Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: hitchcockovská Šaráda na BD zklame

Blu-ray recenze: hitchcockovská Šaráda na BD zklame

Vydáno: 03.05.2015 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: facebook tvůrce

Šaráda je považována za nejlepší hitchcockovský film, který Alfred Hitchcock nenatočil. O (ne)pravdivosti hodnotícího tvrzení se lze přesvědčit na nosičích pro domácí kino.

ŠarádaRecenzoval/a dne 03.05.2015 12:00. Šaráda je považována za nejlepší hitchcockovský film, který Alfred Hitchcock nenatočil. O (ne)pravdivosti hodnotícího tvrzení se lze přesvědčit na nosičích pro domácí kino. Hodnocení: 3

Šaráda

Charade
Komedie / Tajemný / Thriller / Romantický
USA, 1963 , 113 min.

Režie: Stanley Donen
Scénář: Peter Stone, Peter Stone, Marc Behm
Kamera: Charles Lang
Hudba: Henry Mancini
Herci: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy, Dominique Minot, Jacques Marin, Paul Bonifas, Thomas Chelimsky, Marc Arian, Claudine Berg, Marcel Bernier, Georges Billy, Albert Daumergue, Raoul Delfosse

Česká premiéra: 08.04.201

Vydavatel: Magic Box

Šaráda hodnocení na Kinobox.cz: 77.38 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Šaráda / CharadeV posledních měsících Magic Box uvedl na trh dva tituly, které přináší jiný pohled na tvorbu režiséra spojovaného s jedním konkrétním žánrem. Po van goghovské biografii Žízeň po životě, kterou natočil jinak muzikálový Vincente Minnelli, je to Šaráda, kterou režíroval taktéž především muzikálový Stanley Donen (Zpívání v deštiIt's Always Fair Weather, Usměvavá tvář ad.).

Pro oba tvůrce je příznačné, že i v jejich pozdějších počinech, ve kterých postavy spontánně nezpívají a choreografovaně netančí, používají stylistické postupy spojované právě s muzikály. U Minnelliho i Donena je to zejména práce s barevným laděním filmu. U prvního jmenovaného nálada spojená s konkrétní barvou ovlivňovala všechny prvky předkamerového prostoru, u druhého se "omezovala" na volbu kostýmů, které na sebe svou okázalostí strhávaly pozornost.

Fotografie z filmu Šaráda / CharadeV Šarádě jich Audrey Hepburn vystřídá hned několik, přičemž jejich zabarvení má ve vyprávění svůj význam, od tmavého smutečního přes červené vyjadřující její ohrožení až po radostnou světle žlutou. O oblečení ale ve filmu nejde, ústředním McGuffinem je 250 000 dolarů, jež chce získat skupinka potenciálně nebezpečných mužů (James Coburn, George Kennedy, Ned Glass), kteří věří, že je má Regina Lampert (Hepburn). Není v tom ale sama, nápomocný - alespoň se to zprvu zdá - jí je "Peter Joshua" (Cary Grant). 

Pojem "McGuffin", který zavedl Alfred Hitchcock, nebyl použit v předchozím odstavci náhodou. Šaráda bývá přijímána jako jeden z nejlepších hitchcockovských filmů, jaký kdy byl natočen. Vzhledem k saulbassovským úvodním titulkům, většímu než malému množství černého humoru, zaměnitelnosti identit postav a slabosti pro zadní projekce i koketování se žánrem thrilleru by se Donenův snímek dal označit za hitchcockovský. 

Fotografie z filmu Šaráda / CharadeZapomínalo by se ale na podstatný rozdíl v tvorbě napětí u obou režisérů. U Hitchcocka je dáno komunikativností vyprávění, kdy víme víc, a tak se o postavy strachujeme. U Donena naopak nekomunikativností vyprávění, které vytváří nejistotu, jak se ta která postava (ne)zachová. Šaráda má blíž ke komediální romanci než k thrilleru, protože veškeré prvky napínající diváka jsou pouze záminkou k prozkoumání různých podob vztahu mezi ústředním párem Grant-Hepburn. A chemie mezi nimi funguje na výbornou - stejně jako film, a to i po více než padesáti letech od svého vzniku. (9/10)

Upoutávka k filmu Šaráda (1963)

BLU-RAY:
BD obal filmu Šaráda / CharadeMagic Box koncem minulého roku potěšil fanoušky, když vydal několik katalogových titulů, které sice vznikaly v lokálním authoringu, ale na zcela lokalizovaných discích nechyběly bonusové materiály a krabičky byly stylově barevně odlišeny. V této činnosti společnost pokračuje v mnohem menší míře i letos (Žízeň po životě, Majestic, Chicago, Talentovaný pan Ripley, Pravidla moštárny ad.), ale začátkem dubna přišlo první zklamání. Je jím recenzovaná Šaráda, která ve Spojených státech vyšla ve dvou "verzích": od Criterionu a výroční od Universalu. Tuzemská edice co do obrazového a zvukového přepisu vychází nejspíše ze slabší druhé a neobsahuje bonusový materiál ani z jedné. A k tomu "přidává" chybu v titulcích, kdy v případě některých dialogů v pasážích, v nichž spolu postavy hovoří přes telefon, je na začátku řádku písmeno "E". 


Featurette 100 Years of Universal: The Carl Laemmle Era

OBRAZ A ZVUK:
Fotografie z filmu Šaráda / CharadeŠaráda je stará již více než půlstoletí, ale obraz a zvuk je na velmi dobré úrovni, i když se ani v jednom případě nemůže řadit k referenčním titulům, a to ani mezi katalogovými disky. Existují dva obrazové a zvukové přepisy: "criterioňácký" se snaží o co největší věrnost, "universalácký" - v případě zvukové stopy - o dostání současným standardům. Puritány nejspíš nepotěší, že "tuzemská" verze má mnohem blíže k druhému zmíněnému.

U obrazu potěší, že neobsahuje žádné nečistoty, škrábance apod., v první polovině filmu dobře vyniknou i barvy (zejména kostýmy) a v tmavých pasážích se nic neztrácí. Prezentace je ale nevyrovnaná, a tak barevná paleta v polovině druhé pobledne (aniž by se jednalo o zjevný záměr) a je přítomno více scén, na kterých je patrné měkčení, a tak nejsou ideálně ostré. Zvuk je naprosto zbytečně rozmixován do pětikanálu, ale kdybyste si to nepřečetli na obalu anebo jinde, ani byste to nejspíš nepoznali. Dialogy jsou sice čisté a jasně srozumitelné, místy vynikne dílčí zesílený zvukový efekt a oscarová hudba Henryho Manciniho je při úvodních titulcích výrazná, ale jinak jde o lepší mono. Příznivci dabingu vedle originální zvukové stopy naleznou i původní český dabing s hlasově přesným obsazením (a ne tak přesným překladem). (7/10)

Featurette 100 Years of Universal: The Lew Wasserman Era

BONUSY:
Fotografie z filmu Šaráda / CharadeNení tu nic k vidění ani slyšení. Útěchou může být, že ani v zahraničí nemá Šaráda velkou spoustu bonusových materiálů. Ve Spojených státech vyšly dvě edice, první od Criterionu a druhá od Universalu při příležitosti 50. výročí snímku. Criterion - navzdory péči, které jinak věnuje bonusům - nabízel pouze audiokomentář režiséra Stanleyho Donena a scenáristy Petera Stonea a upoutávku; k balení pak byl přiložen booklet s esejí Bruce Edera. Zahraniční recenze se neshodují v tom, jestli je povídání obou pánů informativní a zábavné, nebo naprostou ztrátou času kvůli vyjadřování se k tomu, co divák vidí. Universal nemá audiokomentář, zato dva promo featuretty, které mapují dvě etapy studia - za vedení Carla Laemmleho a Lewa Wassermana. O moc jsme tedy nepřišli. (0/10)

ZÁVĚR:
Fotografie z filmu Šaráda / CharadeŠaráda funguje výborně jako hitchcockovský thriller i jako komedie záměn, přičemž obě polohy skvěle zvládá ústřední herecké duo Grant a Hepburn. Chcete-li updatovat DVD, Blu-ray je správnou volbou, protože nabízí o několik tříd lepší obraz a zvuk. Nejsou na něm ale žádné bonusové materiály a chyba v titulcích dovede být poměrně rušivá. Je dobře, že u nás tato klasika vyšla, ale ze strany studia si rozhodně zasloužila lepší péči, srovnatelnou s tou, která se dostala předchozím katalogovkám vydaným Magic Boxem.


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 30. týden
Kinopremiéry: Deadpool & Wolverine versus česká kina Na konci července v kinech všichni vyklidili pozice, protože startuje jediná novinka, která je ale velmi očekávaná. Na velká plátna míří Deadpool s Wolverinem, kteří by měli rozbít celosvětový bank a zahojit strádající kinaře. ... čtěte zde
Vydáno: 24.07.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 29. týden
Top 20 ČR: Animák V hlavě 2 smetl konkurenci Nová pixarovka V hlavě 2 se umístila na prvním místě domácího žebříčku návštěvnosti a z trůnu sesadila i domácí snímek Zápisník alkoholičky. čtěte zde
Vydáno: 23.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 29. víkend
Box office: Twisters rozpoutali bouři Katastrofický akční sequel Twisters přilákal do kin na premiérový víkend dostatečné množství diváků, aby ho šlo považovat za pravý letní blockbuster. čtěte zde
Vydáno: 22.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Twisters 6/10
Recenze: Film Twisters ukazuje, že katastrofy se dají překonat jen díky spolupráci Katastrofické drama Twisters tematicky navazuje na snímek Twister z roku 1996, od nějž si vypůjčuje prostředí amerického jihu i námět o dvou soupeřících týmech lovců bouřek nahánějících tornáda. čtěte zde
Vydáno: 20.07.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 7. 2024 - 25. 7. 2024
TV tipy: Američan staví v Paříži dům života a prožívá peklo na zemi Prázdniny jsou těsně před polovinou a dost překvapivě právě v tomto období sáhli televizní dramaturgové k zařazení mnoha dost povedených, ale absolutně neznámých filmů. Největším lákadlem může být premiéra dramatu Děti z... čtěte zde
Vydáno: 19.07.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Robert Downey Jr. bude mít Vertigo (24.03.2023 10:40 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: filmová série Psycho od nejhoršího dílu k nejlepšímu (08.10.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Gal Gadot bude v remaku Chyťte zloděje (13.01.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Rooney Mara bude Audrey Hepburn (07.01.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Chris Evans bude Gene Kelly (05.01.2022 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Do Karlových Varů dorazí Michael Caine a Johnny Depp (10.08.2021 12:09 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Téma: portrét: Bruce Lee - cesta Malého draka (27.11.2020 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Flynn Carsen a Ayn Randová hrají noční hru a vrtí psem (16.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Top 10 herci, kteří byli nominováni, ale Oscara nezískali (03.10.2020 18:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   28/2024

Vezmi mě na Měsíc
6/10

Hrdiny americké romantické komedie zasazené do roku 1969 jsou marketingová specialistka Kelly, která má dělat pro NASA reklamu na chystaný let na Měsíc, a ředitel vesmírných letů Cole, jenž má celou misi na starosti.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe