Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Jurský svět

Preview: Jurský svět s velkým otazníkem

Vydáno: 18.05.2015 17:00 v sekci Radar | Preview - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Jurský svět je nástupcem, na něhož si Spielbergův dinoštyk musel počkat dvaadvacet let. Je vůbec možné důstojně navázat na jeho filmařský triumf z devadesátého třetího, nebo nemá všezaplavující CGI šanci?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
A nemusíte se bát, že bych tu nad Jurským světem jen tupě hořekoval. Nadšené dinosaromilné dítě ve mně jásá při každé příležitosti vidět vyhynulé ještěry zase běhat po luzích a hájích a přeje jim jen to nejlepší. Proto ten smutek z předigitalizovanosti. Tak jako se nepoučí parta nadšenců z průšvihu na Isla Nublar, ani produkce velkofilmů nehodlá připustit, že CGI je paradoxně čím dál horší a otravnější. Kdo zvracel u Hobita, nechť na Jurský svět rovnou přibalí papírový pytlík, ukázky jsou totiž počítači generovaným obrazem přímo prošpikovány.

Fotografie z filmu Jurský svět / Pravda samozřejmě je, že i v tomhle filmu po vzoru prvního dílu funguje animatronika (robotické loutky dinosaurů), vypadá to ale, že mnohem víc ulpívají pod vrstvou pixelů. A ano, jasně, vím, že tohle není finální produkt a že se i v rámci trailerů spěje pořád dál (porovnejte úplně první trailer s tím nejnovějším, rozdíl je patrný), ale tohle tu bylo stokrát. Do podoby, kdy by tyhle triky nebily do očí a nefrustrovaly mozek svojí neexistující povahou, se obyčejně ve filmu samotném stejně nedokopou. Takže zatnout zuby, tohle bude asi bolet.

Nezatracujme ale Jurský svět předčasně, jakkoliv může v rámci letních filmů patřit do kategorie „rizikové“ (pořád je na tom líp než Terminátor Genisys). Nový dějový směr přináší trochu osvěžení, jsme jinde, park už deset let funguje bez problému, takž přeci jen došlo na menší zmoudření. Problémy v tomhle případě přijdou z úplně jiného a bídného kraje – stejně jako dinoparky v našich obchoďácích i Jurský svět se potýká s nezájmem návštěvníků, kteří volají po něčem novém. Řešením je proto unikátní atrakce v podobě geneticky vytvořeného dinosaura. Indominus rex je mixem čtyř tyranosauroidních ještěrů (i když sám T-Rex mezi nimi není, ale najdete tu starého známého Carnotaura, kterého jste mohli vidět v animáku Dinosaurus) a je to řádná zubatá bestie. Každá hrátka na bohy ale musí být náležitě potrestána, a tak Indominus svým páníčkům pořádně zavaří.

Chris Pratt ve filmu Jurský svět / Zápletka je prostě „Ups, všechno je v háji, co teď s tím“ plus trocha enviromentální morality k tomu. Jurský svět bude spoléhat hlavně na hodně širokou škálu dinosaurů (mosasaurus potěšil) a už trošku rozvinutější ekosystém a soužití ještěrů s člověkem. Králem téhle křehké stavby je Chris Pratt jako Owen Grady, trenér velociraptorů, který udržuje s těmihle inteligentními potvůrkami rovnocenný vztah a je prototypem kvalit, jichž je prototypem i k nebi stoupající Pratt. Počítejte s tím, že to bude on, kdo zachrání zadky všem chamtivým a nekompetentním provozovatelům parku. A pojede u toho na motorce doprovázený raptořími parťáky (ta scéna je tak přitažená za vlasy, ale tak strašně strašně cool, že to prostě neva).

Mezi ty chamtivé a nekompetentní počítejte Bryce Dallas Howard jako manažerku Claire Dearing (dlouho jsme ji neviděli...), Vincenta D'Onofrio jako Vica Hoskinse, šéfa ochranky a Irrfana Khana v roli majitele parku Simona Masraniho. Herecky je Jurský svět vlastně dost svěží, kromě zmíněných uvidíte taky Jakea Johnsona (apatowky), Omara Syho (Nedotknutelní, momentálně Samba), či Tye Simpkinse (znáte jako špunta z Iron Mana 3). Zajímavůstkou je, že se do role genetika Henryho Wua vrací B.D. Wong z úplně prvního Jurského parku.

Nick Robinson, Ty Simpkins ve filmu Jurský svět / Kdo je ale vlastně Colin Trevorrow a jak zvládne ukočírovat obří dinobiják? Na tuhle otázku si odpovíme nejspíš pořádně až při závěrečných titulkách v kině, jelikož Trevorrow má za sebou jen pár krátkých filmů a dramedii Vlastní zbraň podmínkou, která by ovšem jistým klíčem být mohla, protože hlavně díky ní mu prý byl Jurský svět svěřen. A jelikož jeho zásahy do příběhu zahrnovaly „redukci modifikovaných dinosaurů z několika na jednoho“ a podobné škrty (je to jako Cimrmanovy pohádky...), budeme mu nejspíš ještě vděční, že se z filmu nestalo panoptikum předimenzovaných hybridů. Na scénáři dělal i jeho dobrý známý Derek Conolly, před ním se na něm ale vystřídalo tolik lidí, že půjde jen těžko určit, co je přesně čí nápad.

Dost zásadním důvodem k nadšení je pak účast „bayovského“ kameramana Jasona Schwartzmana. Ten si pro snímání filmu vybral klasický filmový pás 35mm a 65mm, kvůli dynamice světla a taky aby se přiblížil vizuální podobě předchozích filmů. Formát obrazu bude cca 2:1, což Jurský svět předurčuje jako ideální pro projekci na velká neširokoúhlá plátna (IMAX už volá). Důvod je ten, že v tomhle typu filmu prostě potřebujete vyšší obraz, aby se snáze zachycovali lidé i dinosauři.

Chris Pratt, Bryce Dallas Howard ve filmu Jurský svět / I tak nad Jurským světem ale pořád visí jeden obří otazník. Zatím nic moc nenasvědčuje tomu, že by tenhle film měl důstojně navázat na Spielbergovu devadesátkovou klasiku. Vroucně doufáme, že nás překvapí a přinese něco, co tuhle značku posune kus dál nějakým vítaným směrem, zatím ale raději anticipujeme prostoduché dinohrátky v tlustém CGI kabátě...

P.S.: Určitě navštivte oficiální stránku filmu, funguje jako perfektní vnadidlo, jelikož je vyvedená jako web opravdového parku.

Jurský svět bude mít v českých kinech premiéru 11. června 2015.

Originální trailer filmu Jurský svět

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Červené dveře nosí smůlu (05.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Insidious: Červené dveře (07.06.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV recenze: Arnold Schwarzenegger je zpátky v seriálu FUBAR (05.06.2023 12:30 v Recenze)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii (06.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bombastičtí Strážci Galaxie zkoumají život kotěte (03.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Insidious: Červené dveře (20.04.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Třísetkilový Brendan Fraser je ve filmu Velryba v životní herecké formě (26.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci Galaxie: Volume 3 (02.12.2022 08:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu