Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pestrobarvec petrklíčový

Recenze: Pestrobarvec petrklíčový je Padesát odstínů šedi pro náročnější

Vydáno: 18.04.2015 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Snímkem se zvláštním názvem Pestrobarvec petrklíčový, v němž se neobjeví jediný muž, se tuzemskému divákovi poprvé oficiálně představuje britský tvůrce Peter Strickland. Měl by mu ten tedy věnovat zvláštní pozornost?

Pestrobarvec petrklíčovýRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 18.04.2015 17:00. Snímkem se zvláštním názvem Pestrobarvec petrklíčový, v němž se neobjeví jediný muž, se tuzemskému divákovi poprvé oficiálně představuje britský tvůrce Peter Strickland. Měl by mu ten tedy věnovat zvláštní pozornost? Hodnocení: 3.5

Pestrobarvec petrklíčový

The Duke of Burgundy
Drama
Velká Británie, 2014 , 101 min.

Režie: Peter Strickland
Scénář: Peter Strickland
Kamera: Nic Knowland
Hudba: Faris Badwan, Rachel Zeffira
Herci: Sidse Babett Knudsen, Chiara D'Anna, Monica Swinn, Eugenia Caruso, Fatma Mohamed, Kata Bartsch, Eszter Tompa, Zita Kraszkó

Česká premiéra: 16.04.2015

Pestrobarvec petrklíčový hodnocení na Kinobox.cz: 62.14 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poměrně kontroverzních filmů ohánějících se sexualitou jsme v kinech za poslední rok viděli překvapivě docela dost, a ať už dopadly relativně dobře (Nymfomanka), nebo směšně (Padesát odstínů šedi), měly jednu jistotu - dlouho se o nich mluvilo a vlastně stále mluví. Vypadá to, že tato vlna se zatím nepřežene, protože do (pravda, "pouze" artověji zaměřených) kin nyní přichází britské drama Pestrobarvec petrklíčový, které zaujme na první moment těžko zapamatovatelným názvem a také tím, že tuzemský distributor láká na jeho sexuální podkres. Celé je to ale trošku složitější. Ale o tom postupně.

Fotografie z filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of BurgundyUž shrnout samotný děj je v podstatě nemožné, nicméně se dá říct, že snímek se odehrává kdesi na zapadlém a chátrajícím šlechtickém sídle, kde žije sběratelka motýlů Cynthia se svou milenkou Evelyn. Společně fungují ve svém vlastním a jakoby uzavřeném světě, v němž se oddávají bizarním a rafinovaným erotickým hrám. Nic víc napsat opravdu nejde.

Za takto jednoduchou premisou se ovšem skrývá rozhodně zajímavý a prakticky nehodnotitelný film, který musí zákonitě potěšit všechny, kteří umělecká díla rádi analyzují, rádi o nich sáhodlouze debatují a hledají spousty odkazů na méně známá (v tomto případě sexploatační) díla. Stejně jako spolu hlavní hrdinky hrají vztahové hry, pohrává si totiž režisér a scenárista Peter Strickland (ačkoli má za sebou už tři počiny, v naší oficiální distribuci se s ním můžete setkat premiérově) od počátku s divákem, před nějž staví indicie, jejichž význam později úplně mění a co zprvu nějak vypadalo, je vlastně úplně opačně.

Fotografie z filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of BurgundyNa první pohled ohromí neuchopitelná a takřka hypnotická, chvílemi až snová, a těžce dekadentní atmosféra odlehlého sídla, které se řídí vlastními zákony a pravidly, jíž tvůrce doplňuje vydařeným hudebním doprovodem dua Cat´s Eyes a zvukovou kulisou pářících se a letících motýlů. Autor také klade velký důraz na vizuální stránku, která odkazuje kamsi do Itálie (ale klidně i Ameriky) let sedmdesátých a opravdu působí tak, jako kdyby byl film natočen právě v tomto období. 

Naprosto klíčové bylo pro výsledek obsazení ústředních rolí, které byly svěřeny velké dánské hvězdě Sidse Babett Knudsen, jíž ovšem mimo hranice rodné země zná jen málokdo, a Chiaře D'Anna, která s režisérem spolupracovala už na jeho předchozím počinu Berberian Sound Studio. Obě zvládly náročné party plné nejednoznačností a proměn naprosto výborně a snímek, v němž tzv. neslezou z plátna s velkým přehledem utáhnou zcela samy.

Ocenit se musí i zdařilé a decentní a elegantní erotické scény (rozhodně se tak nenechte zmást plakáty kin, které lákají skoro na další variaci na Padesát odstínů šedi, neuvidíte tu jedinou odhalenou část těla ani soulože, bití, nebo něco podobného), jež nejsou prvoplánově skandální, mají v sobě zvláštní náboj a o postavách leccos vypovídají.

Fotografie z filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of BurgundyJe možná trochu škoda, že některé věci Strickland nevysvětlí a nechá tak diváka až příliš přemýšlet o tom, co symbolizují všudypřítomní motýli (strach? zakuklenost? pomíjivou krásu?) a co vlastně znamená, když se v jednu chvíli dozví, že sídlo, v němž obě hrdinky přebývají, je "ústavem, který se na zimu zavírá". Námětů k přemýšlení a analýzám je tu vskutku dost a dost (možná až zbytečně moc), osobně ale nejvíc oceňuji fakt, jak nenásilně a přitom funkčně tvůrce zobrazil to, jak partneři ve vzájemném soužití mají od sebe určitá očekávání, hrají spolu jakési hry a zoufale se bojí změnit jejich pravidla, nebo je nějak poupravit, protože počítají s tím, že v tom případě by byli druhou stranou zavrženi.

Je pravda, že onoho typického artu je tu chvílemi přespříliš, tempo je dost pomalé a v druhé polovině se autor začíná opakovat a upadat do monotónnosti, která jen prodlužuje stopáž, jež klidně mohla být o takových deset až patnáct minut kratší. Pestrobarvec petrklíčový (ačkoli se to nezdá, je tuzemský titul doslovným překladem originálu, který je vzhledem k použití slova the duke - vévoda záměrně matoucí) je možná chvílemi manýra a póza, na mě osobně nicméně poměrně zafungovala, je ale třeba jí jít trošku naproti, což se rozhodně nedá očekávat od všech diváků, proto tedy berte závěrečné číselné vyjádření ryze orientačně.

Český trailer filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of Burgundy

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Biopic Amy Winehouse dostal zelenou (12.07.2022 12:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlaté maliny 2021: nominace na nejhorší americké filmy roku vyhlášeny (12.03.2021 19:03 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Takové krásné šaty jsou hrdým uměleckým brakem (17.09.2019 12:30 v Recenze)
- Kinopremiéry: Zlatokopky si na panství Downton oblékají krásné šaty a hledají nabarvené ptáče (11.09.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- KVIFF 2019: Filmy z letošních Varů, které nás nejvíce zaujaly (21.07.2019 11:30 v Články | Festivaly)
- Šaty vraždí v hororu In Fabric (30.05.2019 10:31 v Novinky | Trailery)
- Venom 2 má zelenou (08.01.2019 08:03 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 20: slavné písně ve filmech část 2. (04.12.2018 13:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: Padesát odstínů snadno vítězí (12.02.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Padesát odstínů svobody vnáší do závěru trilogie prvky thrilleru (09.02.2018 16:05 v Recenze | Premiéry)
- Padesát odstínů svobody ve finálním traileru (07.11.2017 08:26 v Novinky | Trailery)
- Teaser: první upoutávka na Padesát odstínů svobody (12.09.2017 09:19 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Dvojitý milenec povyšuje brakový thrillerový námět na umělecké psychologické drama (17.07.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Občan Kane šílí během noci v muzeu z čísla 23 a prožívá léto s kovbojem (09.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu