Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Strážci Galaxie

Blu-ray recenze: Strážci Galaxie jsou hvězdní, ale na BD zklamou

Vydáno: 16.12.2014 17:00 v sekci Recenze | Blu-ray - a Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Strážci Galaxie budou patřit k nejprodávanějším modrým diskům, protože představují rodinnou zábavu přijatelnou pro všechny. Na Blu-rayi mají precizní obraz a zvuk, ale bonusy jsou ze všech marvelovek nejslabší.

Strážci GalaxieRecenzoval/a dne 16.12.2014 17:00. Strážci Galaxie budou patřit k nejprodávanějším modrým diskům, protože představují rodinnou zábavu přijatelnou pro všechny. Na Blu-rayi mají precizní obraz a zvuk, ale bonusy jsou ze všech marvelovek nejslabší. Hodnocení: 2.5

Strážci Galaxie

Guardians of the Galaxy
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2014 , 121 min.

Režie: James Gunn
Scénář: James Gunn, Nicole Perlman, Dan Abnett, Andy Lanning
Kamera: Ben Davis
Hudba: Tyler Bates
Herci: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio del Toro, Laura Haddock, Sean Gunn, Peter Serafinowicz

Česká premiéra: 03.12.2014

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ani po druhém zhlédnutí se názor na Strážce Galaxie nezměnil - stále jde o dostatečně zábavnou a ozvláštňující space operu, která navíc ustanovila nový fikční vesmír pro charaktery studia Marvel. Možná proto připomíná Star Wars: Epizodu IV - Nová naděje ve světě popkultury, Indiana Jonese ve vesmíru nebo Serenity s vyšším rozpočtem. Jde o z lásky natočenou pulpovou sci-fi a zřejmě nejlepší letní blockbuster roku, který míchá pokleslé žánrové vlivy s typickou komiksovou nadsázkou a smyslem pro osobitý humor.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Marvelovská mašinérie je však dostatečně silná na to, aby pod její tíhou podlehla i jindy typická Gunnova podvratnost a smysl pro stoprocentně brakovou zábavu (např.: Slimák nebo Super). Sázka na jistotu je patrná zejména při dějové linii, která přebírá ty nejomílanější vzorce vyprávění a nenabízí žádné ozvláštnění (šílený záporák chce zničit svět), jen rychlejší variaci na Avengers, v níž se musí banda nesourodých hrdinů dát dohromady a bojovat proti společnému zlu. Na rozdíl od „pozemské“ týmovky se to dá Strážcům navíc hůře věřit, protože předtím neměli žádný origin film.

Avengers mají ale společnou ještě jednu věc – a tou jsou skvělé „whedonovské“ dialogy, špičkování hrdinů a využití každého člena týmu na sto procent. Navíc nakonec nepůsobí ani relativně se vybízející sidekickové jako Groot nebo Rocket, kteří s menší péčí mohli dopadnout pouze jako vtipné vedlejší postavy. Děj, i když stoprocentně předvídatelný, se navíc velmi šikovně posouvá dopředu sérií špatných rozhodnutí, která postupně dělá každá z pěti hlavních postav, což ještě přidává na promyšlenosti celku a využitosti všech charakterů.

Bradley Cooper, Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel, Dave Bautista ve filmu Strážci Galaxie / Vedle prohlubování parťáctví a sehranosti týmu (sympatické jsou opravdu všechny postavy) zaujme i dosud nejlepší marvelovský vizuál, který dává vyprázdněným exteriérům Thora vysoce na frak. Na své si přijdou nejen milovníci rozmáchlých space-oper, ale i podivnějších brakových sci-fi typu Flashe Gordona, z jehož campové estetiky Strážci částečně těží. Filmu by možná slušela větší míra podvratnosti a sebeironie, ale když připustíme, že jde především o vysokorozpočtovou podívanou pro celou rodinu a nejširší okruh diváků, nemohl příběh o bandě „pitomců“ z vesmíru dopadnout lépe. (MB)


Blu-ray upoutávka k filmu Strážci Galaxie (2014)

BLU-RAY:

BD obal filmu Strážci Galaxie / Strážci Galaxie patří k jedněm z nejnavštěvovanějších kinofilmů letošního roku a není pochyb, že Blu-ray bude patřit k nejprodávanějším. Navzdory tomu, že má zatím nejslabší bonusy nejenom z letošních blockbusterů, ale i ze všech marvelovek (a to je co říct). A sběratelské balení (např. s tančícím Grootem, které by se přímo nabízelo) byste taktéž hledali marně, pokud za něco navíc nepočítáte návlek u dvoudiskové edice s 3D verzí filmu. S tou se pojí dalši negativum, protože pokud Strážce Galaxie chcete vidět s IMAX scénami, nemáte jinou oficiální a legální možnost než investovat do 3D. V neposlední řadě je nutné varovat před titulkovou podporou, která svým překladem místy přidává další zábavný rozměr (space opera jako "prostorová opera"). Ovšem... menu se povedlo a obraz a zvuk jsou referenční. (MS)


Vystřižené scény z filmu Strážci Galaxie (2014)

OBRAZ A ZVUK:
Fotografie z filmu Strážci Galaxie /
Pokud si obstaráte dražší variantu Strážců Galaxie, najdete v úhledné krabičce 2D disk v poměru stran 2,40:1 a 3D disk, který ke standardnímu širokoúhlému zobrazení přidává několik scén v IMAX formátu (1,78:1), které vyplní celý rám vaší televize. S podobným rozšířením u 3D verze přišli také čtvrtí Transformers, u vesmírné marvelovky je však vtahující efekt nižší, jelikož jednak operuje v mnohem tmavších barvách a jednak se jedná o další studiovou post-konverzi bez tvůrčího vkladu.
Tam, kde se Michael Bay vyžíval v propracovaných dlouhých jízdách a rozvržení plánů, Strážci nabízejí jen standardně odvedenou práci, jak už bývá u studia Marvel zvykem. Většinou totiž nezklamává jen „demo“ bonusová výbava (viz níže), ale také samotné provedení 3D, jež je pouze neurážejícím nadbytkem filmu. Ve srovnání s ostatními marvelovkami je však nutné podotknout, že jde zřejmě o nejlepší „neurážející“ 3D. Děj odehrávající se ve vesmíru (čili spousta green screenů) totiž filmu svědčí mnohem lépe než třeba chaoticky sestříhaná doku-akce Návratu prvního Avengera. Akční scény jsou také plynulejší, a tudíž se dají více vychutnat.

Bradley Cooper, Vin Diesel ve filmu Strážci Galaxie / Pokud však sáhnete po 2D verzi, rozhodně nebudete zklamáni – tam je vše v pořádku. Vynikne jak přeexponovaná vizuální stránka, tak i cit pro nejmenší sci-fi detaily nebo bezproblémové vykreslení barev (odlišitelné mimozemské postavy) a také tmavých částí obrazu. Co se týče zvuku, tak musíme znovu konstatovat to, že lepší péče se filmu dostat nemohlo. Díky žánrovému příklonu ke space-opeře je každý zvuk vesmírné lodi, výstřel pulzní pušky, laser nebo robot vychutnávkou a oceněním práce zvukařů. Vše naprosto ohromně vynikne v sedmikanálové stopě DTS-HD Master Audio, v níž je vše naprosto srozumitelné od dialogů, přes ruchy prostředí až po samotnou hudbu.

Ta kromě klasického orchestrálního soundtracku nechává často promlouvat i osmdesátkové hity Jackson 5 nebo Davida Bowieho, které jistě potěší vaše repro soustavy. (MB)


"Gagy" (nepovedené scény) z filmu Strážci Galaxie (2014)

BONUSY:
Fotografie z natáčení filmu Strážci Galaxie / Komentář režiséra Jamese Gunna. Průvodce galaxií s Jamesem Gunnem. Intergalaktické vizuální efekty pro Strážce Galaxie. Vystřižené a prodloužené scény. Gagy. Informace. Exkluzivní ukázka z filmu studia Marvel: Avengers: Age of Ultron. Zdá se, že bonusů nebude málo. Podle názvů navíc zní zajímavě. Naděje ale umírá, jakmile se člověk dozví, že za pozornost stojí pouze audiokomentář, který na rozdíl od zbytku výbavy neobsahuje české titulky. A že se zbytkem materiálů stráví mírně přes půl hodinu čistého času, přičemž vystřižené scény (nic zásadního - a to platí i o volitelném komentáři k nim) a nepovedené záběry byly v rámci promo kampaně zpřístupněny online.

Nemá smysl opakovat, jak se to má s bonusy u marvelovské Fáze II, protože jsme se tomu věnovali u Captain America: Návrat prvního Avengera. Zákazník může být leda zklamaný, protože výbava je dopředu odhadnutelná (audiokomentář, film o filmu, krátký featurette, vystřižené a nepodařené scény) a čím dál tím slabší i kratší.

Fotografie z natáčení filmu Strážci Galaxie / Informačně výživný je leda audiokomentář, ale ten má u Strážců Galaxie podobu velké spousty neutříděných postřehů bez jakékoliv spojující linie. K tomuto typu snímku se nekritické a fanouškovské postřehy hodí. Ovšem povídání u Captain America: Návrat prvního Avengera (zejména o přizpůsobení žánru politickému thrilleru) a u Thor: Temný svět (zejména o komplikovanosti produkce a přetáčkách) bylo mnohem, mnohem poslechuhodnější.

Dvojice featurettů Průvodce galaxií s Jamesem Gunnem a Intergalaktické vizuální efekty pro Strážce Galaxie je sice jednotnější, ale o žádný zázrak se nejedná, protože v obou případech jde i navzdory velké míře spoilerování o promo. Sjednocuje je důraz na prostředí, která jsou představována spolu s postavami (v prvním dvacetiminutovém filmu o filmu s ohledem na žánr space opery, v druhém na triky napomáhající prostředí i postavám). Vše završuje "exkluzivní pohled", čímž se míní montáž záběrů z natáčení a krátkých ukázek z dokončeného snímku Avengers: Age of Ultron, kde si projdeme lokacemi a v krátkosti se něco dozvíme o nových postavách.  (MS)


Featurette o dabingu Groota k filmu Strážci Galaxie (2014)

ZÁVĚR:
BD obal filmu Strážci Galaxie / Strážci Galaxie jsou na modrém disku (discích) zklamáním. Mají sice skvělé načasování, protože jsou ideálním dárkem pro celou rodinu. Kdo je ale schopen si počkat, ten by měl vydržet až do souborného vydání Fáze II, pro kterou si lidé u Marvelu (doufejme) nechávají zajímavé bonusové materiály. Ani sběratelé nebudou vydáním potěšeni, protože Iron Man byl posledním marvelovským titulem, který vyšel ve steelbooku. Návlek k dvoudiskovým Strážcům Galaxie je sice slušivý, ale není ničím extra. Komu ale stačí pouze film, bude nejspíš spokojen(a), protože po obrazové a zvukové stránce není co vytknout. A i skoro kompletní lokalizace (obal, menu, dabing, titulky, bonusy - s výjimkou audiokomentáře) není úplnou samozřejmostí a zaslouží si pochvalu. Magic Boxu ale (i s ohledem na nedávné katalogovky) je třeba vytknout úroveň titulků, protože překlad je místy nechtěně vtipný (viz "space opera" jako "prostorová opera" ad.). (MS)

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Box office: Strážci galaxie berou prvenství (08.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Film Thor: Láska jako hrom utopil sám sebe v moři infantilního humoru a nepovedených vtípků (10.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: tržby vede Slečna bestie (16.11.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Chris Pratt míří do televize (05.02.2020 09:14 v Novinky | Zprávy)
- Téma: jsou marvelovky kino? (27.10.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Avengers: Endgame – epický konec jedné éry (24.04.2019 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Captain Marvel – první a nejmocnější ústřední hrdinka MCU? (06.03.2019 10:30 v Recenze | Premiéry)
- James Gunn se nevrátí na Strážce Galaxie Vol. 3 (16.08.2018 18:15 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Jurský svět: Zánik říše – podruhé ve stejné řece (tentokrát lávové) (21.06.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Avengers: Infinity War – epický začátek vyvrcholení marvelovské ságy (25.04.2018 14:57 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Black Panther – poctivá a neotřelá marvelovka (14.02.2018 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Thor: Ragnarok – nejujetější bůh hromu (26.10.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Strážci Galaxie a šéfové na zabití se ocitají na křižovatce smrti, kde na ně čeká fanatický Kobra (04.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: The Belko Experiment je zábavná "vybíjená" (02.07.2017 12:30 v Recenze | Za horizontem)
- Box Office: Strážci Galaxie Vol. 2 mají masivní otvírák (08.05.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Strážci Galaxie Vol. 2 – podruhé a ještě ujetěji (03.05.2017 09:43 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Volání netvora: Příběh života – smrtelně vážné ne-fantasy (29.03.2017 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2017, část I. - blockbustery (14.01.2017 17:04 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Sebevražedný oddíl - prodloužená verze (14.12.2016 13:30 v Recenze | Blu-ray)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu