Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 11. 2014 - 4. 12. 2014

TV tipy: Bojová umění versus evropská filmařská škola

Vydáno: 28.11.2014 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom listopadu a prosince je v televizi pověstným klidem před vánoční bouří, protože v programu nenajdete nic až tak zásadního. Radost budou mít především milovníci evropských filmů, ti ostatní třeba ocení premiéru Karate Kida.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Karate Kid (The Karate Kid) (pátek 28. 11., Nova, 20.20 - 23.05)

<b>Karate Kid</b>Čtyři roky starý remake naprosté osmdesátkové klasiky se dočkal rozporuplného přijetí. Režírující Harald Zwart totiž původní příběh pouze přesunul do nového a atraktivního prostředí a dále mu nechal volný průběh. Je tedy pravda, že místo karate se tu provozuje kung-fu a tím pádem je název nesmyslný, ale to už je spíše zábavný detail. Nechybí tu monumentální hudba Jamese Hornera, velká porce emocí a výborní Jaden Smith a Jackie Chan, jehož role je poměrně netradiční. Stopáž je ovšem dost přetažená a někomu se to celé zdá místy dost laciné a kýčovité. Podívaná je to ale slušná, což vám potvrdí i naše recenze.

Synopse: Dvanáctiletý Dre Parker (Jaden Smith) se kvůli kariéře své matky musí odstěhovat do Číny. Tady má velké problémy s navazováním přátelství, přesto se mu podaří najít cestu ke spolužačce Meiying (Wenwen Han), kterou zřejmě také zajímá. Jejich vztah ale brzy naráží na kulturní odlišnosti, chlapec si navíc znepřátelí třídního rváče Chenga (Zhenwei Wang). Ačkoli Dre ovládá základy karate, příliš neuspěje a dostává za vyučenou. Jelikož se cítí osaměle, obrací se s prosbou o pomoc na opraváře pana Hana (Jackie Chan), který o sobě tají, že je mistrem kung-fu.

Zajímavost: Jaden Smith strávil tréninkem kung-fu tři měsíce.

Oficiální trailer filmu Karate Kid / The Karate Kid
Kniha přežití (The Book of Eli) (pátek 28. 11., Nova, 23.05 - 01.20 / sobota 29. 11., Nova Cinema, 02.10 - 05.30)

Český plakát filmu Kniha přežití / The Book of EliNejzásadnějším problémem dobrodružného dramatu je fakt, že je postaven na náboženském kontextu, což někteří nejsou schopni přejít a považují ho za pouhou agitku. Přitom bratrská režijní dvojice Albert a Allen Hughesovi ho opatřila velmi hutnou atmosférou postapokalyptické Ameriky, tradičně zajímavou vizuální stránkou, stylizovanou a drsnou akcí, dlouhými záběry na krajinu a pro někoho také šokující pointou. V hlavní roli se objeví spolehlivý Denzel Washington, kterého doplňují mimo jiné Gary Oldman a Mila Kunis. Vše výše zmíněné se dá stejně tak považovat i za zápory filmu. Záleží jen na vašem náhledu.

Synopse: Asi třicet let po konečné válce prochází pustinami, které kdysi bývaly Amerikou, osamělý muž Eli (Denzel Washington). Ten touží po klidu a míru, jenže opatruje naději na budoucnost, kterou musí chránit. Jen jediný člověk chápe, jakou moc má Eli na svých bedrech - samozvaný despotický vládce nového světa Carnegie (Gary Oldman). Rozhodne se ho zničit.

Zajímavost: Všechny scény bojů muže proti muži natočil Washington sám bez použití kaskadéra.

Oficiální trailer filmu Kniha přežití / The Book of Eli
Laputa: Nebeský zámek (Tenkû no shiro Laputa) (sobota 29. 11., ČT :D, 09.20 - 11.20)

Plakát filmu Laputa: Nebeský zámek / Tenkû no shiro RapyutaJeden z prvních filmů, který proslavil legendárního režiséra a scenáristu Hayaa Miyazakiho a zajistil mu celosvětové uznání, je plný jeho pozdějších trademarků. Naplno tu rozvinul svou nekonečnou fantazii, prokázal naprostou fascinaci létáním, vše zabalil do nádherného a barevného vizuálního hávu a v neposlední řadě se mohl opřít o výborný a promyšlený příběh, který překvapí i nečekaným zvratem. Celé to má strhující tempo a nenudí ani chvilku. Nechybí tu ani výborné a fascinující akčnější scény. Chyb v tomto víc než zdařilém anime mnoho nenajdete. Ideální víkendové probouzení.

Synopse: Do náruče obyčejného kluka Pazua se jednoho dne z nebe snese dívka Sheeta, která má kolem krku tajemný kámen. Brzy se ukáže, že jde o mocný kámen z krystalu, po němž pátrají jak ziskuchtiví piráti, tak i záhadní vládní agenti. Krystal je totiž zároveň klíčem k legendárnímu městu Laputa, které v sobě ukrývá ohromnou moc.

Zajímavost: Ve filmu bylo použito 381 barev.

Mezinárodní trailer filmu Laputa: Nebeský zámek / Tenkû no shiro Laputa
Poslední propadne peklu (sobota 29. 11., Nova Cinema, 18.30 - 20.00 / neděle 30. 11., 12.15 - 13.50)

Plakát filmu  / Poslední propadne pekluAčkoli je československý historický film prezentován jako rodinný snímek, idylickou podívanou od něj nečekejte. Režírující Ludvík Ráža se nebál a vykreslil hodně autentickou a syrovou atmosféru špinavého a nehostinného středověku, všechny postavy jsou nesympatické a bezohledné a neváhal ani zařadit velmi lehkou erotiku a na tuzemské poměry relativně brutální akční scény. V hlavních rolích se objeví Michaela Kudláčková a Ivan Vyskočil, které doplňují kupříkladu Luděk Munzar, Dagmar Veškrnová-Havlová nebo Martin Růžek. Škoda jen, že příběh nedrží moc pohromadě a stopáž je trošku přetažená. Ne moc známý tuzemský kousek. 

Synopse: Píše se rok 1611 a do Čech vtrhli pasovští žoldnéři, kteří musí ustupovat před vojskem uherského krále. V této chaotické situaci se mezi uprchlíky objeví kouzelná lahvička, která svému majiteli splní jediné přání a poté musí být za poloviční cenu prodána dalšímu zájemci.

Zajímavost: Režisér byl nucen na příkaz komunistických cenzorů popřít zázraky, proto se na konci objeví muzikant, který řekne, že neexistují.

Ukázka z filmu Poslední propadne peklu
Tlukot mého srdce se zastavil (De battre mon coeur s'est arrêté) (sobota 29. 11., ČT art, 22.10 - 23.55)

Plakát filmu Tlukot mého srdce se zastavil / De battre mon coeur s'est arrêtéU nás ne až tak známé francouzské krimidrama trpí hlavně tím, že se příliš dlouho rozjíždí a je vyprávěno dost pomalu, takže si pohrává s trpělivostí a výdrží diváka. Režírující Jacques Audiard sice občas selhává ve vyprávění a ústřední příběh není až tak zajímavý, to ale částečně kompenzuje roztěkanou kamerou a střihem, úžasným hudebním doprovodem Alexandra Desplata a obsazením hlavní role Romainem Durisem, který exceluje a film táhne zcela sám. Snímek rozhodně není pro každého, pokud ale tvůrci přijdete na chuť, budete mít co dělat s neoriginální, leč solidní žánrovkou.

Synopse: Osmadvacetiletý Thomas Seyr (Romain Duris) je kriminálník, jemuž náhoda přivede do cesty klavír. Díky tomuto nástroji si vzpomene na léta svého mládí, kdy se chtěl po vzoru matky stát koncertním mistrem. Hrát ho učí Číňanka Miao Lin (Linh Dan Pham), která nerozumí ani slovo francouzsky, tudíž se s ním dorozumívá jen prostřednictvím hudby. Jednoho dne se ale znovu vynoří jeho temná minulost.

Zajímavost: Durisova sestra je klavíristkou, takže ho připravovala i na tuto roli.

Originální trailer filmu Tlukot mého srdce se zastavil / De battre mon coeur s'est arrêté
Slunce rošťáků (Le soleil des voyous) (neděle 30. 11., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Slunce rošťáků / Le soleil des voyousAni toto francouzsko-italské krimidrama nepatří k nejznámějším a zůstává ve stínu mnohem slavnějších titulů. Je to asi oprávněné, protože režisér Jean Delannoy nenabídne nic originálního a pouze jede na jistotu v podobě pomalého vyprávění, stupňovaného napětí a atraktivního příběhu. Opírá se zejména o minimalistické herectví Jeana Gabina, které dá zapomenout na některé neduhy. Zub času na tomto snímku zapracoval opravdu hodně a trikové pasáže jsou dnes spíše úsměvné a celé je to trošku naivnější, přesto by si ho fandové klasické jihoevropské kinematografie neměli nechat uniknout. Hodně raritní záležitost.

Synopse: Zajištěný a znuděný stařík Denis Farrand (Jean Gabin) býval bouřlivákem, dobrodruhem a lupičem, jenže dnes už nemá možnost se ke starému životu vrátit. Přesto za ním jednoho dne s nabídkou přijde mladý gangster Beckley (Robert Stack) a chce s ním realizovat jeho dávný sen a zároveň obejít místního šéfa podsvětí. Jenže vyloupit banku s penězi amerických vojáků není jen tak a je k tomu třeba pořádný plán. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu J.M. Flynna.

Ukázka z filmu Slunce rošťáků / Le soleil des voyous
Ten nejlepší (Men of Honor) (neděle 30. 11., Prima, 22.45 - 01.30)

Plakát filmu Ten nejlepší / Men of HonorPro Evropana místy těžko snesitelné v zámoří výrazně lépe hodnocené drama inspirované skutečností je od začátku do konce šablonovité, charaktery jsou jednoznačně rozdělené a celé je to vlastně oslava velmi důležitého okamžiku pro všechny černochy. Režírující George Tillman, Jr. prakticky nedostal moc šancí a odvedl rutinní práci, z níž vystupují perfektní podvodní záběry a některé akční scény. V hlavních rolích uvidíte spolehlivé Roberta De Nira a Cubu Goodinga, Jr. a mihnou se tu třeba i Charlize Theron a Hal Holbrook. Když se smíříte s tím, že nejde o nic originálního ani překvapujícího a obrníte se před přehnaným patosem, jakožto žánrová jednohubka snímek funguje poměrně dobře.

Synopse: Nadaný, ale chudý černošský mladík Carl Brashear (Cuba Gooding, Jr.) neměl v roce 1943 na vybranou a jako dobrovolník vstoupil do armády. Jeho sen o službě u námořnictva se však všude setkává s otevřeným rasismem, přesto se jako první černoch dostal do elitní školy pro potapěče. Ani jeho velitel Billy Sunday (Robert De Niro), který je jinak uznávaný a správný muž, není z jeho přítomnosti u jednotky nadšen a dává mu až nezdravě zabrat. 

Zajímavost: Skutečný Brashear půl roku sloužil v námořním doprovodu prezidenta Eisenhowera.

Originální trailer filmu Ten nejlepší / Men of Honor
Dým bramborové natě (pondělí 1. 12., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu  / Dým bramborové natěV československém dramatu se sešly dvě absolutní legendy. Na jedné straně byl režírující František Vláčil, který poetický snímek obohatil překrásnou kamerou, neuchopitelnou atmosférou vesnice, propracovanými postavami a melancholií. Na straně druhé to byl Rudolf Hrušínský, jemuž stačilo pouze být a celkový zážitek povýšil na úplně jinou úroveň. Je fakt, že za nejlepšími filmy geniálního tvůrce tento zaostává, protože nemá až tak zajímavý příběh a je možná až moc depresivní, pořád ale jde o jasný tuzemský nadprůměr.

Synopse: Stárnoucí pražský doktor Meluzin (Rudolf Hrušínský) přijímá po rozchodu se ženou, která zůstala v zahraničí, místo obvodního lékaře ve venkovském středisku, kde chce najít duševní rovnováhu. Hledá ji v atmosféře dětství, která je spjata s vůní říjnových ohníčků a pečených brambor. Zprvu sice nemá důvěru místních, jenže jeho chování i znalosti všechny přesvědčí o tom, že je dobrý člověk.

Zajímavost: Film je natočen na motivy románu Bohumila Říhy Doktor Meluzin.

Ukázka z filmu Dým bramborové natě
Miloval jsem ji (Je l'aimais) (středa 3. 12., ČT2, 21.55 - 23.50)

Plakát filmu Miloval jsem ji / Je l'aimaisDalší prakticky neznámé francouzsko-italsko-belgické romantické drama udělá radost všem, kteří vyhledávají komorní a pomalu vyprávěné příběhy. Režisérka Zabou Breitman totiž opravdu nikam nespěchá a důraz klade na velké množství zdánlivě banálních, ale přirozených dialogů, propracované vztahy mezi postavami, podmanivou hudbu a silné herecké výkony, které obstarali především Daniel Auteuil a Marie-Josée Croze. Dojmy pak lehce pokazí televizní vzhled, někdy urputná snaha o přesah a malinko delší stopáž. Něco pro náročnějšího diváka.

Synopse: Pierrův (Daniel Auteuil) syn opustil svou manželku. Snacha ho tedy v zoufalství obviní, že své dítě špatně vychoval. Muž pak Mathildu (Marie-Josée Croze) a její dvě dcery vezme na víkend na chatu, kde jí vypráví svůj příběh a doufá, že jí pomůže se s nastalou situací vyrovnat.

Zajímavost: Literární předlohou filmu byl stejnojmenný román Anny Gavaldy.

Originální trailer filmu Miloval jsem ji / Je l'aimais
Polibek draka (Kiss of the Dragon) (čtvrtek 4. 12., Prima Cool, 22.00 - 00.00 / pátek 5. 12., 03.25 - 05.00)

Plakát filmu Polibek draka / Kiss of the DragonAmericko-francouzský akční thriller si na nic nehraje a od počátku je jasné, která bije. Režijní debutant Chris Nahon se nemohl opřít o bůhvíjak promyšlený příběh a spolehnout se musel na zdařilé akční scény, bitky a solidní tempo, které neumožní moc přemýšlet. Největší tíha tak leží na Jetu Li, který předvádí svůj standard a je tu v plné formě, navíc mu skvěle přihrávají výborný Tchéky Karyo a velmi dobrá Bridget Fonda. Samozřejmě nejde o žádný zázrak a vše je dost předvídatelné, chvílemi hloupé a nelogické, jakožto žánrová jednohubka ale film funguje bez větších problémů.

Synopse: Elitní pekingský policista Liu Jian (Jet Li) je vyslán do Paříže splnit úkol tak tajný, že ani sám o něm moc neví. Brzy se ale dozví, že jeho nepřítelem je zkorumpovaný a mocný inspektor Richard (Tchéky Karyo), který neváhá likvidovat nepohodlné svědky. Jedním z nich je i prostitutka Jessica (Bridget Fonda), která ví až moc. A právě ji má Liu ochránit.

Zajímavost: V celém filmu je použito pouze sedm pomocných lan.

Originální trailer filmu Polibek draka / Kiss of the Dragon

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu