Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
My jsme nejlepší!

Recenze: Tři mladé punkerky tvrdí: My jsme nejlepší!

Vydáno: 29.03.2015 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Poslední snímek švédského režiséra Lukase Moodysona My jsme nejlepší! v kinech uvedla distribuční společnost Film Europe. Stojí film o třech nezletilých dívkách-punkerkách ze Stockoholmu za vidění?

My jsme nejlepšíRecenzoval/a Václav Limberk dne 29.03.2015 10:00. Poslední snímek švédského režiséra Lukase Moodysona My jsme nejlepší! v kinech uvedla distribuční společnost Film Europe. Stojí film o třech nezletilých dívkách-punkerkách ze Stockoholmu za vidění? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Švédský režisér Lukas Moodysson si vydobyl renomé slibného talentu hned svým celovečerním debutem Láska je láska. Film s provokativním originálním názvem Fucking Åmål o dvou mladých dívkách vyrůstajících v nudném prostředí švédského maloměsta, který na sebe ihned upoutal mezinárodní pozornost neotřelostí zpracování a lesbickou teen tematikou, se mimo jiné promítal v Cannes a byl i vyslán jako kandidát na Oscara (neúspěšně) a naznačil, že se na mezinárodní scéně objevil pozoruhodný mladý tvůrce. Od té doby již ale uplynulo hodně vody a Moodysson si se střídavým úspěchem vyzkoušel různé žánry i různé druhy příběhů.

Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne ve filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!U nás se před lety jen na DVD objevilo depresivní drama Lilja a v kinech naposledy před pěti lety drama Mamut. Moodysson sám sebe považuje za věřícího křesťana a stoupence feminismu a levičáctví. Všechny tyto charakteristiky se promítají do každého jeho nového filmu. A nejinak je tomu i u jeho posledního kousku My jsme nejlepší, který je sice označen také jako drama, ale na rozdíl od uvedených Liljy a Mamuta se mnohem více podobá Moodyssonově debutu Láska je láska a jde spíše o komediálně laděný než dramatický snímek.

Nejdříve je poněkud nutné zkorigovat synopsi, kterou u filmu uvádí jeho distribuční společnost Film Europe. Film se skutečně odehrává ve Stockholmu v roce 1982 a je o dvou skoro třináctiletých kamarádkách Bobo (Mira Barkhammar) a Kláře (Mira Grosin). Obě dívky žijí se svými rodiči, v případě Bobo jen s matkou (Anna Rydgren). Ale rozhodně se nedá napsat, že by jimi byly přehlížené. Bobina matka má svou dceru ráda. V případě Kláry je zas problém v tom, a to platí i u Bobo, že dívky rády tráví čas samy, ve svém pokojíku posloucháním švédských punkových kapel, jejichž názvy jsou pro neznalce švédské punkové scény osmdesátých let naprosto neznámé.

Fotografie z filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!Každopádně obě dívky, které jak svými vlasy, tak i fyziognomií vypadají spíše jako chlapci, při návštěvě tamního kulturního centra, které slouží jako hudební zkušebna, zaberou zkušební termíny metalové kapele Iron Fist a provokativně o sobě začnou prohlašovat, že jsou punková kapela. Bobo s Klárou se začnou učit na své nástroje, Bobo na bicí, Klára na basu a zároveň se ujme zpěvu. Složí jednoduchou píseň Nesnáším sport! Ve škole se ještě seznamují s Hedvikou (Liv LeMoyne), která jim do kapely vnese i trochu opravdového umu. Všechny tři dívky pak spolu prožívají všechny své dívčí trable, včetně prvních pocitů zamilovanosti do spřízněné klučičí kapely. Problém je, že chlapci jsou dva a dívky tři. Mimo to čeká dívčí punkové trio i jejich první veřejné vystoupení. 

My jsme nejlepší!,film, který Moodysson natočil podle komiksu své manželky Coco Moodysson, je ze všeho nejvíc především odlehčením po některých režisérových depresivních snímcích, jako byla například Lilja a My jsme nejlepší! se opravdu užil až s dětskou hravostí, místy až infantilní. Opravdu zde nejde o nějakou velkou revoltu, rebelantství a v podstatě ani o punk. Ano, zaznívají zde z gramofonů a walkmana některé neznámé písně neznámých punkových švédských kapel a nezní vůbec špatně, ale o ně tu vůbec nejde. Ještě méně tu jde o nějaké hudební ambice všech tří dívek. V jejich případě se nedá mluvit o kapele, a to ani punkové, ale spíše o hraní si na kapelu.

Fotografie z filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!A v tom je princip a zakopaný pes celého filmu. My jsme nejlepší! je hravý film, který si na nic nehraje, ale neustále si hraje. Tak by se dal asi nejjednodušeji tento dětský snímek charakterizovat. Nečekejte zde žádné velké konflikty a dramata jako například v jiném švédském snímku Zlo mezi námi nebo znepokojivý náhled na dětskou šikanu jako v estonském kultu Zkažená mládež. Nikoliv, celý snímek My jsme nejlepší! se nese na vlně infantilní hravosti, dětských lásek a zklamání, roztomilých i praštěných dívčích nápadů a snů a i nějaké ty dramatické prvky nemají žádný tragický dopad a následky.

Člověk si při sledování jejich počínání skoro až připadá, že sleduje osudy tří švédských Lucií z dětských filmů o Lucii, postrachu ulice, akorát že místo formeláků si holky hrají na punkerky. Ale na to, abyste je mohli brát vážně, jsou ještě příliš mladé a dětsky nevyzrálé. A nic na tom nezmění ani typicky severské užívání nervní ruční kamery, se kterou Moodysson neustále hýbe tak, že tím upomíná na kdysi velmi oblíbený prvek, kterého využívali filmaři jako Lars von Trier nebo Thomas Vinterberg v době programového hnutí Dogma v polovině devadesátých let.

Liv LeMoyne, Mira Barkhammar, Mira Grosin ve filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!My jsme nejlepší! má také skvostnou kameru a nabídne několik velmi poutavých až dechberoucích zimních záběrů zasněženého a mrazivého města, patrně Stockholmu. Nicméně valná většina snímku se odehrává v interiérech dívčiných pokojů, bytů a zkušeben. Pokud se ale dění přenese ven, nádhernými záběry kamery Ulf Brantås omámí smysly.

Herecké výkony všech tří dětských představitelek se dají označit jako uspokojivé, aniž by nějak výrazně upoutaly. Plní se jim ale dařit hlavní roli, kterou je v tomto filmu dětská hravost a přirozenost. A hudební podklad, jak už bylo zmíněno, ač složen z prakticky neznámých švédských kapel, budí chuť poznat tamní hudební scénu blíže, což je nepopopiratelný klad.

Liv LeMoyne, Mira Grosin, Mira Barkhammar ve filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!Přes všechna uvedená pozitiva, nádhernou kameru a výborný soundtrack, jsem na rozpacích, komu film doporučit. Punkeři do kina nechodí a pro děti se mi zase tak úplně nezdá být, i když jde v podstatě o dětský film. Možná tedy, že se film bude líbit spíše jednotlivcům než nějaké konkrétní cílové skupině. Celkově jsem nabyl dojmu, že si tentokrát Lukas Moodysson vybral oddechový čas, než se nadechne zase k nějakému opravdu velkému filmu. 

My jsme nejlepší! je i přes dívčiny nadšeně sebevědomé výroky o tom, že jsou nejlepší, spíše slušný, i když místy i příjemný průměr.

Český trailer filmu My jsme nejlepší!

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Equalizer Steve Jobs prožívá příběh žraloka (15.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Na Voyo přibyl film Kursk pojednávající o tragédii jaderné ponorky (28.08.2021 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Chystá se anglicky mluvený remake oscarového vítěze Chlast (27.04.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2021: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (15.03.2021 14:06 v Články | Publicistika)
- Zemřela Hana Maciuchová (26.01.2021 20:01 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)
- V lednu na streamovacích službách: festivalová dramata a nový Timberlake (31.12.2020 07:30 v Radar)
- TV tipy: Hodinářův učeň navštěvuje dámský klub (25.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Chlast jako zdroj smutku i euforie navrací Vinterberga do vrcholné formy (13.10.2020 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelující smečka utíká pro balík prachů, aby bylo na chlast (07.10.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový film Thomase Vinterberga Druk má trailer (04.06.2020 17:24 v Novinky | Trailery)
- Mads Mikkelsen ve filmu o opilých učitelích (13.06.2019 19:16 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Rozvláčné a trochu odtažité drama Kursk (20.01.2019 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu (19.01.2019 18:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Skleněný Kursk má husí kůži ze zjevení amatérů (16.01.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kursk: námořní tragédie v traileru (22.10.2018 13:36 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jack staví dům, v němž se zrodily hvězdy Venom a Toman (03.10.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu