Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sejmi prezidenta

Recenze: příjemně sebeironické Sejmi prezidenta

Vydáno: 18.06.2015 08:24 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Samuel L. Jackson jako americký prezident svádí ve filmu Sejmi prezidenta nerovný boj s hrstkou teroristů uprostřed finské divočiny. Zachrání ho malý domorodec?

Sejmi prezidentaRecenzoval/a Václav Limberk dne 18.06.2015 08:24. Samuel L. Jackson jako americký prezident svádí ve filmu Sejmi prezidenta nerovný boj s hrstkou teroristů uprostřed finské divočiny. Zachrání ho malý domorodec? Hodnocení: 3.5

Sejmi prezidenta

Big Game
Akční / Dobrodružný
Velká Británie, 2014 , 90 min.

Režie: Jalmari Helander
Scénář: Jalmari Helander
Kamera: Mika Orasmaa
Hudba: Miska Seppä, Juri Seppä
Herci: Samuel L. Jackson, Ray Stevenson, Jim Broadbent, Ted Levine, Felicity Huffman, Victor Garber, Onni Tommila, Jaymes Butler, Jorma Tommila, Mehmet kurtulus, Ken Thomas, Erik Markus Schuetz, Adrian Can, Risto Salmi, Lincoln Potwin

Česká premiéra: 18.06.2015

Sejmi prezidenta hodnocení na Kinobox.cz: 47.10 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O finském akčně-dobrodružném filmu Sejmi prezidenta se můžeme dočíst, že jde o k dnešnímu datu nejnákladnější finskou produkci. Sejmi prezidenta je možná nejnákladnější finský film vůbec s rozpočtem asi devět milionů dolarů, ale ve srovnání například s běžnou holywoodskou produkcí je to naopak směšně malá částka. Na filmu finského režiséra Jalmari Helandera  se podílela koprodukčně ještě Velká Británie a Německo. Film si vedl komerčně dobře ve dvou ze tří zemí. V domácím Finsku utržil asi 1,3 milionu a zhruba stejně i ve Velké Británii. Na premiéru v Německu stejně jako v USA Sejmi prezidenta teprve čeká. Ve filmu se mluví částečně finsky, převládá ale angličtina a v hlavní roli hraje americký herec, takže je patrné, že film má oslovit také za mořem.

Samuel L. Jackson, Onni Tommila ve filmu Sejmi prezidenta / Big GameFilm otvírá úvodní sekvencí na palubě prezidentského speciálu Air Force One, kde se speciální agent a prezidentova pravá ruka Morris (Ray Stevenson) stará o všechno potřebné, aby přelet prezidenta Williama Alana Moorea (Samuel L. Jackson) proběhl podle obvyklého plánu. Mezitím přistává v laponské divočině na finském území helikoptéra mezinárodního teroristy a psychopata Hazara (Mehmet Kurtulus), který si na jednom z místních vyzkouší nejnovější střelu země vzduch, kterou hodlá sestřelit prezidentův letoun. O několik kilometrů dále pak jeden z místních obyvatel Tapio (Jorma Tommila) chystá svého třináctiletého syna Oskariho (Onni Tommila) na zkoušku dospělosti. Aby se z Oskariho stal muž, musí ve volné přírodě skolit a sám ulovit nějaké zvíře, obvykle jelena.

Prezidentovi ztroskotajícímu uprostřed divočiny zachrání malý Oskari život a společně pak unikají před Hazarovou bandou. Nitky zrady a chystaného prezidentského převratu ale sahají až do Pentagonu, ve kterém prezidentův tým včetně viceprezidenta (Victor Garber), generála Underwooda (Ted Levine), ředitelky CIA (Felicity Huffman) sledují pomocí satelitu "lov na prezidenta". Na pomoc s nastalou situací si přizvou i zkušeného pracovníka a bývalého poradce CIA Herberta (Jim Broadbent). Podaří se prezidenta zachránit?

Fotografie z filmu Sejmi prezidenta / Big GameV Sejmi prezidenta běží všechno pěkně tak, jak by mělo na pořádný akčně-dobrodružný thriller. Jalmari Helander je ve své režii lakonický a přesný. Zbytečně nekličkuje a dodržuje pravidla daného žánru a ukazuje se být zdatným následovníkem jak svého finského předchůdce Rennyho Harlina, tak i akčního klasika Johna McTiernana. Sejmi Prezidenta je kombinací Cliffhangera a Smrtonosné pasti. Horského průvodce Gabea Walkera tu nahradil třináctiletý Oskari, který se ukáže být zdatným budoucím průvodcem, i když v muže dospěje jinak, než si představoval. Skupinka teroristů je také jak vystřižená z obou uvedených zástupců akčního žánru, i když Mehmet Kurtulus postrádá charisma Alan Rickmana, představitele Hanse Grubera ze Smrtonosné pasti.

Helander ale udělal jednu velmi dobrou hereckou volbu, když do hlavní role obsadil Samuela L. Jacksona. A i když chtěl Helander původně do této role obsadit Mela Gibsona, je nakonec dobře, že tuto roli zahrál právě Jackson. Ten je v ní naprosto výborný a je příjemné vidět ho hrát zase trochu jiný typ role než obvykle. Když prezident v ohrožení nedokáže natáhnout kouhoutek automatické zbraně, naprosto mu to věříme. Když pak už o něco později na chvíli odhodí svůj ňoumovský image a s drsnou průpovídkou na rtech ze zbraně vystřelí, je to jako kdybychom na chvíli měli možnost vidět starého dobrého Julese Winnfielda z Pulp Fiction, jeho nejslavnější roli.

Onni Tommila ve filmu Sejmi prezidenta / Big GameVýborný je také mladý finský herec Onni Tommila, který je Jacksonovi vyrovnaným spoluhráčem a z jejich nerovnoměrného postavení (nejmocnější muž světa versus malý chlapec) i z jejich naprosto rozdílného způsobu života (Američan versus Fin) plyne to správné napětí. Herecká chemie mezi oběma zkrátka pěkně jiskří. Tato hlavní část hereckého castingu byla tedy zvolena skvěle. Vhodně vybráni jsou i herci ve vedlejších rolích. Za zmínku ještě stojí charakterní britský herec Jim Broadbent, který si svou překvapivě zápornou figurku splétající nitky zrady v zákulisí vystřihnul s nenucenou lehkostí ostříleného profesionála. 

Akční scény uprostřed vizuálně atraktivní finské krajiny jsou natočené zručně a místy jsou záměrně přehnané, což vůbec nevadí. Naopak zřetelná nadsázka dělá ze Sejmi prezidenta film s nadhledem, který se nebere smrtelně vážně. Celkově je Sejmi prezidenta osvěživě působícím akčním snímkem, při kterém vám ta necelá hodina a půl uteče jako nic. Nejde o nějakou přelomovou záležitost, a díky bohu se o to ani nesnaží. Sejmi prezidenta je oddechovým a zábavným kouskem, který se drží těch nejlepších tradic žánru, který na přelomu osmdesátých a devadesátých let zažíval zlatou éru. Helanderův film po nich ironicky pokukuje a zároveň jim vzdává hold. Obojí dělá více než dobře.

PS: Originální název filmu Big Game neoznačuje "velkou hru", ale "velký lov". 

Český trailer Sejmi prezidenta

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Oni se vrací v prvním traileru (02.03.2024 13:15 v Novinky | Trailery)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Marvels mají nový trailer (21.07.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Stallone se vrátí jako Cliffhanger (02.05.2023 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Ve filmu Sisu si finský zlatokop natře na chleba nacistické komando (29.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu