Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Návrat blbýho a blbějšího

Recenze: Návrat blbýho a blbějšího aneb esence farrellyovského humoru

Vydáno: 02.12.2014 18:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Bratři Farrellyovi se po dvaceti letech vrací ke svému debutu a znovu jim u toho asistují Jim Carrey s Jeffem Danielsem. Stálo to čekání za to? A má Návrat blbýho a blbějšího vůbec nějaký smysl?

Návrat blbýho a blbějšíhoRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 02.12.2014 18:30. Bratři Farrellyovi se po dvaceti letech vrací ke svému debutu a znovu jim u toho asistují Jim Carrey s Jeffem Danielsem. Stálo to čekání za to? A má Návrat blbýho a blbějšího vůbec nějaký smysl? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tomu, že pokud je film úspěšný, vznikne za pár let jeho pokračování, se dnes už nikdo nediví. Stává se ale také, že se na sequel (případně prequel) musí čekat výrazně přes deset let, v drtivé většině jde ale o ságy, které mají opravdu velké jméno (Terminátor, Star Wars, Indiana Jones) a jejich komerční potenciál je obrovský. Existují ovšem i výjimky. Jednou z nich je druhý díl komedie Blbý a blbější s prostým názvem Návrat blbýho a blbějšího, který přichází po neuvěřitelných dvaceti letech.

Jim Carrey, Jeff Daniels ve filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToMluvit v tomto případě o ději je vesměs zbytečné, takže pouze nastíním to nejzákladnější. Harry potřebuje novou ledvinu a zároveň se dozví, že se kdysi stal otcem. Proto ho napadne, že se svou dceru vydá hledat a potřebnou část těla od ní získá. Kamaráda Lloyda probírá z dvacetiletého kómatu a společně s ním vyráží na cestu po celé Americe, která bude všechno jen ne obyčejná.

Důležitou zprávou je, že za snímkem stojí stejný tvůrčí tým jako kdysi, což znamená především režijní účast bratrů Farrellyových. Pokud tuto sourozeneckou dvojici znáte, dobře víte co čekat. Jelikož se vrátili k jedné ze dvou svých nejznámějších značek (kterou před dvaceti lety debutovali), neměli důvod nijak zásadně měnit svůj styl a v podstatě naservírovali esenci svých trademarků.

Jeff Daniels, Jim Carrey ve filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToTo tedy znamená, že opravdu neuvidíte výkvět intelektuálního humoru, ba naopak. Snímek je sledem více, či méně bizarních scének, jejichž vtipný potenciál je značně rozkolísaný a nevyrovnaný. Na jeden až dva povedené vtípky (skutečně se tu najdou i takové, mnohdy ale jsou bohužel nepřeložitelné, protože jsou založeny na typicky anglických slovních hříčkách) totiž připadají další tři špatné a dva vysloveně trapné a to tím způsobem, že i ti připravení diváci by se mohli stydět a hanbou propadat do sedaček (typickým příkladem budiž dost nechutné "ruční uspokojování" stařenky v domově důchodců....). Nechybí tu ani tvůrci tolik milovaný humor fekální, takže se dočkáte plno krkání, prdění a tělesných tekutin, což není moc vtipné a dalece přesahuje hranici byť jen minimálního vkusu. 

Je také jasné, že chování všech postav je přizpůsobeno žánru, tudíž nelze čekat logiku a racionální uvažování, na čemž není nic špatného, pokud se s tím umí pracovat. V tomto případě tomu ale tak není a "dementnost a idiocie" některých situací je do očí bijící a spíš než smích vzbuzuje lítost a neustálé kroucení hlavou. Kombinace s výše zmíněným fekálním a také laciným humorem je tak až smrtonosná a s blížícím se závěrem, který už ztrácí jakékoli zábrany a je bizarní a překomplikovaný až příliš, je film takřka k nevydržení.

Jeff Daniels ve filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToV jakž takž snesitelné úrovni ale drží Návrat blbýho a blbějšího nepřekvapivě oba hlavní představitelé. Je tedy pravda, že jak Jim Carrey, tak Jeff Daniels jsou viditelně staří, takže některé vtipy v jejich podání vypadají zpočátku dost zvláštně a je nutné si na tuto skutečnost zvyknout. Chemie mezi nimi ale pořád funguje báječně a oba jsou v rámci možností s přimhouřením obou očí schopni slušně prodat i ten nejlacinější fórek, první jmenovaný už se navíc tolik nepokouší o svou proslulou obličejovou komiku a je v tomto směru dost umírněný, což si myslím, že většina publika uvítá. Ostatní nemá smysl nějak více komentovat, protože film je především o nich dvou a z velké části také jejich improvizaci.

Návrat blbýho a blbějšího je tak vlastně a také trochu dle očekávání počinem z nutnosti. Režijní duo potřebovalo po předchozích propadácích hit jako sůl, Carrey na tom nebyl o moc lépe a Danielsovi, jenž je na tom z klíčové trojice asi nejlépe, ačkoli nijak zarytý divák zřejmě nevyjmenuje víc než dva filmy, v nichž hrál, to zřejmě přišlo jako dobrý nápad a nechtěl trhat partu. S tímto předpokladem je asi nutné k tomu přistoupit.

Pokud se vám tedy původní Blbý a blbější líbil, dá se přepokládat, že budete spokojeni i s tímto pokračováním a z nostalgie se vaše hodnocení nedostane pod průměr. Pro ty ostatní pak jde o klasický produkt bratří Farrellyů, kteří nemají soudnost a potřebovali by nad sebou silný dohled producentů a pořádného dramaturga, což znamená, že ho můžete v klidu vynechat.

Český trailer filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber To

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Škoda , ty dva bych mohl akceptovat i po tolika l... (DG, 16.01.2015 11:17) Reagovat

    Škoda , ty dva bych mohl akceptovat i po tolika letech - možná v jiném příběhu . 40%-70%---DG

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel producent Rockyho a komedií Eddieho Murphyho (04.01.2023 10:15 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa (23.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zac Efron vyráží Na pivo do první linie (18.08.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru (29.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Ježek Sonic převálcoval Ambulanci (11.04.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ježek Sonic 2 spíduje v novém traileru (14.03.2022 15:01 v Novinky | Trailery)
- Ježek Sonic 2 má první trailer (10.12.2021 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Equalizer Steve Jobs prožívá příběh žraloka (15.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-Ray recenze: Sci-fi Marťan vychází spolu s více než hodinou bonusů (04.05.2021 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Než rychle a zběsile přišla bouře nastala nejtemnější hodina (26.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu