Poslechněte si podcast o Šíleném Maxovi: Zběsilé cestě

Vydáno: 27.05.2015 07:00 - | foto: facebook tvůrce

Je to už půl roku, co jste si mohli na FilmServeru poslechnout speciální tematický podcast věnovaný sci-fi Interstellar a poetice Christophera Nolana. Šílený Max: Zběsilá cesta si zaslouží stejnou - ne-li větší - pozornost.
Plakát filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadPodcast, tj. audiozáznam rozhlasového pořadu, jste si na FilmServeru mohli poslechnout již třikrát. Jeden při příležitosti premiéry manželského procedurálu/mediální satiry Zmizelá (zde), druhý o romantickém dramatu/hollywoodské satiře Mapy ke hvězdám (zde) a třetí o (melo)dramatické sci-fi Interstellar (zde).

Všechny měly víceméně shodnou strukturu. Nejprve novinky spojené s chystanými projekty režiséra filmu (dvěma Davidům: Fincherovi a Cronenbergovi plus Christopheru Nolanovi), následně představení poetiky tvůrce a poté analytické anebo interpretační poznámky k poslednímu titulu v jeho filmografii. A to vše provázené tematicky zvolenou - orchestrální, ale i "písňovou" - hudbou. 

Zatím poslední podcast, ve kterém je důkladně probrán Šílený Max: Zběsilá cesta, se liší. Kontext netvoří kariéra George Millera, na kterou se tentokrát vůbec "nedostane", ale tradice australské žánrové kinematografie. V první půlhodině (00:30 - 29:30) se projde australskou poválečnou kinematografií od konce druhé světové války do současnosti, přičemž důraz bude kladen na 70. a 80. léta, kdy se dařilo tzv. ozploatacím. Poté v nadcházející cca čtvrthodině (29:30 - 41:25 min.) je připomenuta původní madmaxovská trilogie, jejíž jednotlivé díly vyšly nedávno samostatně na Blu-Rayi (recenzi si můžete přečíst zde).

Plakát filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury Road Od tři čtvrtě hodiny dál je "zbytek" pořadu věnován jenom Šílenému Maxovi: Zběsilé cestě. Nejprve (meta)kritice dosavadních ohlasů (47:07 - 57:10) soudících, že jde o výlučné dílo, ale opomíjejících kontext. Posléze rozboru (62:30 - 88:00), ve kterém bude poukázáno na to, že jde o zdánlivě konvenční snímek, užívající ale nekonvenční postupy, a to s ohledem na žánrovou tradici, z které vychází a kterou přetváří. A na konec výklad (90:30 - 101:50), resp. vyjádření se k marketingově předpřipravenému feministickému "čtení", kdy se u nás převážně opomíjí, že ženské hnutí má několik vln a Šílený Max se hlásí k jednomu konkrétnímu z nich. 

A kdo vydrží až do konce, může si zasoutěžit o V.I.P. vstupenky do olomouckého Premiere Cinemas, ve kterém je dosavadní kinofilm tohoto roku, Šílený Max: Zběsilá cesta, promítán nejenom ve 2D a 3D, ale i v Dolby Atmos. Anebo si můžete poslechnout pouze hudbu, která jednotlivé tematické bloky předěluje: vybrané tracky z madmaxovského soundtracku od Junkie XL (Brothers in Arms a Spickey Cars) a písně z Bellflower, ve kterém protagonisté kulticky uctívají původního Šíleného Maxe.

P.S. K poslechu jsou i předchozí části rozhlasového pořadu Coming Soon, který je vysílán na studentském rádiu UP AIR při Univerzitě Palackého v Olomouci. V každém je vždy zhodnoceno několik aktuálních kinopremiér: "sci-fi" díl s U. I. Avengers: Age of Ultron a Ex Machina (k poslechu zde), "hororový/vztahový" díl s Neutečeš a Pestrobarvec petrklíčový (k poslechu zde), "válečný" díl s Diplomacií a Fénixem plus Rychle a zběsile 7 (k poslechu zde), "pohádkový" díl s Ovečkou Shaun ve filmu, Písní moře a Popelkou (k poslechu zde), "punkový" díl s Chappie a My jsme nejlepší (k poslechu zde), "český" díl s Kobrami a UžovkamiGhoulem a Danielovým světem (k poslechu zde).



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY