Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Clint Mansell - Black Swan OST

Soundtrack: Černá labuť

Vydáno: 02.02.2011 06:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Kateřina Samková | foto: 2010 Fox Searchlight Pictures

Dvorní skladatel Darrena Aronofskeho dostal velmi tvrdý oříšek k rozlousknutí: variovat a pohrát si jedním z nejznámějších děl snad nejslavnějšího romantického skladatele Petra Iljiče Čajkovského, Labutím jezerem.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Black Swan OSTČerná labuť je pátým filmem v řadě, na kterém spolupracoval režisér Darren Aronofsky se skladatelem Clintem Mansellem, což pokrývá všechny režisérovy celovečerní počiny. Z Mansellovy hudební dílny vzešly sice soundtracky například k filmům Sahara nebo Vzorec pro vraždu, ale ze spolupráce s Aronofskym vznikla jeho zatím nejpůsobivější a také nejznámější hudba.
Těžko bychom hledali člověka, který by nikdy neslyšel skladbu Lux Aeterna z filmu Requiem za sen, která si získala až neuvěřitelnou popularitu a s trochou nadsázky ji můžeme zaslechnout v každé druhé upoutávce (byla použita třeba v traileru na Pána Prstenů, Šifru mistra Leonarda nebo seriál Ztraceni), stejně tak se hudba z Fontány hojně využívá na všech frontách zábavního průmyslu.
Černá labuť ale byla skladatelskou výzvou z velmi odlišného soudku. Mansell na tomto čistě instrumentálním albu vybral ty nejlepší kousky z Čajkovského krásné romantické hudby, místy je lehce pozměnil, někde zvarioval a také doplnil vlastními kompozicemi. Výsledek je velmi kompaktní a všechna hudba do sebe krásně zapadá a svojí náladou a naléhavostí perfektně doplňuje samotný film.
Úvodní skladba Nina’s Dream začíná tóny první skladby z Labutího jezera, které občas přerušují vložené dramatické sekvence, objevující se stejně znenadání, jako u filmové Niny halucinace. Ve stejném duchu pokračuje i druhý kraťoučký kousek Mother Me, ve kterém si Mansell již zlehka pohrává s nejznámější baletní melodií, aby hned vzápětí změnil téma a zahrál na více svíravou notu a zejména pomocí smyčců, klavíru a perkusí připravil pro posluchače a diváka hodně stísněnou atmosféru. Všechny dramatické skladby v kontrastu s okolními romantickými vyznívají opravdu sugestivně a troufám si říct, že právě Mansell má velký podíl na dokonalém dopadu všech "psycho" scén filmu.
A New Swan Queen odráží celý Ninin příběh, zpočátku rozmáchlá symfonická skladba postupně přejde v minimalistickou moderní kompozici, která ve mě vyvolala vzpomínky na Mansellovo Requiem za sen, pár smyčců a výrazné perkuse, jednoduchá melodie v kontrastu s čistým klavírem, to všechno odráží Ninu a její souboj mezi jejím bílým a černým já. Podobně působí i Cruel Mistress, začínající uklidňujícím klavírním (téměř) sólem, do kterého z ničeho nic uprostřed vtrhne záplava dramatických a (úmyslně) hodně nepříjemných smyčců, které se sice postupně znovu ztiší, ale klavír už k sólu zcela nepustí.
Skladba Opposites Attract (neboli Protiklady se přitahují) plně dostává svému názvu a symfonickou hudbu prokládá elektronickými zvuky, z jemného a tichého začátku postupně graduje a nabírá na naléhavosti hlavně výraznými houslemi a perkusemi (a kromě toho mi místy výrazně připomíná některé melodie z Fontány). Čím víc se blížíme ke konci, tedy v rámci filmu k premiéře Labutího jezera, tím víc se v hudbě objevují Čajkovského motivy, které Mansell umně propojuje a mírně upravuje k obrazu svému.
Celé album prolíná hlavně úvodní Scène: Allegro giusto, ale ke konci se dočkáme i variací na pro mě jeden z nejpůsobivějších Čajkovského kousků Tanec labutí a také samozřejmě na Scène: Andante, nejprofláknutější labutí melodii. V závěrečných dvou skladbách celé album graduje a je krásnou poctou ruskému mistrovi: Perfection složená víceméně z jeho skladeb a lahůdková klavírní variace A Swan Song (For Nina).
Mansell vkusně a s úctou propojil romantického klasika Čajkovského s moderní filmovou kompozicí. Střídá romantické motivy z Labutího jezera, u kterých budete mít pocit, že byste mohli létat, a dramatické pasáže, ze kterých se vám bude svírat srdce. Pokud neznáte hudbu z Labutího jezera nazpaměť, těžko v některých místech rozlišíte, jestli jde o původní Čajkovského hudbu, Mansellovy variace nebo dokonce Mansellův originál.
Je velká škoda, že tahle prvotřídní kompozice byla vyřazena z bojů o Oscara. Byť nejde o zcela originální hudbu, skladatel s ní musel mít mnohem víc práce a problémů, než kdyby začal skládat od nuly, protože hrabat na klasiky je jako hrát si s ohněm.

Clint Mansell - A Swan Song (For Nina)
Album: Clint Mansell - Black Swan OST
Celkový čas: 52:28
Skladby: Nina's Dream // Mother Me // The New Season // A Room of Her Own // A New Swan Queen // Lose Yourself // Cruel Mistress // Power, Seduction, Cries // The Double // Opposites Attract // Night of Terror // Stumbled Beginnings // It's My Time // A Swan Is Born // Perfection // A Swan Song (For Nina)

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 18. víkend
Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu