Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Terminator Genisys

Recenze: Terminator Genisys selhal

Vydáno: 30.06.2015 17:58 v sekci Recenze | Premiéry - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Patříte mezi fanoušky Arnieho a téhle sci-fi ságy? Milujete dvojku a věřili jste Cameronovi, že tohle je důstojná trojka? Tak si radši pusťte Den zúčtování a nekazte si iluze. Pátý Terminátor neurazí, ale ani nenadchne.

Terminátor GenisysRecenzoval/a Ivan Hladík dne 30.06.2015 17:58. Patříte mezi fanoušky Arnieho a téhle sci-fi ságy? Milujete dvojku a věřili jste Cameronovi, že tohle je důstojná trojka? Tak si radši pusťte Den zúčtování a nekazte si iluze. Pátý Terminátor neurazí, ale ani nenadchne. Hodnocení: 2.5

Terminátor Genisys

Terminator Genisys
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015 , 126 min.

Režie: Alan Taylor
Scénář: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier, James Cameron, Gale Anne Hurd
Kamera: Kramer Morgenthau
Herci: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J. K. Simmons, Dayo Okeniyi, Matt Smith, Courtney B. Vance, Lee Byung-Hun, Michael Gladis, Sandrine Holt, Wayne Bastrup, Gregory Alan Williams, Otto Sanchez, Matty Ferraro

Česká premiéra: 09.07.2015

Distributor: CinemArt

Terminátor Genisys hodnocení na Kinobox.cz: 63.54 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tak jo, je to tady. Když vůdce lidského odboje, John Connor (Jason Clarke), pošle seržanta Kyla Reese (Jai Courtney) zpět do roku 1984, aby ochránil Sarah Connor (Emilia Clarke) a zachoval budoucnost, nečekaný zvrat událostí naruší časovou osu. Seržant Reese se ocitne v nové, neznámé verzi minulosti, kde se musí vypořádat s nepravděpodobnými spojenci, včetně nového terminátora T-800, tzv. Ochránce (Arnold Schwarzenegger) a s novými nebezpečnými nepřáteli na nečekané misi: musí zachránit budoucnost…

Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysJestli patříte mezi skalní fanoušky terminátoří ságy a samotného velkého Arnieho stejně jako já, nejspíš už stepujete před kinem a máte dlouho dopředu rezervaci. Klidně zůstaňte doma. Anebo ne, přece jen pár důvodů, proč nového Terminatora vidět, existuje. Někteří kolegové to kritizují, ale jedna z věcí, které nadchly mě, jsou „retro“ scény, které důvěrně známe z jedničky. Opět se u popelářského vozu objeví zlý Terminator a vyráží na svou nudistickou vycházku, opět odkudsi z nebe spadne Kyle Reese, aby vyděsil a o kalhoty obral bezdomovce. Punkerům u dalekohledu zase hrozí dost zkažený večer. Ale to všechno je natočeno nově, samozřejmě ve 3D, což hraje na noty nostalgie (pamatujete ty scény na stokrát okopírované véháesce?). Jenže tentokrát je všechno jinak. Především v celkovém pojetí Terminátor Genisys, který je tak přehnaně zamotaný, až se vymkl i scenáristům.

Proběhneme se napříč roky od 1984 až po 2017, ale nějak postrádáme ten hlavní smysl. Tak trochu jako Kyle Reese, který má po prvním setkání se Sarah Connor nejspíš pocit frustrace - zdá se, že je tady úplně zbytečný. Tedy samozřejmě kromě svého hlavního úkolu - zplodit Johna Connora. Tady je důležité říct, že v akčních scénách ještě Jai Courtney obstojí (v nostalgických rozhodně ne), ale jedním ze zklamání je výkon Emilie Clarke (budiž její agent veleben navždy za Matku draků z Hry o trůny). Coby Matka draků se stala jedním ze symbolů megapopulárního seriálu, ovšem jako Sarah Connor pohořela na celé čáře. Linda Hamilton sice také nebyla bůhvíjak dokonalá herečka, ale Sarah jsme jí věřili beze zbytku. Díky ústřednímu tandemu Clarke & Courtney obecně film ztrácí pár bodů. 

Emilia Clarke ve filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysU mě pak ztratil další za nevyváženou výpravu. Některé scény jsou velkolepé, vyladěné do detailu, obrazově krásné, aby pak byly vystřídány interiéry, které se klidně mohly točit v garážích a sklepích pražské nemocnice Bulovka, což mi připadá dost tristní. Jako kdyby Hobita točili v pražské Stromovce a bylo to poznat. Na druhou stranu čeká diváky slušná akční podívaná. Místy. Tak trochu jsme doufali, že rvačka Arnieho s Arniem by mohla být „epic“. Nakonec není a asi nic z tohoto dílu nebude. Jako by tvůrci nedokázali věci úplně dotáhnout. Chvílemi, ačkoliv se na plátně pořád něco děje, se přistihnete při myšlence, že vás to vlastně ani moc nebaví, i když se sakra snažíte chytit.

Samostatnou jednotkou je samozřejmě Arnold Schwarzenegger. Je pořád boží a je dost škoda, že v pátém Terminatorovi tak trochu hraje druhé housle. Právě on je totiž nositelem povedených hlášek a situací, on je tím srdcem filmu, který by jinak mohl nést úplně jakýkoli název a být samostatnou sci-fi bez kontextu trháku Jamese Camerona. Arnold pochopitelně zestárl, ale i tak ho bylo třeba ještě trochu „zestařit“ pomocí líčení, které vás ale v prvním záběru z roku 2017 doslova rozchechtá. Takový paskvil by neudělali ani do Ordinace v Růžové zahradě - s několikamilionovým rozpočtem bych čekal lépe odvedenou práci maskérů.

Jai Courtney ve filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysA zpět k nesmyslům. Jedním z takových je třeba scéna, při které Sarah a Kyle metají kozelce v autobusu napadeném známým tekutým Terminatorem T-1000. No dobře, přece nečekáme, že nám hlavní hrdinové zhynou, ale aby neměli ani škrábnutí? Ani vymknutý kotník? A takových situací je víc. Bohužel. Tuhle scénu ale znáte z traileru a další nechci spoilovat. Co mě ale irituje zdaleka nejvíc, je oslovování starého Terminatora "taťko", což Sarah Connor používá dost často. Nějak mi unikl anglický originál, ale proboha! Taťko?! Režisérovi Alanu Taylorovi možná vyšel druhý Thor a pár dílů Hry o trůny, ale na Terminatorovi si vylámal zuby. Holt - fanoušci jsou neúprosní a neodpustí žádný poklesek - autoři Terminátor 3: Vzpoura strojů nebo Terminator Salvation vědí své.

Přesto své hodnocení trochu zvednu. Jednak z toho důvodu, že tvrdím, že každý film má své diváky. A za druhé… Já prostě miluju Arnoldovo "I’ll be back" a i přes všechna negativa mám radost, že se Terminator vrátil. Na skutečně dobrý film to ale nestačí.

Oficiální trailer filmu Terminátor Genisys

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Tak to je snad jen hloupý vtip! Takhle zmršit ce... (Anonym, 30.06.2015 21:53) Reagovat

    Tak to je snad jen hloupý vtip! Takhle zmršit celkem dobrou sci-fi sérii.

  • Co tam dělá ta holka? (Anonym, 01.07.2015 13:36) Reagovat

    Na Arnolda jasně půjdu, miluju ho, při T2 brečím jak želva i po dvaceti letech. Už teď ale vím, že budu těžce nést novou Sarah Connor. Taková holčička k zulíbání jí má hrát? Jestli bych jí věřila ve Hře o trůny, tady mě bude vyloženě sejřit. Nemá s původní představitelkou - vyžilou, zaťatou, "šílenou", zmužštělou ženskou a přitom milující mámou NIC společného. To bude bolet ...

    • Na Terminatora nedáme dopustit (Ivan Hladík, 01.07.2015 14:34) Reagovat

      Je mi jasné, že z článku čiší zklamání. Neuvěřitelně jsem se těšil, protože Terminator je vážně moje největší srdcovka. I proto jsem po letech přistoupil na chudou trojku, na Salvation, které aspoň bylo bráno z jiného úhlu pohledu. Ale tohle... Přitom varianta, že John Connor se může stát nepřítelem, je tak zajímavá! Autoři měli určitě ty nejlepší úmysly, ve finále to ale znát moc není. Měl jsem pocit, jako by jim vždy uprostřed natáčení jednotlivých scén došla energie nebo jako by se v příběhu sami zatoulali... Škoda. Fanoušci si ho ale stejně dají a třeba nakonec na Genisys přistoupí ;)

    • Re: Co tam dělá ta holka? (M, 01.07.2015 17:04) Reagovat

      Tak ona Saraha v prním dile teda vyžilá, ani šilená nebyla. Právě kvůli setkání s původnim T800 měla o 13 let později už trochu jinou vyřídilku :)
      AL e sám za sebe: od trojky jsem nečekal nic a mile mě přkvapila (i po letech na druhé shlédnutí), čtyřka mě ani napodruhé nebavila skoro vůbec no a tenhle díl mě možná mine i po vydání na DVD (po všech těch recenzích, co uzž jsem přečetl).

  • Nějak jsem nepochopil (nejen) tuto negativní rec... (Dominik, 12.07.2015 00:43) Reagovat

    Nějak jsem nepochopil (nejen) tuto negativní recenzi. Nejsem skalním fanouškem Terminátora, ale normálním divákem, který Terminátora poprvé viděl zhruba před dvaceti lety (nyní mi je 27 let). T1 i T2 patří mezi filmy, na kterých jsem vyrůstal. T3 nepatří mezi mé oblíbené filmy. Naopak Terminátor Salvation se mi docela líbil. Terminátor Genisys je však lepší, než všechny čtyři první filmy dohromady. Chápu, že někomu se líbí to a někomu zase to, ale nepochopím jednu jedinou věc a to tu, že všechny recenze, které jsem četl (a že jich nebylo málo) byli negativní. Pro mně to je jeden z nejlepších filmů, které jsem v nejbližší době viděl. Pokud jsem do této doby nebyl fanouškem Terminátora, tak teď jím dozajista budu. Alespoň pokud jde o Terminátora Genisys a jeho chystaná pokračování.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV recenze: Arnold Schwarzenegger je zpátky v seriálu FUBAR (05.06.2023 12:30 v Recenze)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu