Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 3. 2015 - 2. 4. 2015

TV tipy: Bezstarostná jízda za láskou, stářím a velkou žranicí s Kick-Assem

Vydáno: 27.03.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně překvapivá je televizní nabídka na přelomu března a dubna. Najdete v ní hned několik oscarových filmů i počinů, které vyvolaly kontroverzi. Na programu tak jsou třeba Bezstarostná jízda, Kick-Ass nebo Velká žranice.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Řád (pátek 27. 3., ČT2, 21.40 - 23.20)

Plakát filmu  / ŘádČeské historické drama je nejvýraznějším počinem předčasně zesnulého režiséra a scenáristy Petra Hviždě, který se v něm pustil na tuzemské poměry na tenký led a pokusil se natočit seriózní žánrovku. To se mu docela vydařilo, neboť výprava, kamera i hudba jsou zcela uspokojující a přidává se k nim ještě silný a velmi zajímavý příběh, který není nechtěně směšný. Ozdobou filmu pak jsou herecké výkony, jimž kraluje Českým lvem oceněná Jana Preissová, vedle níž se ovšem neztratí ani na stejnou cenu nominovaní Jan Tříska a Andrea Elsnerová, zmínit se musí minimálně ještě výborný Marek Vašut. Škoda jen, že režie je dost unylá a tempo není svižnější. Skoro zapomenutý kousek.

Synopse: Ve druhé polovině osmnáctého století uprchne z bezprizorně usídlené vojenské posádky jeden z vojáků (Saša Rašilov), jemuž se podaří sehnat azyl v nedalekém ženském klášteře. Okamžitě je za ním vyslaná hlídka, která ho má přivést zpět k jednotce. Ve stísněných klášterních prostorách tak začíná hra o lidský život. 

Zajímavost: Z důvodu omezeného rozpočtu bylo pro film ušito pouze pět vojenských uniforem.

Ukázka z filmu Řád
Vojna a mír III: Rok 1812 (Voyna i mir III: 1812 god) (sobota 28. 3., ČT2, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu Vojna a mír III: Rok 1812 / Voyna i mir III: 1812 godTřetí díl megalomanské sovětské adaptace stěžejního románu Lva Tolstého sice nedisponuje přílišným dějem a zásadním vývojem postav a vztahů mezi nimi, vynahradí to ale jinak. Režírující Sergej Bondarčuk v něm totiž drtivou většinu času věnoval realizaci bitvy u Borodina, z níž přechází zrak i dnes. Kamera v ní kreslí úchvatné obrazy a technicky je vše tak precizní, dokonalé, promyšlené, skvěle vygradované a velkolepé, že to prakticky nemá obdoby. Nechybí tu nic, co by mělo v podobných bojových scénách být, navíc je to celé přehledné, estetické a nepostrádá to přesah. Výkony všech zúčastněných, mezi nimiž jsou opět sám tvůrce, Vjačeslav Tichonov, Ljudmila Saveljeva nebo Viktor Stanicyn, tentokrát nejsou vůbec podstatné. Dodnes nepřekonané dílo.

Synopse: Napoleon si podrobil většinu Evropy a sebevědomě se vydal i do Ruska. Hranice státu překonala jeho armáda 12. června 1812, kdy také započala vlastenecká válka. Ta vyvrcholila bitvou u Borodina, která si vyžádala tisíce obětí.

Zajímavost: Natáčení se účastnilo více než sto tisíc komprazistů.

Ukázka z filmu Vojna a mír III: Rok 1812 / Voyna i mir III: 1812 god
Láska (Amour) (sobota 28. 3., ČT art, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu Láska / AmourOscarem za zahraniční snímek oceněné francouzsko-německo-rakouské drama nebylo přijato úplně jednoznačně a dodnes vyvolává rozporuplné reakce. Jedni režiséra a scenáristu Michaela Hanekeho chválí za precizně odvedenou práci, která je záměrně odtažitá a chladná, nicméně ve filmu nechybí opravdu silné scény. Vítají i jakýsi přesah o smutném údělu stáří a síle lásky a trefnou depresivní atmosféru. Ti druzí mu ovšem totéž vyčítají. Všichni se ale shodují na tom, že výkony na Oscara nominované Emmanuelle Rivy a Jeana-Louise Trintignanta jsou famózní a udržují pozornost i toho méně spokojeného diváka. Snad snímek většině z vás tzv. sedne.

Synopse: Manželé Georges (Jean-Louis Trintignant) a Anne (Emmanuelle Riva) jsou učitelé hudby. Jejich celoživotní láska, kterou upevňovala i vášeň ke klasické hudbě, je náhle vystavena těžké zkoušce. Anne totiž prodělá mozkovou mrtvici a už není jako dřív. Její okolí se musí smířit s proměnou, kterou prošla a pokusit se ji přijmout. To platí i pro její dceru Evu (Isabelle Huppert), která jí přichází na pomoc.

Zajímavost: Riva se stala nejstarší osobou nominovanou na hereckého Oscara.

Oficiální trailer filmu Láska / Amour
Klauni (sobota 28. 3., ČT1, 21.40 - 23.40)

Český plakát filmu  / KlauniDva roky staré tuzemské koprodukční drama je dost zvláštní a divácky nepříliš vstřícné. Režírující Viktor Tauš v něm vytvořil dost depresivní atmosféru, kterou ještě protknul jakousi melancholií z bezvýchodnosti stáří. Skvěle si pohrává i s náladou všech klíčových klaunských výstupů a vše umocňuje vyspělou a snesitelně artistní režií plnou dlouhých záběrů. Cit prokázal i v obsazení ústředních rolí, v nichž jednoznačně září Českým lvem ověnčený Jiří Lábus a "jen" nominovaní Oldřich Kaiser a Kati Outinen, příliš pozadu ale nezůstávají ani Julie Ferrier a Didier Flamand. Problémem je epizodický příběh, který nedrží moc u sebe a někdy se zabývá i nepodstatnými a nezajímavými věcmi. To vše ostatně potvrzuje i naše recenze. Film, který není pro každého.

Synopse: Na počátku kariéry vytvořili Oskar (Didier Flamand), Max (Oldřich Kaiser) a Viktor (Jiří Lábus) klaunskou skupinu Busters. Pak se však mezi nimi cosi vážného odehrálo a národem milovaní klauni se mezi sebou nedokážou vystát. Nyní se Oskar vrací po třiceti letech z emigrace, aby v Praze uzavřel svoji uměleckou kariéru. Setkání s bývalými přáteli vede k nevyhnutelné vzájemné konfrontaci. Osud jim tak nabízí ještě jednu šanci, jak to naposledy pořádně roztočit. Dokáží se přenést přes staré spory?

Zajímavost: Outinen se svou roli dobrovolně učila v češtině.

Teaser filmu Klauni
Rozbouřené vody (DeUsynlige) (sobota 28. 3., ČT art, 22.55 - 00.50)

Plakát filmu Rozbouřené vody / DeUsynligeU nás ne až tak známé norsko-švédsko-německé hudební drama zaujme zejména vypravěčskou strukturou. Režírující Erik Poppe v něm nabízí dva souběžné pohledy na jednu událost, čímž relativně banální příběh dost oživuje a navíc se neztrácí ani v množství flashbacků. Lahůdkou budiž to, že v závěru je pointa postavena do zcela nového světla a nechává diváka na pochybách. Pomáhá si i fantastickým hudebním doprovodem, který tvoří převážně varhany, nádhernou kamerou a skvělými výkony neokoukaných představitelů. Zamrzí jen občasná ztráta tempa a nádech určitého kalkulu.

Synopse: Mladík Thomas (Pål Sverre Valheim Hagen) byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za zabití malého chlapce. Podařilo se mu sehnat místo varhaníka v kostele a svou minulost důsledně utajit, navíc svým hraním okouzluje úplně všechny. Postupně se sbližuje s farářkou Annou (Ellen Dorrit Petersen) a jejím synkem. Jednoho dne ho ovšem pozná Agnes (Trine Dyrholm), matka hocha, kterého zabil.

Zajímavost: Snímek zakončuje režisérovu volnou, tzv. Oslo trilogii.

Originální trailer filmu Rozbouřené vody / DeUsynlige
Život brouka (A Bug´s Life) (neděle 29. 3., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Český plakát filmu Život brouka / A Bug's LifeAnimák z konce devadesátých let sice patří k tomu slabšímu, co ve studiu Pixar vzniklo, pořád ale jde o velmi dobrý počin. Režírující duo John Lasseter a Andrew Stanton naprosto ohromí a okouzlí precizní technickou stránkou a dokonale propracovanou animací, která nezestárla ani o den a na Oscara nominovaným hudebním doprovodem Randyho Newmana. Dospělý divák pak možná bude trošku zklamán tím, že humor a jednoduchý příběh, jemuž chybí zajímavá pointa, je určen především dětem a tím pádem se musí spokojit s jen pár úsměvnými momenty, na druhou stranu se nikdy nedostaví nuda. Na nedělní ráno ideální společnost.

Synopse: Flik je šikovný mravenčí mladík a zneuznaný vynálezce, jemuž se ovšem podařilo zničit zásobu jídla připravenou pro kobylky, které pořádají nálety na mraveniště. Rada starších ho tak pošle do města, kde má realizovat svůj plán spočívající v najmutí velkých brouků, kteří by mravence od kobylek ochránili. To se mu sice podaří, rozhodně ne ale tak, jak si představoval.

Zajímavost: Jde o první počítačově animovaný film, jenž byl promítán v poměru stran 2,35:1.

Oficiální trailer filmu Život brouka / A Bug´s Life
Prázdniny v ráji (Paradise) (pondělí 30. 3., Prima, 22.45 - 01.15)

Plakát filmu Prázdniny v ráji / ParadiseV našich končinách takřka neznámé americké drama se v zahraničí těší solidnímu hodnocení. Je to zřejmě dáno tím, že debutující režisérka Mary Agnes Donoghue se mohla opřít o silný a nosný příběh, který zaobalila do melancholické a nostalgické atmosféry, jež může někomu připomenout jeho dětská léta. Spolehnout se mohla i na obsazení, v němž hrají prim Melanie Griffith a Don Johnson, z dnešního pohledu ovšem nelze přehlédnout ani tehdy ještě dětské herce Elijaha Wooda a Thoru Birch. Velmi příjemná žánrovka, která není příliš originální, nic moc jí ale také vytknout nejde.

Synopse: Lily (Melanie Griffith) a Ben (Don Johnson) Reedovi jsou manželé, jejichž vztah těžce poznamenala smrt tříletého syna. Zdá se, že jejich citovou prázdnotu už nic neprobudí a každý bude muset jít svou cestou. Pak k nim ovšem na prázdniny nejlepší kamarádka Lily posílá desetiletého Willarda (Elijah Wood), který do jejich soužití vnáší novou jiskru a naději.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Jeana-Loupa Huberta.

Originální trailer filmu Prázdniny v ráji / Paradise
Velká žranice (La grande bouffe) (úterý 31. 3., ČT art, 23.10 - 01.15)

Plakát filmu Velká žranice / La grande bouffeSvého času velmi kontroverzní francouzsko-italské komediální drama je svérázným pokusem o alegorii soudobé společnosti. Režisér a scenárista Marco Ferreri rezignoval na nějaký složitý příběh a propracovanost postav, ale spoléhal se jedině na originální námět a spousty výjevů, po nichž i toho nejhladovějšího diváka přejde chuť k jídlu. V hlavních rolích se objeví v rámci možností výborní Marcello MastroianniMichel Piccoli, Philippe Noiret a Ugo Tognazzi. Z dnešního pohledu ovšem už působí některé momenty dost samoúčelně a zastarale, jiné jsou ale nadčasové a poměrně vtipné. Počin, jenž málokoho nechá chladným.

Synopse: Pilot dopravního letadla Marcello (Marcello Mastroianni), majitel restaurace Ugo (Ugo Tognazzi), televizní pracovník Michel (Michel Piccoli) a soudce Philippe (Philippe Noiret) jsou čtyři přátelé, kteří už mají všeho dost. Vydávají se proto na prodloužený víkend do starého domu na okraji Paříže, kde se chtějí oddat zaryté, sveřepé a sebedestruktivní žranici.

Zajímavost: Na MFF v Cannes roku 1973 získal snímek cenu FIPRESCI.

Originální trailer filmu Velká žranice / La grande bouffe
Kick-Ass (Kick-Ass) (středa 1. 4., Prima Cool, 22.20 - 00.45 / čtvrtek 2. 4., 01.25 - 03.15)

Plakát filmu Kick-Ass / Kick-AssVýtečná komiksová adaptace brilantně osciluje na hraně parodie a je dost svérázná. Režisér a spoluscenárista Matthew Vaughn v ní takřka dokonale propojil břitký a černý humor, velmi brutální a nekompromisní akci, u níž zarazí i to, že ji provozují nezletilí a originální a v rámci možností civilní příběh, který podmaloval fungujícím a úderným soundtrackem. Famózní je též obsazení v němž vedle trošku nevýrazného Aarona Taylora-Johnsona vynikají především Mark Strong, Nicolas Cage a Chloë Grace Moretz. Vadit může snad jen klišoidní a zbytečná romantická linie. Více se dozvíte v našem Stroji času.

Synopse: Teenager Dave Lizewski (Aaron Johnson) nevyniká vůbec ničím a jediné, co ho baví, jsou komiksy. Ty ho také natolik inspirují, že se stane superhrdinou, ačkoli nemá žádné nadpřirozené schopnosti. To ho ale nemůže odradit a vybírá si svou novou přezdívku - Kick-Ass. Bohužel netuší, že v okolí není jediným superhrdinou, neboť na výcviku pracují i Big Daddy (Nicolas Cage) a jeho dcerka Hit-Girl (Chloë Grace Moretz).

Zajímavost: Tvorba animovaných sekvencí do filmu trvala dva roky.

Originální trailer filmu Kick-Ass / Kick-Ass
Bezstarostná jízda (Easy Rider) (středa 1. 4., ČT2, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu Bezstarostná jízda / Easy RiderOpravdu kultovní snímek je suverénně nejlepším režijním počinem Dennise Hoppera a v dějinách kinematografie má své jisté místo. Tvůrce s ním jednak založil nový žánr road movie, jednak v něm přesně vystihl pocity tehdy populárního hnutí hippies a s tím související touhu po svobodě a nevázanosti a v neposlední řadě proslavil Jacka Nicholsona, jenž si vysloužil i oscarovou nominaci. Vedle něj se pak objeví ještě samotný autor nebo Peter Fonda. O příběh, který tu prakticky neexistuje, ve filmu vůbec nejde, důraz je totiž kladen hlavně na atmosféru evokující drogové opojení a takřka geniální soundtrack. Velmi důležitý počin jedné generace.

Synopse: Billy (Dennis Hopper) a Wyatt (Peter Fonda) jsou dva hippies, kteří právě vydělali nějaké peníze z drog, takže konečně mohli nasednout na motorky a vyrazit z Los Angeles na karneval do New Orleans. Na své cestě potkávají spousty zvláštních lidí, užívají si se ženami, setkávají se s opovržením, ale hlavně si vychutnávají naprostou svobodu a volnost.

Zajímavost: Snímek byl pořízen za necelých čtyři sta tisíc dolarů, vydělat jich dokázal přes padesát milionů.

Originální trailer filmu Bezstarostná jízda / Easy Rider

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu