Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2015: Nejlepší hudba a píseň

Oscar 2015: Nejlepší hudba a píseň

Vydáno: 14.02.2015 18:00 v sekci Články | Publicistika - Alžběta Fridrichová | foto: CinemArt

Nominace v obou hudebních kategoriích nebyly sice tolik překvapivé jako loni, o to zajímavější však jistojistě bude konečný verdikt. Navážou akademici na trend sošku pro nováčka, nebo si cenu naopak odnese dosud nedoceněný Desplat, nebo masově úspěšný Zimmer?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / Sedmaosmdesátý ročník předávání cen Filmové akademie se kvapem blíží a my vám dnes přiblížíme dvě kategorie, které se v poslední době těší stále větší pozornosti. A letos to bude zase pořádně těsné. Nominace v kategorii nejlepší hudba byly ve všech pěti případech trefou do černého. Někteří kritici si posteskli ještě po soundtracku k Zmizelé nebo dramatu Angeliny Jolie Nezlomný, což by ovšem znamenalo už třetí nominaci pro Alexandra Desplata v jednom roce. Ale je potřeba dát šanci i ostatním.


NEJLEPŠÍ HUDBA

Alexandre Desplat - Grandhotel Budapešť

Desplat se loni rozhodně neflákal. Osm originálních soundtracků a bezpočet dalších spoluprací mu vynesly hned dvě nominace (na což je expertem zejména John Williams), v pořadí sedmou a osmou. Jestliže ani letos ocenění nezíská, zařadí se na druhé místo v žebříčku skladatelů s nejvyšším počtem dosud neproměněných nominací. Tomu zatím s jedenácti pokusy vévodí Thomas Newman, který měl být oceněn hned při své úplně první nominaci za Vykoupení z věznice Shawshank. Soundtrack ke Grandhotelu Budapešť, o kterém jsme vám psali zde, se ovšem povedl na jedničku a kombinace tradičního ruského folku, útržků Vivaldiho klasiky a motivů na citaru, balalajku nebo dřevěný roh by mohla silně zapůsobit.

Alexandre Desplat - Mr. Moustafa


Alexandre Desplat - Kód Enigmy
Na hudbu pro Kód Enigmy měl na rozdíl od Grandhotelu Budapešť výrazně méně času, protože nastoupil už do rozjetého projektu místo jiného skadatele. Soundtrack vystavěl na charakteru ústřední postavy Alana Turinga (Benedict Cumberbatch) a podle jeho vlastních slov je hudba jenom jednou z vrstev jeho komplikované osobnosti. Soundtracku dominuje Desplatův oblíbený klavír a na rozdíl od výše zmíněného Grand Budapest Hotel OST je toto album téměř ukázkovým příkladem Desplatova rukopisu. Oba soundtracky by si sošku zasloužily, ale dvojí nominace pravděpodobně způsobí split hlasů a Alexandre Desplat tak zase skončí s prázdnou.

Alexandre Desplat - The Imitation Game




Jóhann Jóhannsson - Teorie všeho

Islandský skladatel Jóhann Jóhannsson o sobě dal poprvé výrazněji vědět před dvěma lety hudbou k thrilleru Zmizení, ale teprve Teorie všeho ho vynesla mezi skladatelskou elitu. Soundtrack vystavěný na klasickém zvuku symfonického orchestru s převahou smyčců a klavíru téměř dosahuje geniality práce Alexandre Desplata. Téměř. Ve prospěch Jóhannssona ale hraje jeho dosud neoposlouchaný styl, který bude pravděpodobně tím rozhodujícím faktorem při udělení cen. Jóhannsson si za Teorii všeho odnesl Zlatý Glóbus a Oscar by byl už jen třešničkou na dortu.

Jóhann Jóhannsson - Forces Of Attraction

Hans Zimmer - Interstellar
Mainstreamový génius Hans Zimmer si vedle Počátku připsal už druhou nominaci za Nolanův snímek, celkově už desátou za celou svou dlouhou hudební kariéru - oceněn byl přitom jen jedinkrát, a to před dvaceti lety za snímek Lví král. Jestliže ovšem akademici nedocenili před čtyřmi lety výjimečnost skladby Time, těžko je do kolen srazí nadčasový Interstellar OST, o jehož těžko uchopitelné dokonalosti jsme psali tady. Soundtrack je složité jen popsat slovy, natož mu doopravdy poruzumět. Je to kouzelná souhra, neuvěřitelné spojení emocí a zvuku, ale těžko se bude jednat o akademikův šálek kávy. Interstellar OST ovšem žádnou hodnotící cenu nepotřebuje, protože nic jemu ekvivalentní neexistuje.

Hans Zimmer - Cornfield Chase

Gary Yehrson - Mr. Turner
Nominace snímku Mr. Turner v této kategorii byla dokonale nečekaná, vzhledem k žánrovosti celého soundtracku a také s přihlédnutím k faktu, že Gary Yershon, jakkoli to může znít troufale, je v branži filmové hudby absolutní nobody. Na svém kontě má teprve čtyři celovečerní soundtracky, všechny ve spolupráci s režisérem Mikem Leighem. Už samotná nominace byla trochu krokem vedle a prostor mohl dostat spíš Trent Reznor se Zmizelou. Případná výhra Mr. Turnera, který je dále nominovaný v technických kategoriích, by byla absolutní výsměch.

Gary Yershon - Mr. Turner


And The Oscar Goes To:
Oscaři nejsou o tom, kdo si co zaslouží, jde spíš o snahu zdůraznit potenciál. Kdyby svět byl spravedlivý, Desplat by svou sošku získal už za Královu řeč. S největší pravděpodobností ale zase odejde s prázdnou. Kdyby vyhrál Interstellar, vesmír by pro jásot Zimmerových a Nolanových nadšených fanoušků pravděpodobně explodoval. Mr. Turner se přišel na Oscary spíše ohřát, a tak nezbývá než pogratulovat Jóhannu Jóhannssonovi, který bude stejně jako loni Steven Pierce ohromeně přebírat zlatou postavičku hned za první nominaci.

Šance podle Filmserveru:



NEJLEPŠÍ PÍSEŇ

Mezi letošními nominacemi docela chybí muzikálové skladby, kterým se v posledních letech celkem dařilo a velká škoda je i absence The Hanging Tree z Hunger Games: Síla vzdoru 1. část, která několik týdnů vévodila žebříčkům prodejnosti. Tentokrát se ve výběru sešly písně, které snad s výjimkou Everything is Awesome hrají na emoce.


Selma - Glory



Love Song - Lost Stars



LEGO příběh - Everything Is Awesome



Beyong The Lights - Grateful



Glenn Campbell: I’ll Be Me - I'm Not Gonna Miss You



Ang The Oscar Goes To:
Už od začátku jsou největšími rivaly v kategorii Lost Stars a Glory. A ačkoliv vítězství písně Man or Muppet před čtyřmi lety dokazuje, že šanci by měla i aktuální šílenost z LEGO® příběhu, dojemné ploužáky jsou stejně pořád to, co má na Oscarech přednost. A po dechberoucím vystoupení Johna Legenda s písní Glory na předávání hudebních cen Grammy už ani Lost Stars nemůže moc doufat.

Šance podle Filmserveru:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Naprostý souhlas (Ivan, 15.02.2015 11:46) Reagovat

    "Soundtrack vystavěný na klasickém zvuku symfonického orchestru s převahou smyčců a klavíru téměř dosahuje geniality práce Alexandre Desplata." - není co dodat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu