Kinopremiéry: Burácivý Saint Laurent hledá brazilský odpad

Vydáno: 01.01.2015 10:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned první den nového roku startují v kinech tři premiéry, o jejichž atraktivitě lze jen spekulovat. Jde totiž o zajímavé, ale nenápadné počiny v podobě dobrodružného thrilleru, tuzemského debutu a biografie slavného návrháře.
Odpad (Trash) (CinemArt)

Český plakát filmu Odpad / TrashTrochu stranou zájmu vstupuje na Nový rok do tuzemských kin adaptace románu Andyho Mulligana, na níž nejvíc překvapí jména tvůrců. Dobrodružný thriller odehrávající se v Brazílii totiž natočil oceňovaný "artový" režisér Stephen Daldry, jemuž napsal scénář pro změnu oceňovaný autor romantických komedií Richard Curtis. Těžko tedy soudit, jak tato spolupráce dopadla, první ohlasy jsou každopádně mírně pozitivní a hodnocení se zatím pohybují v oblasti lehkého nadprůměru (to dokládá i naše recenze), což není úplně špatné. Pro úplnost se sluší dodat, že v hlavních rolích se objevují tři dětští debutanti a ze známějších tváří uvidíte jen Rooney MaruMartina Sheena.

Synopse: Trojice chlapců žije na centrální skládce v brazilském Riu, kterou dennodenně prohledává v naději, že v ní najde něco, co by jí mohlo změnit život. A to se jednoho dne opravdu stane, protože chlapci najdou peněženku, která obsahuje chaotickou změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni začne zajímat policie, pochopí, že mají v rukou něco mimořádného a důležitého. Jenže se shodnou na tom, že nález nevydají a zkusí jeho původ odhalit sami. Tím se ale dostávají do bezprostředního ohrožení života.

Zajímavost: Drtivá většina filmu je natočena v portugalštině.

Oficiální český trailer filmu Odpad / Trash

Saint Laurent (Saint Laurent) (HCE)

Plakát filmu Saint Laurent / Saint LaurentUž z názvu je jasné, kdo je hlavním hrdinou francouzského životopisného dramatu. Režisér a spoluscenárista Bertrand Bonello se v něm zaměřil na období jedenácti let života slavného návrháře a láká především na vizuální pojetí, atraktivní námět a samozřejmě i módní kreace, které Saint Laurent navrhl. Hlavní roli si zahrál Gaspard Ulliel, jehož z u nás známějších tváří doplňuje jen Léa Seydoux. Zatímní hodnocení nejsou bůhvíjak nadšená a mluví o obrazově přitažlivé artové nudě. Na druhou stranu jich není až tak moc, takže je berte s hodně velkou rezervou.

Synopse: Snímek zachycuje život slavného návrháře Yvese Saint Laurenta (Gaspard Ulliel) v období let 1965 - 1976, kdy byl na absolutním vrcholu své slávy. Chtěl zavést módu do ulic, oblékat moderní ženu ve světě, který se mění ve víru večírků a bezstarostnosti. Jelikož mu doba byla nakloněna, vše se mu povedlo a on vstoupil do historie.

Zajímavost: Ulliel prý cvičil specifickou návrhářovu mluvu ze záznamů z Národního francouzského archivu a musel také výrazně zhubnout.

Originální trailer filmu Saint Laurent / Saint Laurent

Burácení (CinemArt)

Plakát filmu  / BuráceníHned první leden je ve znamení první tuzemské premiéry roku 2015. Těžko říct, co od ní čekat, protože jde o hraný debut dokumentaristy a kameramana Adolfa Ziky, synopse je dost obecná a o příběhu, který by měl vycházet ze skutečnosti, neříká takřka nic a odehrává se v hodně specifické komunitě. Zajímavé je též obsazení ústředních rolí, neboť v těch se objeví Vica Kerekes a hlavně frontman rockové skupiny Krucipüsk Tomáš Hajíček. Ty pak doplňují třeba Martin Stránský, Vladimír Javorský, Chantal Poullain-Polívková nebo Oldřich Navrátil. Nějaké ohlasy byste v tomto případě hledali marně a nedá se ani očekávat, že by se jich po premiéře objevilo nějak moc. Doufejme tedy, že nepůjde o úplný průšvih.

Synopse: Drama podle skutečné události je o ohroženém lidském druhu, jehož smysl pro svobodu projevu a spravedlnost je na hranici zákona a společenských norem. Film je zasazen do prostředí motorkářské komunity, rockové hudby a sochařské skupiny, kde se mísí rovná a čestná povaha s výbušností, burácením v srdci a náklonností k absolutní kráse a také tam, kde člověk přestává být soudný sám k sobě.

Zajímavosti: Po šestnácti letech si filmovou roli zahrál zpěvák Richard Müller.

Oficiální trailer filmu Burácení


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY