Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Tři bratři - Svěráci znásilnili dětství

Blu-ray recenze: Tři bratři - Svěráci znásilnili dětství

Vydáno: 30.12.2014 18:00 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: facebook tvůrce

Žili byli bratři tři, na Blu-rayi před Vánoci vyšli. Dostojí vysokým očekáváním daným Lotrandem a Zubejdou? Jak se liší MediaBook od digibooku? A proč FB skupina Zdeněk Svěrák mě znásilnil nabyla na novém významu?

Tři bratřiRecenzoval/a dne 30.12.2014 18:00. Žili byli bratři tři, na Blu-rayi před Vánoci vyšli. Dostojí vysokým očekáváním daným Lotrandem a Zubejdou? Jak se liší MediaBook od digibooku? A proč FB skupina Zdeněk Svěrák mě znásilnil nabyla na novém významu? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu  / Tři bratřiTři bratři měli původně podobu neprovázaných divadelních mini-operetek, které napsal Zdeněk Svěrák spolu s Jaroslavem Uhlířem. Janu Svěrákovi se nepodařilo realizovat jeden plánovaný projekt a po poslechu CDčka s mini-operetkami mu přišlo jako dobrý nápad udělat z nich film. Namísto původních čtyř zbyly tři (o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Dvanácti měsíčcích), které byly provázány příběhem o třech bratrech, kteří se vydávají na zkušenou do světa, aby si našli nevěstu.

Lze na tento proces vzniku nahlížet jako na doklad promarněného potenciálu kdysi nadaného tvůrce, který se spoléhá na osvědčenou látku a funkčnost rodinné značky Svěrák. Je ale možné se od tohoto v kontextu české publicistiky převažujícího přístupu odpoutat a nahlížet na Tři bratry jako na další příklad snahy Svěráka mladšího propojovat různé poetické tradice v žánrové kinematografii. Vyznačuje-li se něčím režisérova filmografie, je to žánrová rozmanitost, protože má na svém kontě nostalgickou dramedii o dospívání, road-movie, sci-fi thriller, válečný historický film, generační komediální drama anebo kombinaci animovaného a hraného snímku. Na různých žánrech pak zkouší postupy hollywoodských vzorců vyprávění, ale neopomíjí přitom být "lokální" - důležitostí míst, jimiž se cestuje, období, do kterého je dění zasazeno, vztahů mezi národy. Vždy přitom tíhne k relativizování na dobré a špatné, případně k eliminování antagonisty z dramatické výstavby díla.

Fotografie z filmu  / Tři bratřiTři bratři nejsou příkladem stagnace, když kombinují tradice výstavby hollywoodských děl s českým soustředěním se na ponaučení odvislé od vlastností ústředních postav a svěrákovskou absencí zla. Jsou ale prvním opravdovým selháním, jelikož toto skloubení dost dobře nefunguje pohromadě. A nepomůže ani zasvěcenecké pomrkávání v podobě vypravěče promlouvajícího k publiku, což působí ve srovnání se zahraničními vzory spíše archaicky (viz Princezna nevěsta) než poučeně současnými postupy zahraničními sebeuvědomělými pohádkami (Shrek).

Načasování dílčích bodů zvratu i strukturace jednotlivých pohádek do jasně ohraničených bloků je dodržována s větší pečlivostí než v mnoha amerických počinech. Gradace je přitom dosahováno precizní rytmizací, kdy je v pozdější části filmu vyprávění nasměrováno dál co každých pět minut. Co ale na tom, když tohle vychází z předpokladu protagonistů jako psychologicky definovaných jedinců snažících se dosáhnout svého cíle, což je zde dodrženo pouze iluzorně. Ani jeden z bratrů totiž nezíská nevěstu svou aktivní snahou, ale tím, že jsou na správném místě ve správný čas, aniž by skutečně něco udělali. S výjimkou napravení své jedné špatné vlastnosti, ale tato proměna nevychází z potřeb vyprávění (zlo se potrestá samo, nebo je potrestáno někým jiným), jako spíš dostání žánrovým konvencím pohádek podle domácího předobrazu. A v jednom případě má natolik pedofilní vyznění, že zrušená facebooková skupina Zdeněk Svěrák mě znásilnil nabývá na zcela novém kontextu. Zprzněna byla ale trojice notoricky známých, primitivními říkankami ozvláštněných pohádek, které se neúspěšně snaží o spojení dvou odlišných poetických tradic. (4/10

Upoutávka na film Tři bratři (2014)

BLU-RAY:
BD obal filmu  / Tři bratřiPohádka Tři bratři se na předvánoční trh dostala v limitované edici. Liší se balením, které není klasické plastové, ale má podobu digibooku (distributory označované jako Media Book - pravděpodobně za účelem produkt odlišit jiným pojmenováním téhož.) A co se označením digibook - potažmo Media Book - míní? Úzké balení evokující knihu a obsahující uvnitř pár desítek stran s dodatečnými materiály jako seznam tvůrců a herců, kompletní texty písní i ukázky obrázkového scénáře a výtvarných návrhů s průvodním slovem. Kdo si ovšem nepospíší (do prodeje šlo pouze tisíc kusů), ten o tyto bonusy přijde, protože na disku samotném bohužel nejsou (po doprodání bude MediaBook nahrazen amarayem).  

Film o filmu - 1. část
 

OBRAZ A ZVUK:
Zdeněk Svěrák ve filmu  / Tři bratřiFilm se nachází na jednovrstvém disku, což znamená, že nezabírá víc než 25 GB. Na kvalitě obrazu a zvuku to ale poznat nejde, protože obojí patří k nadprůměru. Barevná paleta odpovídá intencím (teplé barvy v prvních dvou příbězích vyniknou, u studených v posledním nedochází ke slévání jednotlivých ploch do sebe). V tmavých pasážích se nic neztrácí. Jenom detaily nejsou zrovna ohromující, ale to pouze ve srovnání s hollywoodskou konkurencí, u které si člověk zvykl na viditelnost každého póru na pokožce. Navíc se ve snímku nepracuje nijak výrazně s velkou hloubkou ostrosti a viditelnosti rekvizit anebo postav v dalších plánech, a tak si ani není na co stěžovat. Za předpokladu, že místy patrnou neostrost a měkčení budeme považovat za součást stylizace.

Českou zvukovou stopu si lze poslechnout buď ve dvoukanálovém, nebo pět plus jedna DTS-HD mixu. U prvního zmíněného je znatelná nevyrovnanost mezi mluvenými a zpívanými pasážemi, u druhého jmenovaného zase v některých zpívaných pasážích dochází k potlačení ostatních zvuků (efektů, nezpěvných dialogů anebo monologů). Jinak není co kritizovat, protože obě stopy zní velmi dobře a písně v nich jsou reprodukovány věrně.

Film o filmu - 2. část

BONUSY:
Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula ve filmu  / Tři bratřiI na bonusy zbylo místo, ale v porovnání s ostatními svěrákovinami na nosičích pro domácí kino jde o zklamání. Jan Svěrák je jeden z mála českých tvůrců (vedle Ondříčka a Trošky), který v minulosti svědomitě nahrával audiokomentáře. Mluveného slova se k filmu bohužel nedočkáme, což zamrzí o to víc, když se Svěrák dříve projevil jako zdatný komentátor. Nebyla využita ani možnost srovnat filmové písně s jejich divadelní předlohou. A za negativum se dá považovat i to, že část materiálů je dostupná pouze v limitované Media Book edici, kde texty písní jsou sice dobře čitelné, ale ukázky z obrázkového scénáře a výtvarných návrhů zanikají. 

Co ale na disku najdeme? Pět filmů o natáčení, videoklip, upoutávku a fotogalerii, tj. vše již dříve viděné v rámci promo kampaně a stále dostupné na netu, a scény v němčině Die Drei Brüder. Nabídka vypadá v menu bohatě, ale to díky rozdělení filmu o filmu na pět částí. Nejdelší má čtvrthodinu, zabývá se především převodem mini-operetek do celovečerní filmové podoby a obsahuje úryvky z ostatních dokumentů.

Fotografie z filmu  / Tři bratřiTy jsou kratší a tematické, věnované hvězdám (hereckým - Klus, Dyk, Piškula - i trikovým - Vlk), o nichž promlouvá především režisér. Zatímco Tři bratři selhali v aplikování hollywoodských vzorců, making of materiály velmi zdatně zužitkovávají osvědčené rétorické rejstříky amerických dokumentů, ať je to ten režisérský, hvězdný, natáčení jako těžké dřiny a zároveň zábavy anebo techniky. Zdařilá kombinace všech je vidět na příkladu featurettu Vlk.

Za pozornost stojí ještě necelých devět minut z německé verze, která byla zprvu plánována, ale nakonec z koprodukce sešlo a dochoval se pouze fragment v podobě tří scén ze závěrečné pohádky o Dvanácti měsíčcích. Škoda, že zbytek výbavy je pouhou výplní - klusovský videoklip, didaktická upoutávka a zbytečná fotogalerie obsahující pouze fotografie z filmu, nikoliv z natáčení.

Film o filmu - 3. část

ZÁVĚR:
Fotografie z filmu  / Tři bratři
Tři bratři nejsou příkladem promarněného potenciálu Svěráka mladšího, který namísto natáčení ambiciózních děl zfilmovává látky svého otce, aby zakonzervoval jeho odkaz. Jsou spíše smutným dokladem toho, že kombinace dvou odlišných poetik (hollywoodských vzorců vyprávění se svěrákovskou nekonfliktností a pasivitou postav) nejde v případě pohádky dohromady. Blu-ray taktéž není žádnou výhrou, když bonusy srovnáme s těmi ze Svěrákovy DVD kolekce. Je ale třeba ocenit péči distributora o titul - limitka v podobě digibooku (dobře, Media Booku) a obrazový a zvukový přepis spolu s přítomností dvojjazyčného menu předčí kvality filmu.

Film o filmu - 4. část


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Tak jsem shlédl (Divák 12,2015, 01.01.2016 13:27) Reagovat

    toto dílo, a zařazuji se mezi velmi nespokojené diváky. V některých místech byla sice vidět snaha, ale k mému zděšení a pak i znechucení mi převážná většina filmu naopak přišla jako odraz situace "sponzoři přestali platit, nás už to taky nebaví, tak to honem odflákneme a šup ať už to vydělává". Jednotlivosti nemá cenu rozebírat, to je věc osobního názoru. Takže Tři bratři od pana Svěráka? Nebrat!

  • Už nikdy ... (Divačka, 08.03.2016 11:58) Reagovat

    Tak tohle bylo poprvé, kdy mi u pohádky bylo špatně od žaludku. Horší věc pro děti jsem nezažila. Když pominu místy až trapné texty písní, pedofilní vyznění části o karkulce, nepochopitelně ztvárněného vlka jako od Tima Burtona, navíc ještě trapně provedeného a odfláknutého, tato pohádka nemá absolutně žádný význam. Dítě se na ni podívá bez jakéhokoliv ponaučení. Vždyť se nikdo nesnaží o nic a nakonec mají všichni všechno. Žádné dobro nevítězí nad zlem. Nejvíce odporná mi přišla scéna, kdy je vlk zaživa s hýbajícíma se nohama rozřezán a následně sešit, aby byl jako vlk znásilněn tím nejhnusnějším způsobem, tak je přivázán k boudě, aby dělal hlídacího, ochočeného psa. Syn vlka u boudy obrečel a nebyl schopen pochopit, proč ho chudáka divoké zvíře nehodili do studny tak, jak to má být ...
    Takže pokud máte rádi filmy, u kterých Vám je za hrdiny trapně, jen do toho !

  • Zpívánky (petros, 27.12.2016 16:51) Reagovat

    To byla bída.Vykradené a ořezané na kost tři známé pohádkové příběhy.Jako hlavní večerní pohádka nuda.Písničky pro děti OK.
    To už opravdu scenáristovi došli nápady na originální příběh? Nemá žádný kazit dobré pohádky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Krakenteena Ruby (23.03.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Cameron Diaz bude Back in Action (30.06.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Eddie Murphy: zlaté dítě z Brooklynu (27.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Once Upon a Deadpool: vánoční verze druhého Deadpoola má trailer (19.11.2018 17:02 v Novinky | Trailery)
- Zemřel scenárista William Goldman (16.11.2018 19:13 v Novinky | Zprávy)
- Shrek se dočká rebootu od producenta Mimoňů (07.11.2018 08:39 v Novinky | Zprávy)
- Na Vánoce dorazí do kin nový Deadpool (29.09.2018 19:07 v Novinky | Zprávy)
- Blu-ray recenze: Obecná škola - české, nehořlavé, modré (08.12.2016 09:24 v Recenze | Blu-ray)
- Podívejte se na animované Trolly v prvním traileru (02.07.2016 14:00 v Novinky | Trailery)
- Zelený zlobr Shrek se vrací na filmová plátna (16.06.2016 15:00 v Novinky | Zprávy)
- SOUTĚŽ: vyhrejte tři skvělé soundtracky s Hudbou Hollywoodu (21.04.2015 12:57 v Recenze | Soundtracky)
- Vrací se zlobr Shrek na filmová plátna? (28.03.2015 19:55 v Novinky | Zprávy)
- Hudba Hollywoodu: slavné melodie se rozezní v Praze (16.03.2015 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2015: Nejlepším filmem je Cesta ven (21.02.2015 22:27 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2015, část IV. - další zajímavé filmy (21.01.2015 17:00 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Hobit je ze hry, česká kina ovládl Fotograf (17.01.2015 12:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Český lev 2015: Fair Play a Díra u Hanušovic v čele nominací (14.01.2015 11:28 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu