Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Průvodce seriálovým Městečkem Twin Peaks 2/2

Téma: Průvodce seriálovým Městečkem Twin Peaks 2/2

Vydáno: 12.04.2015 11:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: American Broadcasting Company

Asi málokdo z filmových fanoušků nezná kultovní televizní seriál Městečko Twin Peaks, který před lety brázdil i českými televizními obrazovkami. Více se dočtete ve druhé části našeho malého průvodce.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
První část našeho speciálního "Průvodce seriálovým Městečkem Twin Peaks" si můžete přečíst zde

Kdo preferoval spíše teen hrdiny, taky si zde přišel na své. Kromě titulní postavy mrtvé Laury, která se v některých epizodách průběžně objevuje v retrospektivních záběrech, si mohli diváci oblíbit i její tmavovlasou sestřenici Madeleine (Maddy) Ferguson v podání samotné představitelky Laury Sheryl Lee. Mnoho diváků mohlo mít slabost pro typického high school frajírka Bobbyho Brigse (Dana Ashbrook), který tajně miloval Lauru a po její smrti začal tajně pokukovat po atraktivní servírce z bistra "Dvojité R" Shelley Johnson (Mädchen Amick), manželce primitivního násilníka a řidiče náklaďáku Lea Johnsona (Eric Da Re) zapleteného do obchodu s drogami se svým kumpánem Jacquem Renaultem (Walter Olkewicz).

Miguel Ferrer, Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin PeaksJiní si zase mohli oblíbit trochu tajuplnou Audrey Horne (Sherilyn Fenn), dceru majitele hotelu Great Northern Benjamina Hornea, která podlehne kouzlu agenta Coopera, který (pro některé fanoušky seriálu bohužel) její milostné vzplanutí neopětuje (nechce či nemůže porušit profesionální kodex agenta FBI?). Některé zase mohl poutat rozvíjející se milostný vztah mezi "deanovským" motorkářem Jamesem Hurleyem (James Marshall) a nejlepší Lauřinou kamarádkou Donnou Hayward (Lara Flynn Boyle), dcerou doktora Williama Haywarda (Warren Frost).

Mohli se najít i tací, kteří našli zalíbení v arogantním chování postavy agenta Alberta Rosenfielda (Miguel Ferrer), který do Twin Peaks přijíždí pomoci Cooperovi vyřešit vraždu, a který se nemusí (mírně řečeno) s šerifem Trumanem nebo jejich nahluchlým nadřízeným Gordonem Colem v podání samotného Lynche. Konečně bylo i mnoho těch, které fascinoval tajemný zabiják Bob, jehož představitele Franka Silvu objevil Lynch přímo na place při natáčení, kde Silva pracoval jako rekvizitář. A také další postavy z "druhého břehu", o němž se v Městečku Twin Peaks referuje jako o "Černém vigvamu" (Black Lodge). Je znám také jako "Červený pokoj", neboť je zobrazen ve formě salónu s červenými závěsy a se šachovnicově černobílou podlahou. V něm pak pobývali ještě hodný obr (Carel Struycken) či potměšilý tančící skřet (Michael J. Anderson). Zajímavých a fascinujících postav tu bylo více než dost. Dost na to, aby si každý nalezl tu svou. 

James Marshall, Sheryl Lee, Lara Flynn Boyle ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin PeaksSpolu s nimi tu byly i jednotlivé nezbytné lynchovské fetiše jako černá káva, koblihy nebo třešňový koláč na jedné straně a symboly zlých sil sova ("Sovy nejsou tím, čím se zdají být") a oheň ("Ohni, se mnou pojď") na straně druhé. Ty tu měly stejně nezastupitelné místo jako jedinečné hudební motivy dvorního Lynchova skladatele Angela Badalamentiho, bez jehož neopakovatelné a jedinečné hudby by byl seriál nemyslitelný. 

V květnu 1990, kdy skončilo vysílání první série, si společnost ABC objednala u tvůrců druhou sérii, která čítala dalších 22 částí a jejíž vysílání začalo po letních prázdninách 30. září 1990 a trvalo do 10. června 1991. Nováčky na režisérském postu byli Todd Holland (12.,21. díl), Graeme Clifford (13. díl), Uli Edel (22. díl), Diane Keaton (23. díl), James Foley (25.díl), Jonathan Sanger (27. díl) a Stephen Gyllenhaal (28. díl). Ačkoliv jednotlivé epizody Městečka Twin Peaks režírovali rozdílní tvůrci, podařilo se jim udržet jednotný styl i atmosféru seriálu navozené Lynchem a Frostem.

Ray Wise ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin PeaksLynch natočil pro druhou sérii pilot (devátý díl) opět v délce celovečerního filmu, který navazuje bezprostředně na osmý díl, v němž byl na úplném konci agent Cooper postřelen a ponechán svému osudu. V bizarně laděné úvodní sekvenci se postřelený Cooper snaží přesvědčit číšníka (Hank Worden), aby mu zavolal pomoc. Stařičký dvoumetrový číšník mu však pouze donese sklenici mléka ("To mléko už vám brzy vystydne"). Nejde o nikoho jiného než o další zhmotnění obra z "Černého vigvamu". Lynch pak sám natočil ještě desátý, patnáctý a zavěrečný třicátý díl, který je pravděpodobně nejlepším z celé série a jehož celá druhá polovina se odehrává mimo prostor a čas v "Červeném pokoji".

Problém u druhé série byl ale ten, že už v sedmnáctém dílu dopadne Cooper vraha Laury, kterým byl Bob v těle Lauřina otce Lelanda Palmera (Ray Wise). Leland tak sice umírá, ale Bob je opět na svobodě. Mimochodem Lynch zprvu nechtěl vůbec, aby se vražda vyšetřila, ale na nátlak lidí ze společnosti ABC musel přijít s nějakým "uspokojivým" konkrétním zakončením. Seriál tak vlastně mohl skončit už touto sedmnáctou částí, v níž Cooper identifikuje Lelanda posedlého Bobem jako vraha a pro mnohé tak i skutečně skončil. Jenže seriál za přízně skalních fanoušků a stále se zmenšujícího zájmu "regulérních" diváku pokračoval dále.

Kenneth Welsh, Frank Silva ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin PeaksKe slovu se nyní dostavá uprchlý bývalý Cooperův kolega, geniální zločinec a bývalý partner agenta Coopera Windom Earle (Kenneth Welsh), tajemný projekt "Černá kniha", který má spojitost s UFO, a v němž figuruje i major Garland Briggs (Don S. Davis). Další zápletku obstarává Cooperovo křivé nařčení z překročení pravomoci agenta FBI a obchodu s drogami, snaha Jeana Renaulta (Michael Parks) pomstít své dva zabité bratry zabitím Coopera a blížící se volba Miss Twin Peaks. A také (konečně!) Cooperovo milostné vzplanutí k Normině sestře Annie Blackburn (Heather Graham), která do Twin Peaks přijede rovnou z kláštera.

Celý seriál tak po několika oddechovějších dílech, kdy se děj i v jedné vedlejší noirově laděné podzápletce sledující Jamese a Evelyn Marsh (Annette McCarthy) posune mimo Twin Peaks, pak nakonec v posledních třech dílech dramaticky graduje a symbolicky vyvrcholí na "druhé straně", kde se Cooper setkává se "všemi svými známými". Opět potkává trpaslíka ze svého snu, mrtvého Lelanda, Boba i svého zlomyslného dvojníka. Každému asi zatrnulo v závěrečné scéně třicáté části, kdy se zjistí, že to byl právě Cooperův poťouchlý dvojník, kdo vylezl ven z "černého vigvamu", zatímco "Hodný Dale nemůže najít cestu ven" (tuto větu pak pronese Annie ve filmové verzi Městečka Twin Peaks Twin Peaks: Fire Walk with Me).

Sheryl Lee ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin PeaksLoni na podzim, konkrétně 6. října minulého roku, Lynch oznámil svůj úmysl vzkřísit Městečko Twin Peaks z mrtvých (někde i doslova) pro nových devět epizod, které by měla odvysílat televizní stanice Showtime v roce 2016. Svoje rozhodnutí Lynch oznámil symbolicky 25 let po uvedení původního Městečka Twin Peaks a děj by se měl také čtvrtstoletí po jeho událostech odehrávat. Toto číslo má zřejmě ve světě Twin Peaks symbolický význam, protože i ve snových sekvencích z Cooperových snů se číslo 25 vyskytuje v podobě mezititulku "O pětadvacet let později".

Vrátit by se měl opět Kyle MacLachlan jako agent Cooper a zatím je potvrzena i účast herců Dany Ashbrooka (Bobby Briggs) a Sheryl Lee (Laura). Vrátit by se měla i Sherylin Fenn (Audrey Horne). O návrat usilují také další herci z původního seriálu, a to včetně Raye Wise (Leland Palmer), který zemřel v sedmnácté části. Zřejmě nic není nemožné a vyloučené. Nakonec ani ta možnost, že k realizaci třetí série Městečka Twin Peaks dojde se zpožděním nebo bez režijní účasti samotného Lynche, jak indikuje nejnovější zpráva, kterou uveřejnil na svém twitterovém účtě. Otázkou je, zda by se pak ještě jednalo o "skutečné" pokračování.

Frank Silva, Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin PeaksPokud by ale všechno klaplo, tak se za rok nové díly kultovního seriálu, který změnil tvář televizní obrazovky, objeví. Městečko Twin Peaks se ve své době dočkalo zaslouženého kritického ocenění v podobě tří Zlatých glóbů v roce 1991 za nejlepší tv sérii drama, nejlepšího herce v tv sérii drama pro Kylea MacLachlana a nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Piper Laurie. První série se dočkala rekordních čtrnácti nominací na Emmy (získala ale jen dvě ceny za kostýmy pro Patricii Norris a střih pilotního dílu pro Duwayne Dunhama), druhá série pak jen čtyř nominací (bez ceny). 

Když vysílání Městečka Twin Peaks definitivně skončilo (tehdy se ten konec skutečně zdál být definitivním), stále za sebou zanechalo spoustu neuspokojených fanoušků, kteří se nechtěli s tímto fenoménem rozloučit. Lynch se proto, i s vědomím, že tento úspěch nejde znovu zopakovat, pustil, hlavně na nátlak oněch fanoušků, do výše zmíněného celovečerního filmu o událostech předcházejícím těm ze seriálu, který nepřekvapivě skončil kritickým i diváckým neúspěchem. I přesto v něm lze najít některé fascinující pasáže, především prvních třicet minut souvisejících s případem "modré růže" a vyšetřování agentů Cheta Desmonda (Chris Isaak) a Stanleyho (Kiefer Sutherland), které se odehrává mimo Twin Peaks.

Snad se tedy povede nemožné a Lynch, nad jehož další účastí na nové sérii Městečka Twin Peaks visí otazník, nebo televizní stanice Showtime svým novým vstupem do tajemného světa po symbolických pětadvaceti letech uspěje (a nebo také ne). 

PS: Mnoho z osudů postav a to co mezitím prožily, by mělo být odhaleno v románu Marka Frosta The Secret Lives of Twin Peaks, který by měl vyjít letos před uvedením nové série.

Záverečná scéna ze seriálu Městečko Twin Peaks

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu