Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 2. 2015 - 19. 2. 2015

TV tipy: Netradiční žánrovky a Nicolas Cage v trabantu hledají cestu ven

Vydáno: 13.02.2015 18:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Náš televizní výběr udělá tentokrát radost těm, kteří dávají přednost ne tak známým a dokonalým žánrovkám, u nichž si mohou víceméně oddechnout. Mimo několika netradičních romancí jednoznačně upoutá premiéra oceňované Cesty ven.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tajemství nesmrtelných (Tuck Everlasting) (pátek 13. 2., Prima Love, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Tajemství nesmrtelných / Tuck EverlastingRomantické drama z produkce studia Disney není nijak originální a zásadní, přesto nikoho neurazí. Režírující Jay Russell rozhodně nevyužil celý potenciál tématu smrti a věčného života, ale soustředil se spíše na romantickou a trochu pohádkovou linii, která jde na ruku prakticky celé rodině. Podařilo se mu vytvořit potřebnou atmosféru a vyhnout se úplné kýčovitosti a sladkobolnosti, takže se dá s klidem odpustit i předvídatelný příběh. Dobrou volbu prokázal též u obsazení, v němž se vedle ústředních Alexis BledelJonathana Jacksona objeví spolehliví William Hurt, Sissy Spacek nebo Ben Kingsley. Příjemná a ideální jednohubka na páteční večer.

Synopse: Dospívající Winnie Foster (Alexis Bledel), kterou matka tyranizuje, spatřuje svobodu na toulkách v lesích. Tam se jednoho dne spřátelí se záhadným Jessem Tuckem (Jonathan Jackson), který ji naprosto okouzlí a fascinuje. Dívka ovšem brzy zjišťuje, že mladík i jeho rodina skrývají velké tajemství, které jí navždy změní život.

Zajímavost: Snímek je adaptací předlohy Natalie Babbitt, dost se ale od ní liší.

Originální trailer filmu Tajemství nesmrtelných / Tuck Everlasting

60 sekund (Gone in Sixty Seconds) (pátek 13. 2., Nova, 21.50 - 00.05)

Plakát filmu 60 sekund / Gone in Sixty SecondsTypicky hollywoodská miléniová zábava jede čistě na první signální a nesmí se u ní moc přemýšlet. Režírující Dominic Sena tedy neprokázal moc invence a spíše jen za sebe naskládal na povrchu atraktivní akční scény a vše vsadil na svižné tempo, velké množství honiček a hlavně luxusních aut, která jsou krásná na pohled. Relativně slušné je i obsazení, v němž tedy titulní Nicolas Cage a Angelina Jolie dvakrát nepřesvědčí, naštěstí to kompenzují kupříkladu Giovanni Ribisi, Scott Caan, Delroy Lindo nebo Will Patton. Absence příběhu a chvilkami i zoufalé nudy si ale nejde nevšimnout. Předvíkendový výplach.

Synopse: Randall Raines (Nicolas Cage) býval nejlepším zlodějem aut v USA. Teď ale dlouhá léta už seká dobrotu, ačkoli choutky pořád má. A právě ty se mu budou hodit, neboť jeho mladší bratr se zapletl s nemilosrdným gangsterem a připravil ho o desítky kradených aut k prodeji. Pokud tedy nemá sourozenec zemřít, musí se Randall vrátit do akce a během tří dnů ukrást padesát drahých a náležitě zabezpečených automobilů.

Zajímavost: Cage natočil většinu honiček sám, protože absolvoval několik jezdeckých výcviků, které se mu náramně zalíbily.

Originální trailer filmu 60 sekund / Gone in Sixty Seconds

Muži v offsidu (sobota 14. 2., ČT1, 15.00 - 16.35 / neděle 15. 2., 07.15 - 08.50)

Plakát filmu  / Muži v offsiduAdaptace slavného humoristického románu Karla Poláčka je snad prvním československým sportovním filmem a patří k vůbec prvním zvukovým snímkům na našem území. Režírující Svatopluk Innemann v něm představil stylovou a inteligentní záležitost, která je plná legendárních nejen fotbalových hlášek, laskavého humoru a skvělých hereckých výkonů, které obstarávají především Hugo Haas, Jindřich Plachta a Theodor Pištěk. Z dnešního pohledu už kamera a nemotorná snaha o zakomponování skutečných fotbalových zápasů do děje působí směšně a zub času se na výsledku hodně podepsal, už jen kvůli určité nostalgii, fanouškovské slušnosti a některým vytříbeným momentům to rozhodně za vidění stojí. Pro milovníky kulatého nesmyslu jasná povinnost.

Synopse: Pan Richard Načeradec (Hugo Haas) vlastní obchod s konfekcí, je velkým fanouškem SK Slavie a přes odpor své ženy chodí každou neděli na fotbal. Krejčí Emanuel Habásko (Jindřich Plachta) žije osaměle s dospělým synem (Eman Fiala) a oba fandí SK Viktorii Žižkov. Tito tři se potkávají na zápasech, vzájemně se pošťuchují a prožívají neuvěřitelná dobrodružství, která jim může dopřát jen jejich sportovní vášeň.

Zajímavost: Film se kvůli velkému úspěchu promítal v pražských kinech dvanáct týdnů, což bylo ve své době výjimečné.

Ukázka z filmu Muži v offsidu

Cesta ven (sobota 14. 2., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Cesta venČtyřmi Cenami české filmové kritiky čerstvě ověnčené tuzemské drama je velice zdařilým sociálním dramatem, které se nesnaží o diváckou podbízivost, ale spoléhá na syrový realismus. Režisér a scenárista Petr Václav skvěle odpozoroval chování romské komunity a dokázal ho převést do výsledného filmu, aniž by ji nějak karikoval nebo zesměšňoval. Výsledku výrazně prospívá i skrytý apel o nebezpečí dluhů, do nichž může zabřednout kdokoli. Je možná škoda, že herecké výkony jsou značně nevyrovnané (na druhou stranu autentické) a celé je to trochu dramaturgicky nezvládnuté, to ale nic nemění na tom, že své ceny si civilní snímek rozhodně zaslouží, což potvrdí i naše nadšená recenze.

Synopse: Silná mladá matka se odmítá smířit s nepříznivým společenským statutem a pokouší se pro sebe i pro svou dcerku vybojovat lepší život. Její snaha je ale lemována zklamáním, objevuje se ovšem také naděje. Musí bojovat s vlastní komunitou, velkými dluhy i nepřející společností. Podaří se jí to?

Zajímavost: Klaudia Dudová padla režisérovi do oka na romské zábavě a herecké ambice prý určitě neměla.

Originální trailer filmu Cesta ven

Vztek (Blue in the Face) (neděle 15. 2., Barrandov, 00.30 - 02.10)

Plakát filmu Vztek / Blue in the FaceVolné pokračování snímku Smoke doplácí především na epizodičnost jednotlivých příběhů a dějovou rozvláčnost. Režijní dvojice Wayne Wang a Paul Auster, které s videosekvencemi pomáhal Harvey Wang, se film pokusila oživit reálnými záběry Brooklynu, čímž z něj udělala hraný dokument. Ten doplňuje několik improvizovaných momentů, o něž se postaralo výtečné obsazení, jemuž dominují Harvey KeitelLou Reed, Michael J. Fox a Jim Jarmusch. Pokud nebudete očekávat příliš, měli byste se solidně pobavit.

Synopse: Když se chamtivý majitel snaží zavřít obchod s doutníky a přeměnit ho na vegetariánskou restauraci, musí se sejít parta starých přátel a pokusit se tomu zabránit.

Zajímavost: Snímek byl natočen za pouhých pět dní.

Ukázka z filmu Vztek / Blue in the Face

Slib věčné lásky (Love´s Enduring Promise) (neděle 15. 2., Nova Cinema, 13.30 - 15.10)

Plakát filmu Slib věčné lásky / Love's Enduring PromiseU nás prakticky neznámý, v zahraničí však velice slušně hodnocený televizní snímek mnohé odradí svým křesťanským vyzněním. Režírující Michael Landon Jr. se na náboženství soustředí opravdu až moc a jeho motivy vkládá i tam, kde jsou zcela zbytečné, čímž divákovi sledování jen ztěžuje. Řemeslně sice nepředvádí nic uchvacujícího, ale na televizní poměry zaujme solidním tempem, krásnou kamerou a dobovou atmosférou. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví pouze January Jones a Katherine Heigl. Patříte-li ke generaci dospívajících dívek, měli byste si film užít mnohem více než třeba vaši rodiče. Příjemná jednohubka po nedělním obědě.

Synopse: Farmář Clark Davis (Dale Midkiff) si při štípání dříví vážně zraní nohu a nemůže se starat o hospodářství. Jeho milující rodina ho ale podporuje, takže na poli do úmoru pracují jeho žena Marty (Katherine Heigl) i dcera Missie (January Jones). V nejtěžší chvíli se navíc ve městě objevuje neznámý cizinec, který se potřebuje vyrovnat se svou minulostí. 

Zajímavost: Film vychází z knižní předlohy Janette Oke.

Originální trailer filmu Slib věčné lásky / Love´s Enduring Promise

Comancheros (The Comancheros) (neděle 15. 2., Fanda, 17.35 - 19.30 / pondělí 16. 2., 03.05 - 08.00 / 14.30 - 16.25)

Plakát filmu Comancheros / The ComancherosWestern z konce šedesátých let nepatří u nás k těm nejreprízovanějším, což je zapříčiněno tím, že je zaměnitelný a k vrcholu žánru má přece jen daleko. Režírující Michael Curtiz se mohl opřít o poměrně obří výpravu a zajímavou, i když nijak originální zápletku. Vyšel mu také tah s určitým odlehčením a vtipné scény vesměs fungují, navíc tu je i slušná akce. V hlavní roli nezklame legendární John Wayne, vedle něhož se ale neztratí ani Lee Marvin. Jen je zkrátka znát, že se jede až moc na jistotu a zoufale tu chybí zapamatovatelný moment nebo atraktivnější přestřelka. Slušná žánrovka.

Synopse: Texaský ranger Jake Cutter (John Wayne) zatkne sukničkáře a hazardního hráče Paula Regreta (Stuart Whitman), který den předtím zastřelil v souboji syna významného soudce. Zanedlouho se ale oba muži musí spojit, protože do města přijíždí hrozba v podobě comancheros - mužů, kteří prodávají alkohol a zbraně indiánům.

Zajímavost: Curtiz, který krátce po dokončení filmu zemřel, byl už během natáčení těžce nemocný a některé sekvence za něj natočil Wayne.

Oficiální trailer filmu Comancheros / The Comancheros

Baaria (Baaría) (neděle 15. 2., ČT art, 20.20 - 22.45)

Plakát filmu Baaria / BaarìaNejosobnější počin Giuseppe Tornatoreho je vzpomínkou na jeho dětství a dospívání a jak už to s podobnými filmy bývá, nesedne úplně každému. Nechybí tu tradiční krásná kamera, uchvacující atmosféra Sicílie, plno barev, nádherná hudba Ennia Morriconeho a velmi dobré výkony vesměs neznámých představitelů, na druhou stranu je zvolené tempo dost pomalé, stopáž přetažená a hlavně absentuje příběh, který je jen sledem tu více, tu méně zábavných a zajímavých epizod ze života jednoho regionu. Tolerantnější a náročnější divák ale snímkem určitě nepohrdne.

Synopse: V rozmezí třicátých a sedmdesátých let minulého století se na malé italské vesničce odehrává obyčejný příběh jedné rodiny, která prochází bouřlivými dějinami svými i těmi národními a snaží se svým dětem předat důležité životní rady.

Zajímavost: Snímek se skoro celý natáčel v Tunisku.

Originální trailer filmu Baaria / Baaría

Pět minut v nebi (Five Minutes of Heaven) (pondělí 16. 2., ČT2, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Pět minut v nebi / Five Minutes of HeavenV našich končinách málo známé psychologické drama vychází ze skutečné události a opírá se o silný a působivý příběh a střet dvou rozdílných mužů. Zejména první polovina, v níž režisér Oliver Hirschbiegel nastoluje hutnou atmosféru a svižné tempo a rozehrává onu zajímavou zápletku, je výtečná. Ve druhé polovině už mu trochu dojde dech, rázem nemá moc co nabídnout, jeho styl založený na střídání pocitů a vnitřních monologů se okouká a celý závěr působí hodně zvláštně. Nad vodou tak v těchto chvílích drží film především výborní Liam Neeson a James Nesbitt v ústředních rolích. Malinko nedotažená žánrovka.

Synopse: V roce 1975, kdy Severním Irskem zmítalo násilí a vrcholily snahy o osvobození od Velké Británie, vznikla nenávist mezi Alistairem Littlem (Liam Neeson) a Joem Griffinem (James Nesbitt). První jmenovaný totiž zabil Joeova bratra jen kvůli jinému náboženskému vyznání a ačkoli si za čin odseděl dvanáct let, jeho vina není smazána. Po více než třech dekádách se navíc tihle dva mají setkat v televizním pořadu, kde by měli hledat cestu, jak se se vším vyrovnat. Je to ale vůbec možné?

Zajímavost: Z festivalu v Sundance si snímek odnesl cenu za režii.

Oficiální trailer filmu Pět minut v nebi / Five Minutes of Heaven

Trabantem napříč Afrikou (středa 18. 2., ČT2, 21.30 - 23.10)

Plakát filmu  / Trabantem napříč AfrikouČeské dokumentární road movie vzbuzuje obdiv z hlediska organizace celé výpravy a odvahy všech účastníků. Režírující Dan Přibáň, jemuž vypomohla i střihačka Dana Zlatohlávková, dokázal na diváka přenést nadšení celého štábu, dobrodružnou atmosféru, nebál se ironie i humoru mířícího na vlastní osobu a film tak obdařil kromě svěžího tempa i velmi zvláštním a nepřenesitelným kouzlem. To pak ani tolik nevadí, že informací je tu přespříliš a chvílemi to vypadá jako krátký sestřih z netradiční dovolené. Hodně energická a pozitivní záležitost.

Synopse: Banda nadšenců se vydala prozkoumat černý kontinent v jednom z nejprimitivnějších aut, jaké kdy bylo vyrobeno. Projela jedenáct států a dokázala, že i v trabantu můžete vyrazit na zdánlivě nemožnou a nebezpečnou pouť.

Zajímavost: Výprava ujela zhruba dvacet tisíc kilometrů.

Originální trailer filmu Trabantem napříč Afrikou

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu