Kinopremiéry: Cesta naděje vede přes město konečně domů

Vydáno: 25.03.2015 08:41 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Březen se v kinech uzavře kvartetem novinek, z nichž asi žádná není na první pohled jasným trhákem. Vedle režijního debutu Russella Crowea si můžete zajít na hollywoodský animák, polské válečné drama a tuzemský pokus o akční film.
Cesta naděje (The Water Diviner) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Cesta naděje / The Water DivinerAustralsko-americké drama zaujme nejvíce tím, že jde o režijní debut držitele Oscara Russella Crowea. Ten si ho v podstatě nadělil ke svým padesátinám a zabývá se v něm tématem bitvy u Gallipoli, která je pro Australany poměrně důležitá. Ohledně kvalit lze poměrně spekulovat, protože některé recenze (jako třeba ta naše) jsou relativně spokojené, jiné ovšem snímek označují za samoúčelný kýč a nepovedený pokus. Bude tedy hodně záležet na diváckých preferencích a aktuálním rozpoložení. Kromě samotného tvůrce si ve filmu zahráli třeba Olga Kurylenko nebo Jai Courtney. Jisté ale je, že vás tato prvotina nenechá chladnými.

Synopse: Australský farmář Joshua Connor (Russell Crowe) má zvláštní talent pro hledání vody ve vyprahlé krajině. Tento instinkt se mu bude více než hodit v jeho největším životním dobrodružství, kterým je pátrání po třech synech, kteří pravděpodobně zahynuli v první světové válce při bitvě u Gallipoli. Vydává se tak na druhou stranu světa, doprostřed hroutícího se impéria Osmanské říše. Krajinu absolutně nezná a navíc má statut dobyvatele a okupanta, takže jeho cesta nebude vůbec jednoduchá. Nepomáhají mu ani vlastní úředníci, což jeho situaci ještě více ztěžuje. Jeho vůle je ale odolná.

Zajímavost: Kůň, na němž hlavní hrdina jezdí, patří skutečně samotnému režisérovi.

Český trailer filmu Cesta naděje / The Water Diviner
Konečně doma (Home) (CinemArt)

Český plakát filmu Konečně doma / HomeAnimák z produkce studia DreamWorks je jednou velkou neznámou. Dosavadní hodnocení se pohybují okolo lehkého nadprůměru, synopse přitom slibuje mnohé a nevypadá vůbec špatně. Režii obstaral již poměrně zkušený Tim Johnson, který vycházel z knižní předlohy Adama Rexe, kterou ovšem u nás zná jen málokdo. Je asi jasné, že na podobný kousek budou rodiny chodit, otázkou ale je jak moc. Samozřejmostí je i fakt, že tuzemský divák z logických důvodů přijde o původní znění, které je obsazeno poměrně zajímavě. Jak je na tom český dabing, je zatím ve hvězdách. 

Synopse: Na Zemi dorazili Buvové, mimozemští vetřelci s mnoha chapadýlky místo nožiček, kteří utíkají před nepřátelskými Gorgy, kteří jim z neznámých důvodů zničili jejich planetu. Jedním z Buvů je i fialový a přátelský O, jenž okamžitě začíná připravovat večírek na přivítanou. Jenže na něj omylem pozve i Gorgy, což je velký průšvih a jeho kolegové se na něj oprávněně zlobí a chtějí si to s ním vyříkat. O proto utíká pryč a čeká až všichni vychladnou. Na své cestě potká lidskou holčičku Tipy, s níž se pokusí eliminovat škody, které napáchal.

Zajímavost: Holčička Tipy je vůbec první afroamerickou postavou v animáku od DreamWorks.

Oficiální český trailer filmu Konečně doma / Home
Město 44 (Miasto 44) (CinemArt)

Český plakát filmu Město 44 / Miasto 44Dost velkolepě vypadá z upoutávek polské válečné drama, které se zabývá skutečnými událostmi z dob, kdy Varšava byla zcela v německém područí. Ambiciózní snímek natočil a napsal mladý režisér Jan Komasa, což by mohlo znamenat, že by nemuselo jít o standardní žánrovku, nýbrž o progresivní záležitost, která bude cílit i na mladší a méně zkušené publikum. V částečné autenticitě by mohlo pomoci i pro našince neznámé obsazení. Z prvních hodnocení a ohlasů to vypadá, že ne vše se povedlo a přece jen by byl potřeba větší dramaturgicky zásah, o průšvih by ale rozhodně jít nemělo.

Synopse: Roku 1944 je Varšava zcela okupována Němci. To se nelíbí nikomu, avšak málokdo je ochoten se aktivně vzepřít. To musí napravit skupina mladých Poláků, kteří zapojení do podzemního hnutí chápou nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství. Stejně tak tím působí na své vrstevníky a chlapci se navíc snaží zaujmout i krásné dívky. Flirtují, předvádí se a dělají různé plány, aniž by vůbec měli představu o tom, jak moc je realita krutá a co pro ně nadcházející léto nachystá.

Zajímavost: Na trikových záběrech se velmi významně podílelo české produkční studio UPP.

Oficiální český trailer filmu Město 44 / Miasto 44
Lovci a oběti (A-Company CZ)

Plakát filmu  / Lovci a obětiČeské akční drama po právu vzbuzuje víc obav než očekávání. Z původně hudebního filmu vznikl "seriózní" počin, který se snaží reflektovat aktuální tuzemskou situaci, což málokdy končí dobře. Režie se nakonec chopil debutant Marcus Benois Tran, který až na pár výjimek (Tomáš Hanák, Karel Heřmánek, Marek Vašut) obsadil do hlavních rolí spíše pseudohvězdy bulváru, což asi o úrovni filmu vypovídá mnohé. První hodnocení a komentáře vesměs potvrzují, že tomuhle byste se měli vyhnout velkým obloukem. Uvidíme, jestli oficiální recenze budou mírnější.

Synopse: Jakub (Martin Kraus) nemá jednoduchý život. Bojuje s exekutory, mafiány i lichváři, v čemž mu pomáhá několik povedených kamarádíčků. Jenže jednou udělá pod nátlakem vymahačů krok až za hranu zákona. V tu chvíli začíná jeho boj o život.

Oficiální trailer filmu Lovci a oběti



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY