Recenze: Pátá vlna nesourodě vykrádá další teenage ságy

Vydáno: 21.04.2016 17:09 - | foto: facebook tvůrce

Do kin se zpožděním vstoupila tento měsíc sci-fi Pátá vlna, upoutávky na ni vypadaly celkem slibně, přestože jinými filmy inspirovaně, ale ve výsledku je snímek vedený herečkou Chloë Moretz trapnou přehlídkou špatných rozhodnutí.

Pátá vlnaRecenzoval/a dne 21.04.2016 17:09. Do kin se zpožděním vstoupila tento měsíc sci-fi Pátá vlna, upoutávky na ni vypadaly celkem slibně, přestože jinými filmy inspirovaně, ale ve výsledku je snímek vedený herečkou Chloë Moretz trapnou přehlídkou špatných rozhodnutí. Hodnocení: 1.5
Pátá vlna
The 5th Wave
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2016 , 112 min.

Režie: J Blakeson
Scénář: Susannah Grant, Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Rick Yancey
Kamera: Enrique Chediak
Hudba: Henry Jackman
Herci: Chloë Grace Moretz, Matthew Zuk, Gabriela Lopez, Bailey Anne Borders, Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siff, Zackary Arthur, David Maldonado, Paul S. Ryden, E. Roger Mitchell, Charmin Lee, Parker Wierling, Madison Staines, Tony Revolori

Česká premiéra: 14.04.2016

Hodnocení: 3/10

Distributor: Falcon


Pátá vlna hodnocení na Kinobox.cz: 56.07 %
O knižní předloze Ricka Yanceyho k letošnímu sci-fi thrilleru s Chloë Grace Moretz asi (podobně jako já) slyšel málokdo z vás, přestože vyšel v češtině, stejně jako i jeho následující díly. Film Pátá vlna od režiséra J. Blakesona (Zmizení Alice Creedové) měl tedy fungovat jako rozjezd celé filmové frančízy, sequelů se však díky vlně kritiky a nepříznivým tržbám pravděpodobně nedočkáme. A škoda to není, protože jakkoliv dobře vypadal tenhle kousek z trailerů, tak moc se stal zklamáním na plátně.

Chloë Grace Moretz ve filmu Pátá vlna / The 5th WaveA asi hlavní kámen úrazu je fakt, že Pátá vlna bojuje s nalezením sebe samotné a svého originálního pohledu na jinými podobně ztvárněné téma. Mohla být kvalitní akční náloží a bojem o přežití, ale to zřejmě není dostatečně "in." Problém je i očividné, až nestoudné vykrádání dalších podobně laděných knih, za které by asi měl být viněn již sám spisovatel. Podobnost s Hostitelem od autorky Stmívání je až do očí bijící, něco si zde autor propůjčil i od Divergence či Hunger Games a celé to vychází jako jedna velká slátanina, která drží pohromadě jen silou vůle.

Ale i pokud opomeneme toto vše, dopouští se tvůrci další tristní a těžko odpustitelné chyby. Veškerá zápletka s mimozemšťany a pěti vlnami, které zemi stihnou, je vlastně jen takové vedlejší dokreslení děje, který se převážně zakládá, jak už to tak bývá, na milostném trojúhelníku. Celý námět je tak opět degradován na mnohem nižší filmovou úroveň.

Fotografie z filmu Pátá vlna / The 5th WaveI pokud dostal tohle k práci režisér Blakeson jako předlohu, mohl z toho stále vykřesat něco lepšího. Divácky velmi atraktivní scény, jako naprostá destrukce našeho světa, když je zbaven elektřiny, zaplaven vodou a napaden smrticím virem, je vynechána a lehce shrnuta během pár minut sekundovými záběry. Naopak poslední pátá vlna, při které mimozemšťani začali ovládat lidská těla, se line celou stopáží, přestože je mnohem nudnější a postrádá spád či pořádnou gradaci. A přitom stačilo k zlepšení v tomto ohledu opravdu málo.

Ale dost možná by jej nezachránilo ani to. Pokud zbytek děje není o rozervanosti hlavní hrdinky Cassie (Chloë Grace Moretz) mezi dvěma chlapci, hledá Cassie svého bratra, který mezitím pracuje v dětské armádě. Kdo z vás se knize taktéž vyhnul, nemusí se bát nějakého překvapení. To, co film prezentuje, jako největší šokující zvrat, dovede pozorný divák předvídat již po nějakých čtyřiceti minutách sledování a úroveň napětí tak upadá nízko k nule.

Maika Monroe ve filmu Pátá vlna / The 5th WaveOvšem pokud už studiu budu moci něco pochválit, je to zajisté talentovaná představitelká ústřední postavy. Moretz umí diváka zabavit svým slušným výkonem, přestože jí scénář podráží nohy, kde jen může, a místy nemá ani co hrát. Zbytek obsazení je nudný jako film samotný, nikdo nějak nezaujme, možná jen drsná postava Maiky Monroe a její vtípky jsou pro Pátou vlnu nutně potřebným odlehčením.

A jestli si myslíte, že po přečtení vší téhle kritiky už na snímku nemůže být nic dalšího tak strašného, jste na omylu. Kvůli nevelikému rozpočtu jsou triky naprosto evidentně špatné a laciné, nejhůře vypadá asi bahnitá vlna, před kterou unikne Cassie s bratrem na strom. Ale celkově je špatná i akce, vizáž mimozemšťanů a vlastně úplně všechno.

Do kina tedy doporučuji zajít jen na vlastní nebezpečí. Nad hloupou jednoduchostí a nudností tohoto rádoby thrilleru se nejspíše uzoufáte a na slibovanou akci také dojde pouze v pár scénách. Celkově je patrná snaha o co nejlacinější rozjezd budoucí ságy, který však částečně zkrachoval na chybách jeho režiséra.

Český trailer filmu Pátá vlna


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY