Preview: Skrz naskrz vaughnovský Kingsman

Vydáno: 24.01.2015 10:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Matthew Vaughn, největší chlebodárce na poli cool komiksovek je zpátky a stejně jako u Kick-Asse si bere na paškál předlohu Marka Millara, v tomhle případě špionážně laděného Kingsmana.

Není to ale ten úplně typický případ „vznikne komiks, Hollywood si ho všimne, nasadí režiséra, adaptuje se“. Vaughn s Millerem se dobře znají, a Kingsman byl tak trochu jejich společný nápad, který vzešel z debaty o uniformitě současných špionážních filmů, v nichž se hraje hlavně na vážnou notu a Bond i Hunt se tak trošku nechávají strhnout trendem, který nastolil Bourne. No a to se právě Millar v komiksu a Vaughn ve filmu rozhodli rozbít. Což je dobře. Když se ještě před dvěma roky nevědělo, že Sam Mendes u Bonda setrvá, padaly tipy na nového režiséra a já jako velký fanda volil právě Vaughna, který by mohl Bonda postrčit zase maličko zpátky k tomu lehčímu pojetí. No, nestalo se, ale Kingsman je coby hodně přestylizovaná variace na špionážní žánr vlastně ještě lepším výsledkem.

Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceJak děl Mark Strong v jednom rozhovoru, „Kingsman je pro špionážní filmy tím, čím byl Kick-Ass pro komiksové.“ Definovat by to šlo neexistujícím slovem poloparodie, protože Vaughn si z žánru nedělá srandu, jenom bere určité jeho atributy a zesiluje je, zároveň ale přidává realističnost povětšinou ve formě komiksům tak scházející vyšší míry brutality. Té se v Millarových komiksech dostává do sytosti, takže paradoxně se při adaptování musí násilí ubírat, i tak to ale stačí, aby se bezkrevnost typická pro populární komiksové filmy trošku rozčeřila.

Pravda je, že ačkoliv prvotní myšlenka na Tajnou službu byla Vaughnem a Millarem sdílená, pojetí už nabralo u každého jiný směr. Vaughn se netají tím, že se mu některé aspekty komiksu nezamlouvají a jeho Kingsman tomu odpovídá. Z předlohy si bere víceméně jenom základní premisu o utajeném britském špionážním oddělení, unesených celebritách a starším a mladším agentovi. Název Kingsman i jejich jména (tedy spíš jedno jméno) a vztah jsou filmovým výmyslem a v komiksu byste je nenašli. Trošku to připomíná Muže v černém – Harry Hart (Colin Firth), starý mazák, má za úkol vycvičit nové rekruty a do oka mu padne neotesaný Gary (Taron Egerton), který je se zákonem a pokorou vůbec dost na štíru a vedení v čele s Arthurem (Michael Caine) o jeho budoucnosti coby Kingsmana pochybuje. Hart v něm ale vidí potenciál a vehementně ho brání. Když se pak objeví šílený/geniální padouch Valentine, Gary dostane možnost svoje kvality prokázat.

Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServicePříběhovou originalitu byste tu nenašli ani pod mikroskopem a příčina je jasná – nejde o ni. Je to nejklasičtější kostra, kterou Vaughn a spol. obalují libovým masem z vlastního řeznictví. Kingsman je hravá variace na žánr a nemá plnit sny jen přerostlých dětí v sále, ale stejnou měrou i těch za kamerou a před ní. Colin Firth tu na poli akčních podívaných debutuje a dle vlastních slov tím konečně dostává jednomu z hlavních důvodů, který ho vedl k herectví, a to obyčejné hravosti. Ačkoliv už za život prošel dost vážných i komediálních rolí, nikdy nedostal možnost se na plátně ohánět pěstmi, a to i přesto, že se o něm několikrát šuškalo jako o kandidátovi na špiona Jejího Veličenstva.

 

Firth přitom rozhodně chuť na trochu akce měl a má, a tak když se mu telefonicky ozval Matthew Vaughn, že by ho chtěl do svojí špionážní komiksovky, tak neváhal a přijal. Ovšem nebylo to jen tak, i přes solidní kondici ho čekal dlouhý a náročný trénink. Firth začal doslova od nuly a půl roku se na roli elitního agenta schopného s grácií likvidovat hospodské pobudy pomocí deštníku a půlitru připravoval. A vyplatilo se, Samuel L. Jackson údajně při zhlédnutí pár raných akčních scén jen stěží věřil, že je to opravdu Firth. Vaughn má už jenom tímhle v ruce solidní eso, jelikož Firth je anglický gentleman jako vyšitý a kontrast mezi uhlazeností a drsňáctvím je stěžejní vlastnost jeho postavy.

Fotografie z filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceNa rozdíl od Firtha, o kterém měl Matthew Vaughn poměrně jasno, hledání jeho mladého „padawana“ trvalo nepoměrně déle. Nakonec se pocty dostalo Taronu Egertonovi, čtyřiadvacetiletému čerstvému absolventovi herecké školy, který měl za sebou jen pár seriálů. Firth, Strong a spol. si mladíka chválí a stejně tak Taron projevil nadšení z práce s tak zásadními herci. Jako sympatický darebák zatím z trailerů působí dobře, takže Vaughnův výběr se zdá být šťastný.

Nadějné vyhlídky jistí i tvůrčí parta kolem mistra režiséra v čele s Jane Goldman, jeho věrnou scenáristickou parťačkou, která s ním pracovala na většině jeho filmů včetně X-Men: První třídy. Tu doplňuje Dave Gibbons, který dělal třeba na Snyderových Watchmen a spoustě jiných televizních komiksovek. Hudbu dělají Henry Jackman (např. loňský Návrat prvního Avengera) a Matthew Margeson (Kick-Ass 2).

Přímočará akční sranda s mírným přesahem do guilty pleasure zavánějící jednoduchostí. Tak Kingsman s nejvyšší pravděpodobností dopadne a každá duše lačná koncentrované „vaughnovitosti“ má teď hodně slušnou naději, že jí za měsíc v kině dostane mamutí dávku. A kdyby náhodou ne, aspoň budeme svědky první akční role Colina Firtha...

Kingsman: Tajná služba má v českých kinech premiéru 19. února 2015


Český trailer filmu Kin
Oficiální český trailer filmu Kingsman: Tajná služba



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY