Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 3. 2015 - 12. 3. 2015

TV tipy: Plán útěku na 127 hodin

Vydáno: 06.03.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Zejména o nastávajícím víkendu nebude televizní divák vědět, kam dřív přepnout. Dramaturgové si pro něho totiž nachystali zajímavou nálož neotřelých a mnohdy pozapomenutých dramat. Fandy akce rozhodně potěší premiéra Plánu útěku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O slavnosti a hostech (pátek 6. 3., ČT art, 22.10 - 23.20)

Plakát filmu  / O slavnosti a hostechKafkovské podobenství režiséra a scenáristy Jana Němce patří k vůbec nejodvážnějším filmům tuzemské kinematografie. Tvůrce v něm chvílemi až geniálně ukryl kritiku tehdejšího režimu a brilantně zobrazil, jak vládnoucí skupina dokáže manipulovat jedincem. Vysloveně chytrým tahem bylo zvolení komorního prostředí, kde podobné jinotaje více vyniknou, potěší i výtvarná a technická stránka snímku. V hlavních rolích excelují Ivan Vyskočil a Jan Klusák. Pokud se vám trošku náročnější autorský styl zalíbí, nebudete mít prakticky co kritizovat. Klenot československé kultury.

Synopse: Skupina sedmi lidí je pozvána na oslavu, jejímž pořadatelem je blíže neurčená osoba. Cestou lesem přepadne partu "fízlovské" komando, kterému velí směšná figurka infantilního a zákeřného Rudolfa (Jan Klusák). Přítomní poníženou roli přijímají, stejně jako tvrzení, že vše byl jen žert. Po zahájení slavnosti však jeden z hostí uteče, což hostitel (Ivan Vyskočil) chápe jako osobní urážku a společně se zbylým osazenstvem se ho vydává hledat. 

Zajímavost: Tehdejší prezident Antonín Novotný viděl ve filmu urážku svého majestátu a osobně ho zákazal.

Televizní upoutávka filmu O slavnosti a hostech
127 hodin (127 Hours) (pátek 6. 3., Prima, 22.50 - 00.50)

<b>127 hodin</b>Dobrodružné drama podle skutečné události se může chlubit šesti nominacemi na Oscara. Režírující Danny Boyle si byl naštěstí vědom, že s námětem nejde moc dělat, takže ho podbarvil pohodovým soundtrackem a zabalil do opulentního vizuálního hávu, který sice někdy překročí hranici tzv. onanie, drtivou většinu času ovšem funguje. Stejně tak působivé je i všeobecně známé rozuzlení situace hlavního hrdiny, jež nepostrádá emoce a je nepříjemně realistické. V titulní roli naprosto exceluje na Oscara nominovaný James Franco, jenž proměnu sebevědomého floutka v bezradnou trosku zvládl bravurně. Škoda, že i přes krátkou stopáž se to celé místy trošku vleče a je tu až moc flashbacků. Adrenalinová záležitost, což potvrzuje i naše recenze.

Synopse: Šestadvacetiletý Aron Ralston (James Franco) se jedné páteční noci roku 2003 vydal do Utahu, kde chtěl slézat skály v místním národním parku. Při jednom takovém dobrodružství však uvízl v divočině s rukou přiskřípnutou ke kameni, minimálním množstvím zásob a prakticky bez naděje na záchranu. Přesto překonal sám sebe a zkusil se z nastalé situace dostat. 

Zajímavost: Více než sedmdesát procent filmu bylo natočeno v tomtéž kaňonu, kde se Ralstonovi stala inkriminovaná nehoda.

Český trailer filmu 127 hodin / 127 Hours
Na život a na smrt (Death Hunt) (sobota 7. 3., Prima, 00.50 - 02.50)

Plakát filmu Na život a na smrt / Death HuntU nás nepříliš známý hongkongsko-americký dobrodružný snímek je jakousi modernější variací na typicky westernové téma. Režírující Peter R. Hunt se mohl opřít především o syrovou atmosféru kanadské divočiny, velkou porci trefných a vtipných hlášek, drsný příběh a perfektní herecké výkony titulních Charlese Bronsona a Lee Marvina, které doplňují třeba Carl Weathers nebo Andrew Stevens. Zamrzí jen, že si tvůrce nedal víc záležet na akci a logice, která tu moc nefunguje. Poctivá žánrová jednohubka.

Synopse: Zkušený traper Albert Johnson (Charles Bronson) je obviněn z vraždy, kterou nespáchal. Okamžitě se tak stává lovným zvířetem, po jehož stopách se vydává hned několik pronásledovatelů. Jedním z nich je i vedoucí jízdní policie, seržant Millen (Lee Marvin), jemuž se celá akce moc nelíbí a nechce se jí účastnit. Postupem času si ale prchající muž získává jeho respekt.

Zajímavost: Film sice vychází ze skutečných událostí, podle historiků je ale dost mylně interpretuje.

Originální trailer filmu Na život a na smrt / Death Hunt
Případ Thomase Crowna (The Thomas Crown Affair) (sobota 7. 3., Fanda, 17.40 - 19.30 / neděle 8. 3., 04.35 - 08.00 / 14.35 - 16.30)

Plakát filmu Případ Thomase Crowna / The Thomas Crown AffairPůvodní verze romantické krimikomedie nepatří u nás k těm nejznámějším, ve své vlasti je ale dost populární. Režírující Norman Jewison sice nedostal k dispozici úplně převratný příběh, který je naopak dost předvídatelný, to ale dokázal vykompenzovat zajímavou vizuální stránkou, několika vtipnými momenty a především zachycením lehce erotického napětí mezi hlavními postavami. Ty skvěle ztvárnili prakticky nemluvný, ale okouzlující Steve McQueen a krásná a svůdná Faye Dunaway, mezi kterými to potřebně jiskří. Třešničkou na dortu budiž skvělá hudba a Oscarem oceněná ústřední píseň. Opomíjená klasika.

Synopse: Thomas Crown (Steve McQueen) má dost peněz na to, aby si mohl dovolit více než pohodlný život. Čistě z nudy tak zinscenuje důmyslné přepadení banky, které mu vynese přes dva a půl milionu dolarů, které uloží na konto ve Švýcarsku. Zatímco policejní vyšetřovatel Eddy Malone (Paul Burke) si neví rady, půvabná vyšetřovatelka pojišťovny Vicki Anderson (Faye Dunaway) má jasno prakticky od začátku. 

Zajímavost: Minutová líbací scéna hlavních postav se natáčela osm hodin po několik dnů.

Originální trailer filmu Případ Thomase Crowna / The Thomas Crown Affair
Plán útěku (Escape Plan) (sobota 7. 3., Nova, 20.20 - 22.30)

Český plakát filmu Plán útěku / Escape PlanPoměrně nedávný akční thriller udělá radost především milovníkům podobných žánrovek z osmdesátých let. Režisér Mikael Håfström k nim odkazuje jednoduchým, i když současným příběhem a solidní akcí, navrch pak přidává slušný vizuál. Absolutním vrcholem je pak obsazení hlavních rolí, které si užili Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger, jimž zdatně sekunduje i přehrávající James Caviezel. Samozřejmě se nad snímkem nesmí moc přemýšlet, protože místy postrádá logiku, to ale snad žádnému fanouškovi vadit nebude. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Ray Breslin (Sylvester Stallone) je útěkář na objednávku. Živí se jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení, do nichž se nechá zavřít a posléze hledá různé skuliny v zabezpečovacích zařízeních. Nyní nastupuje výkon trestu k nové zakázce. Jenže ta byla vybudována na základě jeho poznatků a zdá se, že z věznice není úniku. Sadistický ředitel (James Caviezel) si navíc Raye vychutnává, protože ho někdo zradil. Zoufalý Ray se tak dává dohromady s kyberteroristou Emilem Rottmayerem (Arnold Schwarzenegger) a společně naplánují dokonalý únik. Podaří se jim?

Zajímavost: Natáčení probíhalo ve výzkumném středisku NASA v Louisianě.

Český trailer filmu Plán útěku / Escape Plan
Sissi, mladá císařovna (Sissi - Die junge Kaiserin) (sobota 7. 3., ČT1, 21.30 - 23.15)

Plakát filmu Sissi, mladá císařovna / Sissi - Die junge KaiserinO druhém dílu rakousko-západoněmecké romantické trilogie se dá říct totéž co o jeho předchůdci. To tedy znamená, že se skutečnou historií toho nemá moc společného, což režírující Ernst Marischka nahrazuje dobovou atmosférou, opulentními kostýmy a výpravou a potřebnou barevností. V hlavních rolích nesmí chybět okouzlující Romy Schneider a Karlheinz Böhm. Změna nenastala ani ve velké porci naivity a přílišném příklonu k jednoduché červené knihovně. Tip pro dříve narozené.

Synopse: Císařovna Alžběta, nazývaná Sissi (Romy Schneider), se pomalu adaptuje na život první dámy Rakouska, jenže zjišťuje, že s její tchyní (Vilma Degischer) bude vycházet velmi těžko. Neustále jí totiž hází klacky pod nohy a poučuje o tom, jak se chovat a vychovávat dceru. 

Zajímavost: Ve skutečnosti zemřela prvorozená dcera Sissi ve dvou letech na tyfus, což film zcela ignrouje.

Originální trailer filmu Sissi, mladá císařovna / Sissi - Die junge Kaiserin
Bratrstvo (Broderskab) (sobota 7. 3., ČT art, 23.05 - 00.40)

Plakát filmu Bratrstvo / BroderskabNejen u nás opomíjené dánské drama se zabývá tématem nacismu a neonacistických spolků, nečekejte ale vhled do jejich fungování. Režisér a spoluscenárista Nicolo Donato se totiž zaměřil na důsledky situace, když mezi dvěma příslušníky těchto hnutí vypukne homosexuální láska, čímž film povýšil na zcela jinou úroveň. Nechybí tu tak podvratně ironický humor, zajímavě romantická atmosféra, kterou dokreslují nenápadná, avšak působivá hudba a perfektní výkony neznámých herců. Škoda jen zbytečně pomalého tempa.

Synopse: Když Lars (Thure Lindhardt) odejde z armády, dostane se přes známého náhodou na sraz neonacistů. Jejich předseda v něm vidí potenciál a snaží se ho získat pro svou věc. Lars se postupně sbližuje s velmi aktivním Jimmym (David Dencik), který ho připravuje na plnohodnotné přijetí do skupiny. Zatímco společně opravují chatku, kterou oraganizace využívá na různé oslavy, přeroste jejich pošťuchování ve vášeň. Jenže být gay je v očích pravicových extremistů to nejhorší, co se může stát.

Zajímavost: Dodnes jde o jediný režisérův počin. 

Originální trailer filmu Bratrstvo / Broderskab
Zlaté dno (neděle 8. 3., Barrandov, 12.20 - 13.55 / středa 11. 3., 11.30 - 13.20)

Plakát filmu  / Zlaté dnoJeden ze dvou posledních protektorátních filmů "Krále komiků" Vlasty Buriana dokazuje, že zvládal i vážnější role. Režírující Vladimír Slavínský mu ji nabídl v zajímavé a částečně nadčasové moralitce, která vyniká pohodovou a uvolněnou atmosférou a dojemným koncem, který se ale nijak nepodbízí. Vedle hlavní hvězdy uvidíte i spolehlivé Věru Ferbasovou, Raoula Schránila nebo Zitu Kabátovou, kteří jen dotváří kladný dojem, jenž logicky kazí snad jen zastaralá technická stránka a určitá naivita. Příjemný film k nedělnímu obědu.

Synopse: Venkovského papírníka Cyrila Putičku (Vlasta Burian) přemluví děti, aby prodal živnost a přestěhoval se za nimi do Prahy. Jelikož ale neumí odpočívat, začne se brzy nudit a chce pracovat v papírnictví. Do oka mu padne čerstvě otevřený krámek mladé vdovy Jarmily Valentové (Zita Kabátová), které se musí skoro vnutit, aby u ní mohl pracovat. Rezignovaná majitelka ani zdaleka netuší, že právě tenhle chlapík jí pomůže přivést obchod k prosperitě a vrátí jí ztracenou chuť do života.

Zajímavost: Poslední roli zde ztvárnil Antonín Streit, který se po skončení natáčení věnoval zemědělství. 

Ukázka z filmu Zlaté dno
Bílý tesák (White Fang) (neděle 8. 3., Prima Cool, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Bílý tesák / White FangDisneyovská adaptace klasického románu Jacka Londona je sice spíše pro dětského diváka, takže má dost obroušené hrany, to ale v tomto případě tolik nevadí. Režírující Randal Kleiser neponechal nic náhodě a na dospělé působí nádhernou přírodou, drsným prostředím, skvělou kamerou, atmosférickou hudbou Basila Poledourise a v neposlední řadě i silným příběhem plným střídmých emocí. V hlavní roli se objeví mladý Ethan Hawke, vedle kterého nepřehlédnete ani Klause Mariu Brandauera nebo Seymoura Cassela. Velmi slušná zábava pro celou rodinu.

Synopse: Mladík Jack (Ethan Hawke) se v nebezpečném údolí Yukonu snaží najít zlato a splnit tak poslední přání svého otce. Na obtížné cestě se setkává s nečekaným přítelem, který mu změní život. Je jím Bílý tesák - napůl vlk a napůl pes.

Zajímavost: Natáčení filmu probíhalo mimo jiné i na Aljašce.

Ukázka z filmu Bílý tesák / White Fang
Umberto D. (Umberto D.) (úterý 10. 3., ČT art, 22.55 - 00.20)

Plakát filmu Umberto D. / Umberto D.Italské drama u nás nebývá v programu často, což je obrovská škoda. Režírující Vittorio de Sica v něm dost autenticky upozornil na krutou realitu poválečné Itálie a natočil syrový a depresivní kousek, který donutí k zamyšlení a dnes je kvůli nejisté hospodářské situaci podobně působivý jako v době vzniku. Slavný tvůrce pracuje značně minimalisticky a velmi citlivě dávkuje emoce, které tím pádem splní svůj účel. K silnému dojmu přispívají i obsazení neherci, mezi nimiž kraluje v rámci možností geniální Carlo Battisti, černobílá kamera a pomalé tempo. Když se smíříte s tím, že příběh tu prakticky neexistuje, dostanete dost výjimečný film.

Synopse: Penzionovaný úředník Umberto D. (Carlo Battisti) nedokáže ze své penze uživit sám sebe ani milovaného psa Flicka. Postupně je vytlačován na okraj společnosti, onemocní vážnou chorobou, jejíž léčbu není schopen zaplatit a prakticky nikdo o něj nejeví zájem. Rozhodne se tedy dobrovolně odejít ze života. 

Zajímavost: Psíka Flicka "hráli" dva psi, kteří ovšem nevypadají úplně stejně.

Originální trailer filmu Umberto D. / Umberto D.
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu