Kinopremiéry: Jak blbý a blbější hráli čáru a hledali modelky

Vydáno: 03.12.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První prosincový týden je v kinech ve znamení Návratu blbýho a blbějšího, který je v podstatě jedinou mainstreamovou novinkou. Zbytek obstáravají zajímavě vypadající evropské snímky a nechybí ani dvě tuzemské premiéry.
Návrat blbýho a blbějšího (Dumb and Dumber To) (Falcon)

Český plakát filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToPo dvaceti letech se na plátna vrací dva "blbouni" a útočí na bránice diváků. Nic nového od nich ale čekat nelze, protože režii znovu obstaralo bratrské duo Bobby a Peter Farrellyovi, které zpět povolalo i představitele hlavních rolí Jima Carreyho a Jeffa Danielse. Očekávaný efekt v podobě zámořského komerčního úspěchu se dostavil, takže jsou všichni asi spokojeni, ačkoli kvalita bude hodně proměnlivá a dá se očekávat vše od slovního humoru až po ten fekální. Tohle bude spíš nostalgická záležitost pro fanoušky. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Když se Harry (Jeff Daniels) dozví, že potřebuje novou ledvinu a zjistí, že neznámo kde žije jeho dcera, musí z kómatu, v němž přetrvává od chvíle, kdy ho opustila Mary, probrat svého kamaráda Lloyda (Jim Carrey). Společně se vydají na cestu, na jejímž konci by mělo být nalezení Harryho potomka a snad i nová ledvina. Jenže tahle cesta bude taky hodně neobyčejná a šílená.

Zajímavost: Soundtrack k filmu nahrálo australské elektronické duo Empire of the Sun.

Český trailer filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber To

Dva dny, jedna noc (Deux jours, une nuit) (Film Europe)

Český plakát filmu Dva dny, jedna noc / Deux jours, une nuitDrama bratří Dardennů vypadá podle synopse minimálně z hlediska jakéhosi sociálně-morálního přesahu hodně zajímavě a slibuje mnohé. I některé ohlasy sahají k maximálnímu hodnocení, takže je dost možné, že náročnější divák si přijde na své a bude mít o čem přemýšlet. V hlavní roli se navíc objeví relativně známá Marion Cotillard, která by mohla přilákat i mainstreamovějšího návštěvníka. Našlápnuto má toto belgicko-francouzsko-italské drama víc než dobře.

Synopse: Sandra (Marion Cotillard) pracuje v solární elektrárně a právě se zotavuje z depresí, které byly důvodem jejích častých absencí. Vedení společnosti sice o takové zaměstnance zájem nemá, jenže nechce na veřejnosti působit špatně. Proto nechá o jejím osudu rozhodnout její kolegy. Pokud ti určí, že bude muset odejít, zůstanou jim roční bonusy ve výši tisíc eur, pokud ovšem dojdou k opačnému řešení, o bonusy přijdou. Situace tak vypadá dost jednoznačně.

Zajímavost: Podle tvůrců byl film natáčen z důvodu větší autentičnosti chronologicky.

Český trailer filmu Dva dny, jedna noc / Deux jours, une nuit

Jimmy P. (Jimmy P.) (Artcam)

Český plakát filmu Jimmy P. / Jimmy P.Ani francouzské drama z loňského roku nevypadá na pohled nezajímavě a zřejmě nabízí skutečný příběh, což je vždy atraktivní. Režii obstaral a na scénáři se podílel tuzemskému divákovi neznámý Arnaud Desplechin, hlavními lákadly by tak krom ústředního tématu měli být Benicio del Toro a Mathieu Amalric v hlavních rolích a účast slavného skladatele Howarda Shorea. Nemnoho hodnocení se zatím pohybuje v oblasti lehkého nadprůměru, takže se dá čekat minimálně solidní žánrovka, která nikdy neurazí. Tak snad je to pravda.

Synopse: Americký indián Jimmy Picard (Benicio del Toro), který za druhé světové války bojoval v Evropě, trpí od návratu domů chvilkovými závratěmi, dočasnou slepotou a ztrátou sluchu. Lékářům se ale přes veškerou snahu nedaří najít žádné fyzické příčiny, proto povolávají do nemocnice francouzského psychoanalytika, antropologa a odborníka na indiánskou kulturu Georgese Devereuxe (Mathieu Amalric). Ten se pouští do odhalování příčin choroby a později se zapíše do historie jako ten, který definoval posttraumatický syndrom.

Český trailer filmu Jimmy P. / Jimmy P.

Velkolepé muzeum (Das Große Museum) (Film Europe)

Český plakát filmu Velkolepé muzeum / Das große MuseumTěžko říct, co očekávat od rakouského dokumentu režiséra a scenáristy Johannese Holzhausena. Obsah je ale lákavý, protože málokdo z nás ví, co se děje v muzeu, když má zrovna zavřeno a jsou v něm jen jeho zaměstnanci. V tomto případě jde navíc o světoznámou instituci ve Vídni, takže zvědavost je mnohem větší. Komentáře zatím nejsou žádné, tudíž půjdete částečně do rizika. Myslím ale, že milovníci umění by si film mohli náležitě užít.

Synopse: Dokumentarista Johannes Holzhausen strávil dva roky v útrobách vídeňského Muzea dějin umění a přináší exkluzivní pohled do jeho zákulisí. Divák tak může sledovat zvláštní mikrosvět zdejších pracovníků, kteří nechtějí nic jiného než pořádně udělat to, za co jsou placeni. Jenže někdy je jejich touha po preciznosti a dokonalosti až úsměvná.

Český trailer filmu Velkolepé muzeum / Das Große Museum

Hledání Vivian Maier (Finding Vivian Maier) (Aerofilms)

Plakát filmu Hledání Vivian Maier / Finding Vivian MaierPředpokládám, že jen minimum z vás ví, kdo byla Vivian Maier. Právě to byste se měli dozvědět z velmi slušně hodnoceného dokumentu režijní dvojky John Maloof a Charlie Siskel. I v tomto případě je ale obtížné odhadovat, jaká bude výsledná kvalita, protože jména tvůrců ani zmiňované hrdinky nejsou tolik známá. Na druhou stranu nikdy neuškodí poznat nějakou talentovanou osobnost, která se zapsala do dějin svého oboru. Doufejme, že autoři ji představili snesitelnou formou.

Synopse: Dokument je portrétem Vivian Maier, která sice byla původně jen chůvou, jenže si pro sebe do šuplíku nafotila přes sto tisíc fotografií. Když se po její smrti našly, způsobily v odborných kruzích zemětřesení a ona se rázem stala jednou z nejuznávanějších fotografek dvacátého století.

Český trailer filmu hledání Vivian Maier / Finding Vivian Maier

Jak jsme hráli čáru (CinemArt)

Plakát filmu  / Jak jsme hráli čáruČesko-slovenské drama Juraje Nvoty se vrací do období šedesátých let, což je u nás vždy ošidné, protože málokterý porevoluční film z této doby je nějak zvlášť kvalitní. Tento se tedy pokouší odlišit tím, že je vyprávěn částečně dětskýma očima, což by mohlo fungovat. Ohlasů ovšem zatím mnoho není, takže váhající divák by si měl počkat až na pár dní po premiéře, kdy se určitě nějaké objeví. Obsazení vypadá nicméně slušně, protože se v něm objeví třeba Libuše Šafránková, Milan Lasica, Ondřej Vetchý nebo Ondřej Malý. Uvidíme, jak to nakonec dopadlo. 

Synopse: Malý Petr (Richard Labuda) vyrůstá v péči prarodičů (Milan Lasica a Libuše Šafránková), protože jeho rodiče emigrovali do Vídně a od té doby se ho neúspěšně pokouší získat. I proto hledá mladík různé způsoby, jak se přes čáru dostat, pro což má čím dál menší pochopení velitel pohraničníků (Ondřej Vetchý). Do toho se musí ještě potýkat s partou černogardistů, kteří rádi šikanují slabší děti. Konec šedesátých let ale přináší velké naděje všem.

Zajímavost: Většina zimních scén se točila v rakouském Innsbrucku.

Oficiální trailer filmu Jak jsme hráli čáru

Modelky s.r.o. (Magnusfilm)

Plakát filmu  / Modelky s.r.o.Už jen z názvu produkční společnosti musí být jasné, která bije. Její guru Tomáš Magnusek k sobě tentokráte přizval debutanta Davida Laňku, s nímž film natočil a jak je jeho zvykem, obsadil zvučnými, leč dnes už / zatím nevyužívanými jmény. Těšit se tedy můžete na Reginu Rázlovou, Evelynu Steimarovou, Jiřího Štěpničku, Nikol Moravcovou a další. Recenzí moc nečekejte, protože novinářská projekce se tradičně nekoná. Velká kvalita se ale očekávat nedá, na druhou stranu ale ty, kteří se na film vydají, zřejmě uspokojí, protože vědí co čekat.

Synopse: Dvě někdejší kamarádky (Regina Rázlová a Evelyna Steimarová) a ikony českého módního průmyslu jsou dnes už nesmiřitelnými rivalkami a neustále si vjíždějí do vlasů. Jejich hlavní spor však spočívá v tom, že se pokouší najít novou světovou star. Proto když se na scéně objeví mladičká Martina (Nikol Moravcová), která svou krásou všem vyráží dech, začne tvrdý boj o její budoucnost. Která z nich ji nakonec vezme pod svá křídla?

Trailer filmu Modelky s.r.o.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY