Box office: Zelený sršeň vede, Dilema nechal daleko za sebu

Vydáno: 16.01.2011 23:30 - Redakce | foto: Columbia Pictures

Komediální superhrdinská komiksárna Zelený sršeň režíséra Michela Gondryho v severoamerických kinech zabodovala v rámci předpokladů a obsadila první příčku. Howardovo Dilema však za očekáváním naopak jasně zaostalo.
<#obrazek "3796,4837,3457,3565,4357,3837,1934,4514,4193,3049">
Žebříček je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií a bude aktualizován po zveřejnění reálných čísel v úterý ráno.

Obě favorizované novinky sice obsadily první příčky žebříčku návštěvnosti, ale o žádném velkém úspěchu a diváckém zájmu se hovořit nedá. Je to patrné i při srovnání návštěvnosti při stejném termínu v minulých letech. Oproti loňskému víkendu klesly výnosy o 25 procent, což je mrzuté číslo a vypadá to, že divácký nezájem, jenž postihl americká kina koncem minulého roku, se přenesl i do začátku toho letošního.

První příčka pro snímek Zelený sršeň, který si za první tři dny promítání připsal 34 milionů dolarů, není žádným překvapením a komediální komiksový film potvrdil střízlivé odhady. Náklady se vyšplhaly někam ke stovce milionů, takže krk a případný sequel bude muset zachránit až zbytek světa, v amerických kinech se Sršeň dostane pravděpodobně tak na 90 mega. Recenze zámořských kritiků totiž nejsou vůbec příznivé a diváci také vyloženě neprskají nadšením. Je tedy pravděpodobné, že držák ze Sršně nebude a vyklidí pozice rychle a tiše. Zde se projevuje fakt, že na režisérské stoličce sedí originalitou hýřící Francouz. Evropské ohlasy jsou totiž výrazně přívětivější a na starém kontinentu se film recenzentům většinou líbí. Evropa sobě, dalo by se říct... Uvidíme, jak se to projeví na světových tržbách.

Druhá novinka již producenty regulérně zklamala. Známý režisér Ron Howard dostal do svého komediálního příběhu o chlápkovi, který neví, zda říct svému kámošovi pravdu o jeho nevěrné manželce, dvojici horkých hvězd daného žánru - Vince Vaughna a Kevina Jamese. Ale ani oni nedokázali z vlažných trailerů nalákat diváky do kin. Necelých 17,5 milionu při premiérovém víkendu je slabota, na kterou už nejsou oba hlavní herci zvyklí. Kritici si z filmu rvou vlasy na hlavě, pouhých 26 % z nich hodnotí film jinak než podprůměrně a diváci s nimi vesměs souhlasí.

Třetí příčku obývají kovbojové s Opravdovou kuráží, kteří si připsali dalších jedenáct milionů při vynikajícím dvaadvaceti procentním poklesu tržeb oproti minulému víkendu. Dohromady mají ze Severní Ameriky už 126 milionů. Čtvrtá příčka připadla dobovce Králova řeč. Ta od minule více než zdvojnásobila počet kin na současných 1 543, čímž si výrazně polepšila. Nárůst tržeb o více než 41 procent znamená dalších devět milionů přisypáných do pokladničky, kde už je v současnosti více než šedesát mega, což je při patnáctimilionovém rozpočtu velice slušná bilance.

Ještě lépe je na tom Černá labuť. Ta se také rozrostla do více sálů a díky tomu zaznamenala nulový pokles tržeb. Stejně jako před týdnem si tedy vytančila dalších osm milionů a už jich má na kontě třiasedmdesát. Všechny tři posledně jmenované filmy toho tedy mají velmi hodně společného: jsou to nenápadné nízkorozpočtové hity, které se producentům již několikrát zaplatily, všechny ještě čeká rozjezd ve zbytku světa a všechny jsou horká želízka do oscarového klání.

Na dalších příčkách se nic překvapivého neděje. Šestí Fotři jsou lotři rychle balí kufry, stejně jako TRON: Legacy a Méďa Béďa. Všichni opouštějí přední pozice s nálepkou komerční zklamání. Devátý je zubu nehty se držící úspěšný Fighter a desítku uzavírá velký omyl jménem Hon na čarodějnice, který spadl o téměř 60 % od minulého premiérového víkendu.

Příští týden se můžeme těšit na romantickou komedii zkušeného Ivana Reitmana s názvem Hlavně nezávazně nebo zajímavě vypadající drama dle skutečných událostí Útěk ze Sibiře režiséra Peter Weira. To se však do kin dostane jen v omezeném množství 650 kopií, za týden ho tedy možná v první desítce ani nenajdeme.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 14.01.2011

  1. Zelený sršeň 34 mil. (novinka)
  2. Dilema 17,4 mil.(novinka)
  3. Opravdová kuráž 11,2 mil.
  4. Králova řeč 9,1 mil.
  5. Černá labuť 8,1 mil.
  6. Fotři jsou lotři 7,1 mil.
  7. TRON: Legacy 3D 5,7 mil.
  8. Méďa Béďa 5,4 mil.
  9. Fighter 5,1 mil.
  10. Hon na čarodějnice 4,5 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY