TV tipy: Předvánoční jistoty i zběsilá akce bez kalhot

Vydáno: 05.12.2014 08:20 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Předvánoční období je v televizi nepřekvapivě plné repríz osvědčených hitů, takže zmlsaný divák nemá bohužel mnoho šancí vidět něco neobvyklého. V tomto týdnu ho nejspíš zaujmou premiéry rozporuplných počinů Bez kalhot a Salt.
Sestřičky (sobota 6. 12., ČT1, 08.50 - 10.15)

Plakát filmu  / SestřičkyČeskoslovenské komediální drama je na svou dobu poměrně hořké, nepříliš veselé a má hodně zajímavou atmosféru. Režírující Karel Kachyňa si velmi pomohl umístěním děje na zapadlý venkov, který skvěle vykreslil a také ponurostí celého prostředí. V kontrastu s ním pak působí v tom nejlepším slova smyslu obyčejný příběh, který nenabízí nic víc než zachycení pomíjivosti života, ale dělá to vkusně a nikomu se nepodbízí. Na lehce nadprůměrnou úroveň snímek pozvedají vynikající Jiřina Jirásková s tehdy debutující Alenou Mihulovou, které ho bez problémů utáhnou samy. Nenáročná jednohubka, která neurazí.

Synopse: Začínající zdravotní sestra Marie (Alena Mihulová) je po maléru v nemocnici přeložena do venkovského zdravotního střediska, kde musí se svéráznou sestrou (Jiřina Jirásková) a starým lékařem objíždět pětadvacet vesnic a řadu samot. A ačkoli se to nezdá, stane se celá tato štace pro Marii obrovskou školou života. 

Zajímavost: Obě hlavní představitelky držely v průběhu natáčení tzv. vajíčkovou dietu a zhubly shodně tři kilogramy.

Ukázka z filmu Sestřičky

Ponyo z útesu nad mořem (Gake no ue no Ponyo) (sobota 6. 12., ČT :D, 09.20 - 11.00)

Plakát filmu Ponyo z útesu nad mořem / Gake no ue no PonyoSnad to jediné, co lze počinu legendárního Hayaa Miyazakiho vytknout, je fakt, že dospělí diváci budou možná trochu zklamáni z toho, že tentokrát cílí tvůrce především na děti. To ale neznamená, že by se nebylo na co dívat a odrostlejší publikum by se nudilo. Animace je pořád stejně jednoduchá a dokonalá, barev je všude plno, celé to má až nakažlivě pozitivní atmosféru a autorova fantazie je opět bezbřehá a fascinující. Jen příběh zkrátka není tak košatý, jak jsou fanoušci zvyklí a nenabízí ani žádný přesah. Výtečná záležitost k víkendovému probouzení.

Synopse: V malém městečku u moře žije se svou matkou pětiletý Sosuke. Jednoho dne na pláži objeví krásnou zlatou rybku jménem Ponyo, která je uvězněna v láhvi. Jak se ale brzy ukáže, Ponyo není jen obyčejnou rybou, nýbrž dcerou mocného podmořského čaroděje.

Zajímavost: Snímek obsahuje řadu odkazů na slavnou Wagnerovu operu Prsten Niebelungů.

Mezinárodní trailer filmu Ponyo z útesu nad mořem / Gake no ue no Ponyo

Salt (Salt) (sobota 6. 12., Nova, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Salt / SaltU čtyři roky starého akčního thrilleru zásadně záleží na diváckém přístupu a toleranci. Režírující Phillip Noyce totiž natočil přímočarou a svižnou jízdu, v níž rezignoval takřka na vše. Čekejte tedy notně přepálenou a nerealistickou akci, typicky překombinovaný příběh z pera Kurta Wimmera, který nedává moc smysl a kupu klišé a nepravděpodobných zvratů. V hlavní roli se naštěstí objevila Angelina Jolie, jež se s ní poprala výborně a je v rámci možností uvěřitelná, vedle ní uvidíte třeba Lieva Schreibera nebo Chiwetela Ejiofora. Pokud přijmete výše napsané, solidně se pobavíte, pokud ne, snímek jednoznačně odstřelíte. Je to jen na vás.

Synopse: Evelyn Salt (Angelina Jolie) je agentkou CIA, tudíž je povinna hájit čest své vlasti a projevovat k ní upřímnou náklonnost. Jenže jeden z ruských přeběhlíků ji obvinil, že je ve skutečnosti ruskou špionkou. Žena se tak najednou ocitá na útěku, neví, komu věřit a pokouší se dokázat svou nevinu. Její snahy ale spíše vyvolávají další pochybnosti o tom, co je zač. Kde je tedy pravda?

Zajímavost: Jolie údajně většinu kaskadérských scén točila sama.

Oficiální trailer filmu Salt / Salt

Bez kalhot (Magic Mike) (sobota 6. 12., Prima, 21.30 - 00.10 / neděle 7. 12., 03.40 - 06.45)

Český plakát filmu Bez kalhot / Magic MikeTaktéž komediální drama Stevena Soderbergha je přijímáno dost rozporuplně. Po technické stránce není mnoho co vytýkat, neboť zručný tvůrce spoléhá na téměř dokonalé obrazové kompozice, parádní kameru, efektní střih a dobrý zvuk a nechybí tu ani hra se světlem. Mnozí ovšem kritizují ústřední příběh, který je podle nich prázdný a o ničem, nemalá část publika ovšem uvádí, že je chytrý a dialogy jsou přirozené. V hlavních rolích se objeví solidní Alex Pettyfer, velmi dobrý Channing Tatum a vynikající Matthew McConaughey. Nápomocna při výběru vám může být i naše recenze. Dámy ale budou určitě spokojené.

Synopse: Třicetiletý Mike Lane (Channing Tatum) vystupuje v jednom nočním klubu na Floridě jako striptér. Když se tu objeví i začínající Adam (Alex Pettyfer), okamžitě si ho bere pod svá křídla a chce z něj udělat svého nástupce. Mladík tak poznává, že zdánlivě atraktivní svět není tak úžasný, jak si představoval. 

Zajímavost: Film je velmi silně inspirován Tatumovými zkušenostmi z dob, kdy o herecké kariéře jen snil.

Český trailer filmu Bez kalhot / Magic Mike

Zlatí úhoři (neděle 7. 12., ČT2, 21.25 - 22.50)

Plakát filmu  / Zlatí úhořiV československém televizním dramatu zpracoval režírující Karel Kachyňa povídky Oty Pavla a ostudu mu vůbec neudělal. Na diváka se mu podařila přenést typicky posmutnělá až melancholická atmosféra, v níž se ale ukrývá mnoho jemného humoru a hlavně nádherné poetické obrazy krajiny kolem Berounky a plavajících ryb. V hlavní roli exceluje Vladimír Menšík, jehož doplňují třeba Rudolf Hrušínský, Radoslav Brzobohatý nebo Eliška Balzerová. Někoho nejspíš zklamou absence silnějšího příběhu a občas přece jen přílišné tlačení na emoce, na skvělém výsledku to ale moc nemění. Tuzemský klenot. 

Synopse: Chlapec zvaný Prdelka (Martin Mikuláš) cestuje v průběhu druhé světové války se svým otcem (Vladimír Menšík) z Prahy na venkov, kde potkává místního rybáře (Rudolf Hrušínský). Společně s ním objevuje kouzlo Berounky a učí se chytat úhoře. Jenže i v tomto idylickém prostředí o sobě dá vědět krutá válečná realita.

Zajímavost: Na televizním festivalu Prix Italia získal snímek hlavní cenu.

Ukázka z filmu Zlatí úhoři

Zmije (Le serpent) (neděle 7. 12., Barrandov, 23.50 - 02.15)

Plakát filmu Zmije / Le serpentV zahraničí solidně hodnocený francouzský krimithriller nepatří u nás k těm nejznámějším, což může být dáno i tím, že není ničím výjimečný. Režírující Eric Barbier, který se podílel i na scénáři, totiž po celou dobu nedokázal najít to správné tempo a hlavně zpočátku se snímek dost vleče a chvílemi nudí, tím pádem by mu prospěla o něco kratší stopáž. Nepotěší ani ústřední příběh, který nabízí otřepanou zápletku a absentuje v něm jakékoli překvapení, nicméně ve druhé polovině nabere slušné obrátky. Za vidění tak film stojí zejména kvůli výtečným hereckým výkonům, které obstarávají mimo jiné Yvan Attal, Clovis Cornillac, Olga Kurylenko a hodně netradičně obsazený Pierre Richard. Ideální noční jednohubka na konci týdne.

Synopse: Fotograf Vincent (Yvan Attal) se rozvádí a začíná se mu hroutit celý život, protože si ho nechal řídit kamarádem Plenderem (Clovis Cornillac), z něhož se vyklubal zločinec. Jedinou Vincentovou nadějí tak je zkusit ho porazit jeho vlastními zbraněmi.

Zajímavost: Ve své vlasti měl film premiéru 10. ledna 2007.

Mezinárodní trailer filmu Zmije / Le serpent

Experiment (The Experiment) (úterý 9. 12., Prima, 00.05 - 01.55)

Plakát filmu Experiment / The ExperimentAmerický remake německého originálu sice není vysloveně špatný, ale radost udělá spíše těm, kteří předobraz neviděli. Režisér a scenárista Paul Scheuring bohužel nedovedl vytvořit potřebně stísněnou a depresivní atmosféru a opírá se o dost předvídatelný ústřední příběh. Na druhou stranu zaujme perfektní kamerou a pro neznalé původního filmu i silným a atraktivním tématem, které si tedy oproti skutečné události, z níž vychází, notně upravil. Dobrou volbou byl ale casting, jemuž dominují Adrien BrodyForest Whitaker. Solidní, ačkoli chvílemi doslovná předělávka.

Synopse: Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní dvacet čtyři dobrovolníků. Pravidla spočívají v tom, že někomu bude přidělena role vězňů, ostatním pak dozorců. Ačkoli jsou bachaři poučeni, že pořádek musí udržet bez pomoci násilí, po vypuknutí vzpoury jdou všechna nařízení stranou. Celý experiment se tak brzy vymyká kontrole.

Zajímavost: Skutečný experiment byl ukončen již po šesti dnech.

Oficiální trailer filmu Experiment / The Experiment

Znovu a jinak (Young Adult) (úterý 9. 12., Nova Cinema, 21. 45 - 23.30 / středa 10. 12., 00.50 - 05.15)

Plakát filmu Znovu a jinak / Young AdultTři roky stará dramedie bývá považována za nejslabší dílo Jasona Reitmana. Je to především tím, že se v ní vytratila jeho osobitost, příběh, který moc nedrží u sebe, je předvídatelný a nepřekvapivý a na emoce se tu někdy tlačí až příliš. Přesto tu najdete několik výborných vtipů a z řemeslného hlediska nemůžete mít sebemenších výtek, protože vše plyne, jak má a tempo je dost svižné. V hlavní roli se objeví vynikající Charlize Theron, která celý film táhne. Zklamání tak v tomto případě nepramení z kvality samotného snímku, jako spíše z velmi dobré pověsti jeho tvůrce. Více se dočtete v naší rubrice Za horizontem.

Synopse: Spisovatelka knih pro mládež a bývalá královna krásy Mavis Gray (Charlize Theron) se právě rozvedla a rozhodla se, že se vrátí do rodného městečka v Minnesotě. Chce zavzpomínat na dny své slávy a třeba i obnovit vztah s dávným přítelem ze střední (Patrick Wilson). Jenže ten je už šťastně ženatý a taktéž čerstvým otcem, návrat domů jí tak pořádně zhořkne a ukazuje se, že není tak jednoduchý, jak si myslela.

Zajímavost: Do jedné z úloh byl dlouho zvažován i Josh Brolin.

Český trailer filmu Znovu a jinak / Young Adult

O statečném kováři (středa 10. 12., Prima, 20.15 - 21.40)

Plakát filmu  / O statečném kovářiTrochu zapadlá, nicméně slušná československá pohádka režiséra Petra Švédy vyniká především temnou a místy až hororovou atmosférou a stylovou výpravou, takže ti nejmenší diváci by se ke konci mohli docela slušně bát. Potěší také inteligentní jednání postav, dialogy nešustící papírem a taktéž zajímavý příběh, který není úplně jednorozměrný, ale je možné nad ním v rámci žánru přemýšlet. V ústřední roli se sice objeví typově ne zcela přesný Pavel Kříž, jeho účast ale vynahrazují výborní Vlado Muller, Ján Kroner ml., Lubor Tokoš nebo Petr Čepek. Jedna z pořád ještě neokoukaných žánrovek.

Synopse: Silný a odvážný mladý kovář Mikeš (Pavel Kříž) zatouží vydat se do světa na zkušenou. Cestou se seznámí se dvěma siláky Matějem (Ján Kroner ml.) a Ondrou (Jiří Knot), s nimiž chce hledat tři ztracené královské dcery. Po dlouhé cestě sice zjistí, kdo je unesl, zachránit je ale bude dost obtížné. 

Zajímavost: Při natáčení jedné ze scén si Kříž vymknul kotník.

Ukázka z filmu O statečném kováři

Séraphine (Séraphine) (čtvrtek 11. 12., ČT art, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu Séraphine / SéraphineU nás prakticky neznámé francouzské drama je životopisem stejně neznámé malířky a všechny fandy žánru nadchne. Režírující Martin Provost vsadil na dost pomalé tempo, které může nepřipravené diváky odradit, krásnou kameru, jež vytváří vskutku nádherné obrazy, perfektní atmosféru a v neposlední řadě i dobře napsaný a atraktivní příběh. V titulní roli oslní fantastická a oceňovaná Yolande Moreau, která prakticky zastiňuje všechny ostatní. Ke škodě věci budiž především přehnaná stopáž. Tip pro náročné publikum.

Synopse: Séraphine (Yolande Moreau) mohla navždy prát v řece ložní prádlo a drhnout podlahy místní honoraci a nikdo by o ní nevěděl. Jenže kouzlu jejích naivních obrazů propadl umělecký mecenáš Wilhelm Uhde (Ulrich Tukur), který jí otevřel dveře do velkého světa. Ten však malířku věřící, že její tvorbu pohánějí strážní andělé, zcela zničil. 

Zajímavost: Film získal sedm prestižních Césarů.

Originální trailer filmu Séraphine / Séraphine


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY