Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Seriál: Sherlock

Seriál: Sherlock

Vydáno: 07.09.2010 07:00 v sekci Články | Televize - Daniel Zeman | foto: 2010 BBC

Televizní událost roku přišla po dlouhé době z britských ostrovů. Třídílná mini série ukazuje, jak by si v dnešní době forenzních kriminálek vedl geniální detektiv Sherlock Holmes a jeho věrný pomocník doktor Watson.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Londýn, současnost. Z Afghánistánu se vrátil vysloužilý vojenský lékař. V boji s Talibánci byl zraněn a trpí psychickými problémy. Veteránská penze je mizerná a v britské metropoli se z ní nedá dost dobře zaplatit nájem. Hledá proto spolubydlícího. Je seznámen s podivínem, který píše webovky o síle dedukce, hraje na housle a s ostentativním nadšením se vměšuje Scotland Yardu do vyšetřování závažných zločinů.
Zní vám to povědomě, a přesto to nedokážete zařadit? Pak dodám, že lékař se jmenuje John Watson a "policejní poradce" Holmes. Sherlock Holmes. Společně se přestěhují do Baker Street 221B a řeší zapeklité případy, které pak Watson sepisuje čtenářům na blogu. A mimo jiné, Holmes googluje počasí na Watsonově Blackberry, jezdí taxíky a Holmesova náklonnost ke stejnému pohlaví je v dnešní liberální společnosti brána naprosto samozřejmě; žádné upjaté viktoriánské odkašlávání do kapesníčků.
Třídílná mini série, lakonicky nazvaná Sherlock, je dokonalou ukázkou toho, jak by měla vypadat tvorba veřejnoprávní televize, když už nějakou musíme mít. Duchovní otec projektu, producent Steven Moffat již před třemi lety upoutal projektem Jekkyl, svéráznou adaptací známé Stevensonovy novely. Tentokrát se rozhodl zpracovat postavu slavnější než cokoliv jiného, de facto průkopníka kriminálního žánru - geniálního detektiva s více než kladným vztahem ke kokainu.
Kdokoliv se dívá na Sherlocka, neubrání se srovnání s Ritchieho nedávným filmem Sherlock Holmes. Důvodů je několik - má ho ještě v živé paměti a pak také, jak se k látce přistupuje - zdánlivě - barbarsky. Sherlock se však podobá spíše Casinu Royale a dalším úspěšným restartům, které v posledním desetiletí zachvátily Hollywood (dále třeba Nolanův Batman, Abramsův Star Trek). Po mnoha desetiletích a nespočtu adaptací jsme si na Sherlocka zvykli nahlížet jako na asketického starocha, který uvážlivě pokuřuje z dýmky a je mu vyhrazeno sobotní ráno v televizním programu. V tomto ohledu se jakýkoliv nový pohled na Holmese jevil prospěšně už jen z principu.
Moffat nezůstal pouze u přenesení hlavních hrdinů v čase o sto let dopředu. Dokázal skloubit moderní rytmizaci vyprávění (textovky v obraze, trasa honičky znázorněná semafory a plánem města) se starosvětskými artefakty z Doyleových románů (výrostci práskači, čínská mafie, inspektor Lestrade, Holmesova nemesis). Proto, ačkoliv se Holmes s Watsonem prohání mezi prosklenými věžáky londýnského City, působí to přijatelněji než Ritchieho viktoriánský spektákl s Holmesem kickboxerem.
Šťastnou ruku měli tvůrci i při výběru hlavních hrdinů. Benedict Cumberbatch nepůsobí jen jako omlazený Holmes, ale jako Holmes 21. století, projevující se jakožto sebestředný asociál přesvědčený o své nezpochybnitelné inteligenci. Mnohým připomene jiného génia - Gregoryho House. Kruh se tím uzavřel, poněvadž i Houseova postava vychází jako mnoho jiných z literárního Holmese. Freemanův Watson prošel navíc jistou emancipací. Již není jen tím natvrdlým kývalem z knih, ale užitečným parťákem, tahající přítele z bryndy.

Oficiální trailer seriálu Sherlock.
S výjimkou slabšího druhého dílu představuje britská mini série neskutečný zážitek, u něhož se musí každý filmový fanda uculovat jako malé dítě. Tím slovem nerad plýtvám, ale zde se ho nemusím bát použít - jedná se bezmála o geniální počin. Chemie ústředního dua je jiskřivá, scénáře vyšperkované odkazy na Holmesovské universum, režie zbytečně neexhibuje, ústřední motiv se dostane pod kůži a člověk zaplesá, kdykoliv ho uslyší. Marně přemýšlím, zda bych něco zásadního vytkl, ale nic mě nenapadá. Veškeré chyby jsou zadupány do země fandovstvím tvůrců a jistou neučesaností, která je dána omezeným rozpočtem.
Jestli se nadcházející sezóna v USA nevytasí s něčím pořádným, pak můžeme bez diskuze označit Sherlocka za nejlepší seriálovou novinku roku. Doufejme, že druhá série na sebe nenechá dlouho čekat. Nejen kvůli odvážnému cliffhangeru, ale pro ten pocit dokonalé zábavy.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • 10/10 (spoOky, 07.09.2010 11:00) Reagovat

    všechny tři díly byly zatím vysoký nadprůměr ... jestli mě Sherlock Holmes od Ritchieho nechal zajímat o slavnou postavu tohoto detektiva , tak televizní Sherlock ze mě udělal jeho skalního příznivce :)

    • Re: 10/10 (Anonym, 09.10.2013 16:36) Reagovat

      Souhlasím

  • Vynikajúce (Nimroud, 09.09.2010 13:54) Reagovat

    Skvelý počin. Dúfam, že úspech tejto minisérie naštartuje pravidelný seriál. Aj pre mňa zatiaľ ako najlepší seriál roku 2010. Čítal som Sherlocka aj pozeral staršie seriály (ruský aj anglický) a toto prenesenie Sherlocka do modernej doby je vynikajúce.

  • Jo! (buanin, 25.04.2011 01:21) Reagovat

    Jo, jo! Je to bomba a už se těším na další.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu