolucenáristky. Jednou je Polly Stenham, se kterou Refn spolupracoval ve Velké Británii a druhou je Mary Laws, kterou si vyhlédnul v LA. Za kamerou stála Natasha Braier. Ženy také dominují v hereckém obsazení, v němž jsou herečky Jena MaloneBella HeathcoteAbbey Lee a Christina Hendricks. Mužskou část castingu zde zastupuje například Desmond Harrington a Keanu Reeves

Neon Demon měl světovou premiéru v květnu na festivalu v Cannes v hlavní soutěži stejně jako jeho dva předchozí snímky, s nimiž je Neon Demon duchovně spřízněn, Jen Bůh odpouští a Drive. V červnu pak měl premiéru v Dánsku, Francii i USA (je koprodukcí těchto tří zemí). 

Do českých kin pak Neon Demon dorazí už 22. září 2016.

Originální trailer filmu Neon Demon




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY