Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Fotograf

Recenze: Ryze saudkovský Fotograf

Vydáno: 08.01.2015 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letos osmdesátiletý Jan Saudek se dočkal celovečerního filmu, který je inspirován jeho životem a je nazván výstižně Fotograf. Skládá mu v něm režisérka Irena Pavlásková poctu, nebo by ho raději neměl vidět?

FotografRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 08.01.2015 17:30. Letos osmdesátiletý Jan Saudek se dočkal celovečerního filmu, který je inspirován jeho životem a je nazván výstižně Fotograf. Skládá mu v něm režisérka Irena Pavlásková poctu, nebo by ho raději neměl vidět? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naše malá země asi logicky nemá tolik osobností, které by dosáhly celosvětového významu. Jejich jména se dají vlastně spočítat na prstech jedné ruky a ještě vám možná nějaké zbydou. Jednou z nich je ale nepochybně fotograf Jan Saudek, jenž se těší velkému obdivu i za hranicemi, kde má také za sebou mnoho a mnoho výstav. Proto je až s podivem, že celovečerní film o jeho životě vznikl až nyní, kdy oslaví osmdesátku. Nese prostý název Fotograf, a jak se uvádí na plakátech a před úvodními titulky, je jeho osudy "pouze" inspirován, ačkoli se sám umělec na scénáři podílel.

Fotografie z filmu  / FotografHlavní hrdina se každopádně jmenuje Jan, disponuje obrovským talentem na fotografování a svým životním přístupem rád provokuje. Středem jeho života jsou ovšem ženy všech věkových kategorií, ať už ty, které pózují před jeho fotoaparátem, nebo ty, které ho obklopovaly v soukromí - dcery, manželky, sexuální partnerky, obdivovatelky. Některé ho milovaly, některé s ním sdílely společný život, z některých z nich se později staly milenky zhrzené a mstivé, jiné prostě z jeho života zmizely. Všechny ho ale k něčemu inspirovaly a částečně ho také něčemu naučily. 

Už při popisování děje vzniká poměrně problém, protože něco jako celistvý příběh ve filmu neexistuje. Ještě před začátkem se na plátně objeví sám Jan Saudek s představitelem titulní role Karlem Rodenem, který decentně upozorní na to, že lidi vlastně pravda nezajímá a je lepší si ji trochu upravit. "Pojďme si vymýšlet", prohlásí na závěr kratičkého monologu fotograf. Tento prolog má nejspíš ten důvod, aby se předešlo případným žalobám ze strany jeho bývalé partnerky Sáry a také diváka předem upozorňuje na to, že některé věci se tak, jak jsou znázorněny, nestaly, což slibuje mnohé.

Fotografie z filmu  / FotografJak už jsem psal výše, spoluscenáristka a režisérka Irena Pavlásková naplnila obavy, které mohli někteří po přečtení oficiální synopse získat, a totiž, že film nebude mít jednotný děj. To se potvrdí velmi záhy, kdy pouze sledujeme jednu hrdinovu milostnou eskapádu za druhou, aniž by na sebe v podstatě jakkoli navazovaly, případně měly pro další průběh jakýkoli relevantní význam. A je pravda, že po nějaké chvíli už je to dost únavné, protože ve filmu se vlastně jen střídají různé milenky, s nimiž Jan souloží, mezitím něco "zahlásí" a takhle vlastně pořád dokola. 

Hodnocení samotného filmu pak bude zásadně záviset na tom, zda vám je hlavní hrdina sympatický. A to je právě problém, neboť pominu-li množství aférek a někdy trefných vtipných připomínek, vlastně nemá, čím by si vás získal. O jeho dílech se tu většinou jen mluví, takže jich také moc neuvidíte. Pokud tedy nepropadnete obdivu, budete mít asi problém s tím se do postavy rozervaného, ale vnitřně osamělého umělce jakkoli vcítit. To tedy znamená, že na samotném konci, kdy by ho pravděpodobně mělo být divákům líto, se kýžený efekt nedostaví, protože za všechny útrapy si může z větší míry sám. Takže ani ona pointa, že jeho partnerka je "mrcha", nevyzní tak, jak by měla. 

Fotografie z filmu  / FotografPavlásková se sice občas snaží hrdinu "polidštit" tím, že zařadí nějaký flashback do dětství v koncentračním táboře, nebo do výslechové místnosti StB, kde je tzv. lámán ke spolupráci, těchto pokusů je ale dost málo a působí hodně prvoplánově a lacině. Celý film má navíc dvě a čtvrt hodiny, což je opravdu dost i vzhledem k tomu, že se v něm toho až tolik neděje a něco, co připomíná příběh, přichází až těsně před koncem. Stopáž tak mohla a asi i měla být o minimálně dvacet minut kratší a nic by výrazně neutrpělo.

Autorka ovšem zaslouží pochvalu za to, jak se poprala s kontroverzní erotikou, která je s Janovým životem neodmyslitelně spjata. Ačkoli je tu hodně full frontalů (otázkou ale je, jestli je s vědomím, že Jan preferuje eufemisticky řečeno korpulentnější postavy, chcete vidět) a sexuálních scén, nemohou absolutně nikoho urazit a jsou natočeny velmi vkusně a někdy záměrně vtipně, čímž samy sebe shazují a zároveň tím vše oživují. Řemeslně je vlastně vše v naprostém pořádku, protože některé záběry a obrazové kompozice jsou úchvatné, tempo je svěží a střih nikterak neruší. Jen ta práce s product placementem se prostě pořád nedaří...

Fotografie z filmu  / FotografKdo ale jednoznačně vyčnívá, je ústřední Karel Roden. Poté, co ho z poslední doby známe z introvertnějších a drsnějších rolí, je fascinující sledovat, jak si poradil s charakterem úplně opačným. Jan je v jeho podání nesmírně charismatický, okouzlující, ale zároveň nepraktický a naivní umělec, jehož vnitřnímu světu i přes značnou slávu a množství nápadnic nikdo pořádně nerozumí (navíc je svému předobrazu dost podobný). Ostatní už nemají tolik prostoru, aby něco zásadního předvedli, takže je všechny jednoznačně zastiňuje. Jedinou výjimkou je snad jen dosud méně známá Marie Málková, která se po počátečních rozpacích rozehraje ke slušnému výkonu, i když je její role trošku jednodušší, to ale její výkon nikterak nedevalvuje.

Celkové hodnocení Fotografa je tak subjektivnější než v jiných případech a opravdu záleží na tom, jaký máte vztah ke kontroverzní osobě Jana Saudka. I přes ryze průměrné hodnocení, s nímž asi později většina z vás nebude souhlasit, tak zdůrazňuji, že film stojí za vidění, protože nabízí zajímavý, ale z mého pohledu chvílemi ubíjející a monotónní portrét umělce, kterých se nejen u nás zas tak moc nerodí.

Český teaser filmu Fotograf

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta (23.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Il Boemo je film s oscarovými ambicemi (23.10.2022 09:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně zajímavý, ale příběhově banální Jan Žižka (08.09.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů (07.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Jan Žižka má první trailer (06.05.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Promlčeno se vymezuje vůči promlčecí lhůtě pro trestné činy (03.05.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton (27.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce (15.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Česká komedie Vánoční příběh má trailer (07.10.2021 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Komedie Večírek je nevtipnou a těžko stravitelnou buraniádou (21.08.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu