Uwe Boll podává žalobu na vedení Berlinale

Vydáno: 18.02.2011 09:31 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Důvod? Odmítnutí jeho nového filmu Auschwitz
Uwe Boll ve filmu AuschwitzJedna z největších světových filmových přehlídek, festival Berlinale je v plném proudu, ale o největší rozruch celé akce se nakonec stará film, který se do hlavní soutěže vůbec nedostal a nebyl uveden ani v mimosoutěžní sekci. Jedná se o snímek s názvem Auschwitz (Osvětim), nejnovější dílo nechvalně proslulého prznitele počítačových her, německého herr regisseura Uwe Bolla.
Ten se již nějaký pátek snaží získat reputaci seriózního filmaře a velmi těžce nese, že jeho "ambiciózní" tvorba sklízí ještě hlasitější posměch a hlubší opovržení než jeho "komerční" filmy. Mediálně propíraný snímek Auschwitz se odehrává v prostředí osvětimského koncentračního tábora a Boll v něm podle svých slov ukazuje skutečnou krutost a brutální zvěrstva, aby lidem ukolébaným měkkými filmy o holocaustu, jako jsou Schindlerův seznam a Život je krásný, ukázal, čeho všeho se nacisté tehdy dopouštěli.
Snímek je právě díky explicitním scénám šokujícího násilí považován za vypočítavý brak vyžívající se v otevřené brutalitě a zvrácenostech, nemístně se vydávající za realistickou výpověď o válečných zvěrstvech. Díky citlivému tématu tak Boll sklízí kritiku i od svých "příznivců", kteří se špatností jeho filmů dobře baví. Zde Uwe prostě přestřelil. Sám je však o kvalitách svého díla bytostně přesvědčen a neustále se odvolává na zaujatost kritiků. Prohlásil například, že kdyby byl pod snímkem podepsán jiný režisér, získal by film určitě Oscara.
A právě nezařazení snímku do programu domácího festivalu bylo zřejmě poslední kapkou do jeho nedoceněného poháru. Boll se rozhodl přehlížení svého talentu řešit soudně a na ředitele Berlinale Dietera Kosslicka podal žalobu za odmítnutí jeho nového kousku. Jak dopadne jeho žaloba je předem jasné, každopádně Boll kolem filmu Auschwitz rozvířil další vlnu mediálního zájmu. A to se počítá.
zdroj: Aktualne.cz


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY