Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Mami!

Recenze: Oceňované drama Mami! aneb Co všechno snese filmové médium

Vydáno: 01.11.2014 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Mladý kanadský filmař Xavier Dolan si z letošního festivalu v Cannes odvezl cenu poroty a vysloužil si oslavné reakce a dlouhý potlesk. Jak se to tedy s dramatem Mami!, které zaujme netradičním obrazovým formátem, vlastně má?

Mami!Recenzoval/a Vratislav Šálek dne 01.11.2014 18:00. Mladý kanadský filmař Xavier Dolan si z letošního festivalu v Cannes odvezl cenu poroty a vysloužil si oslavné reakce a dlouhý potlesk. Jak se to tedy s dramatem Mami!, které zaujme netradičním obrazovým formátem, vlastně má? Hodnocení: 4

Mami!

Mommy
Drama
Kanada, 2014 , 139 min.

Režie: Xavier Dolan
Scénář: Xavier Dolan
Kamera: André Turpin
Herci: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, Patrick Huard, Alexandre Goyette, Michèle Lituac, Isabelle Nélisse, Pierre-Yves Cardinal, Viviane Pascal, Natalie Hamel-Roy, Vincent Fafard

Česká premiéra: 30.10.2014

Mami! hodnocení na Kinobox.cz: 70.86 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Festivalové filmy to mívají těžké, v drtivé většině ví o jejich existenci jen návštěvníci těchto akcí, kteří je navíc nemusí ani vidět. Takže jde vlastně o takovou zábavu pro "vyvolené". Prakticky každoročně se ale stane, že nějaký z těchto artovějších počinů vzbudí velkou pozornost a najednou se o něj zajímá relativně široké divácké spektrum. Letos se to přihodilo psychologickému dramatu Mami! mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana, které získalo cenu poroty v Cannes.

Fotografie z filmu Mami! / MommyTo vypráví celkem jednoduchý příběh matky Diane, jejíž syn žije s diagnózou ADHD (hyperaktivita s poruchou osobnosti) a potřeboval by ústavní péči. Jenže po dalším excesu žena něco podobného odmítne a rozhodne se, že si mladíka vezme k sobě a navzdory společnosti ho dokáže zvládnout a donutí se učit. V tom by jí měla pomoci nová sousedka Kyla, učitelka střední školy, která ale má momentálně nějaký blok a nemůže pracovat.

Předem recenze je nutné upozornit, že s mladým kanadským režisérem a scenáristou nemám předchozí zkušenosti, takže ode mě nečekejte (podobně jako od některých kolegů) zasazování tohoto díla do kontextu jeho tvorby a porovnávání s dalšími počiny, tudíž se nedozvíte ani to, zda je to více "mainstream" nebo určitým způsobem "krotší". Nezpochybnitelným faktem ale je, že v tomto filmu poprvé tvůrce stojí jen za kamerou a soustředí se plně na režii. 

První, co každého upoutá, je zvolený obrazový formát. Dolan se rozhodl snímek natáčet v jen zřídka používaném formátu 1:1 (čtverec uprostřed plátna, něco podobného jako je obal CD), což je neotřelé, zajímavé a hlavně to umožňuje dostat se postavám víc na dřeň. V tak malém obrazu je totiž vidět absolutní minimum a pro autora to znamená scénu zhustit tak, aby v ní zůstalo jen to podstatné. A až na malé výjimky to perfektně funguje a divák je velmi brzy vtažen do centra dění a mnohdy fascinovaně hledí na plátno. To je mimochodem v plné šíři využito jen dvakrát na krátkou dobu a symbolizuje to lehkou změnu v duševním rozpoložení ústředních charakterů.

Fotografie z filmu Mami! / MommyZajímavou atmosféru dotváří brilantně využité letité a osvědčené populární hity (Oasis, Dido, Eiffel 65), které většinou zazní celé a mají v kontextu snímku svůj pevně daný význam a jen pomáhají zajímavě rozehranému příběhu, který velmi dobře graduje do vzájemné bezmocnosti postav, jimž zkrátka není pomoci. A ačkoli to celé není primárně depresivní, dobře vám po skončení zrovna nebude.

I když to zpočátku nevypadá, všichni tři si postupně získají vaše sympatie i přesto, jak některé situace řeší a jak se chovají. Každá postava je výborně napsaná (za nejlepší ovšem suverénně považuji stydlivou sousedku Kylu, která je dle mého zcela záměrně zahalena určitou aurou tajemna a má ohromný potenciál na vlastní film) a vývoj jejich vztahů, které mají k normálnosti hodně daleko i proto, že dialogy jsou dost explictní a vulgární, na tom není o moc hůře. Potěší navíc to, že tvůrci stačí jediný zdánlivě nenápadný moment, aby nám o každé z nich prozradil, že není jednorozměrná a nelze ji jednoznačně odsoudit. 

Fotografie z filmu Mami! / MommyV tom mu pomáhají i zvolení představitelé, kteří u nás nepatří ke známým tvářím, tudíž zajistí částečnou autenticitu, ale hlavně ze sebe ždímají úplné maximum a jdou až na samou hranici snesitelnosti. Každý z nich má svůj vlastní moment, v němž naprosto strhne a uhrane, nikdy ale úplně nezastíní své kolegy, což se v podobných záležitostech často stává. Nemá smysl někoho z nich vyzdvihovat, protože všichni jsou perfektní a dávají znát, že tvůrce přesně věděl, co od nich chce. 

Mami! je film silných scén a chvil (scénu v karaoke baru považuji bezmála za geniální), které z hlavy jen tak nedostanete, ačkoli je míra vulgarismů opravdu extrémní a vztah matka-syn více než nestandardní. Po skončení zkrátka hodně dlouho rezonuje, čemuž napomáhá i otevřený a nejasný konec, který na někoho může působit jako rána na solar.

Je nejspíš pravda, že formálních hrátek, různých rozostřených záběrů a symboliky je někdy až moc a stopáž měla zůstat na dvou hodinách, protože některé vypjaté momenty už jsou až přeexponované a těžce stravitelné, to ale nic nemění na tom, že výsledek je brilantní ukázkou "alternativní" filmařiny a určité tvůrčí odvahy, která je vždy potřeba. Snímek by se navíc mohl svou tematikou a nepřílišnou artovostí částečně zavděčit i těm, kteří náročnějším filmům jinak neholdují. Za pokus to rozhodně stojí.

Český trailer filmu Mami! / Mommy

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Mike i Dave sháněj holku, s níž prožijí konec světa a líbánky v Las Vegas (18.09.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Doktor Spánek závodí v Le Mans a bojuje za amnestii (13.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Boy Erased: Lucas Hedges v dramatu o dospívání (30.10.2018 19:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hercules prožívá nadějný rok v zeleném pekle, bojuje s paradoxem času a volá matku (02.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Je to jen konec světa nezapře divadelní původ (10.11.2016 08:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zrození příchozího hrdiny Snowdena (09.11.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Redakční topka: nejlepší filmy MFF Karlovy Vary 2016 (16.07.2016 18:00 v Články | Publicistika)
- Oscaři nabrali přes 600 nových porotců kvůli letošní kontroverzi (02.07.2016 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Cannes 2016: porota vyhlásila nejlepší snímky festivalu (22.05.2016 21:12 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: 10 filmů z Cannes, které byste měli znát (11.05.2016 16:30 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Cannes 2016 - kdo získá Zlatou palmu? (16.04.2016 08:00 v Články | Festivaly)
- Sedmý film Xaviera Dolana poprvé v angličtině (13.02.2016 14:52 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Velikonoce s dětmi, slony a (nejen) imaginárními láskami (03.04.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- BD a DVD tipy: Zmizelá, pro kterou bych vraždil (05.03.2015 07:00 v Radar | BD a DVD tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu