Kinopremiéry: Mapy ke hvězdám skryté mezi náhrobními kameny

Vydáno: 29.10.2014 09:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední říjnový čtvrtek je ve znamení sedmi premiér, jejichž žánrové zařazení je dost různorodé. Náročnější divák se nejspíš těší nejen na drama Xaviera Dolana a satiru Davida Cronenberga, ostatní nepohrdnou bláznivými komediemi.
Mapy ke hvězdám (Maps to the Stars) (CinemArt)

Český plakát filmu Mapy ke hvězdám / Maps to the StarsPsychologické drama "kanadského úchyláka" Davida Cronenberga by mělo být zároveň ostrou hollywoodskou satirou. Jak už to v jeho případě bývá, snímek vyvolává protichůdné reakce (naše recenze je kupříkladu bezmezně nadšená), takže hodnocení budou dost individuální. V hlavních rolích se každopádně mimo jiné objeví Julianne Moore, Robert Pattinson, Mia Wasikowska nebo John Cusack. Uvidíme, jak si podobný film povede v našich končinách, v určitých fanouškovských komunitách jsou ale očekávání nemalá.

Synopse: Dr. Stafford Weiss (John Cusack) a jeho žena Christina (Olivia Wilde) jsou typickými představiteli hollywoodské dynastie, rozhodně ale nejsou normální rodinou. On je psychoterapeutem pečujícím o hollywoodské hvězdy a také autorem několika motivačních knih, ona se snaží rozvíjet kariéru syna Benjieho (Evan Bird), který je dětskou hvězdičkou a od devíti let je na protidrogové odvykací kúře. To ovšem nejsou jediní výstřední hrdinové, s nimiž se v bláznivém hollywoodském světě setkáme.

Zajímavost: Bruce Wagner napsal scénář k filmu již v roce 2007, kvůli finančním potížím ho ovšem bylo možné realizovat až v loňském roce.

Oficiální český trailer filmu Mapy ke hvězdám / Maps to the Stars

Mezi náhrobními kameny (A Walk Among the Tombstones) (A-Company CZ)

Český plakát filmu Mezi náhrobními kameny / A Walk Among the TombstonesKrimithriller, který v zámoří komerčně příliš neuspěl, dává podle mnoha komentářů zavzpomínat na devadesátá léta, kdy byly podobné žánrovky v módě. Vyjímečně režírující ostřílený scenárista Scott Frank převedl na plátno knihu spisovatele Lawrence Blocka, což pro neznalé tohoto jména znamená, že spíše než na akci je důraz kladen na klasickou detektivní linii, propracovaný příběh a neohrožené hrdiny. V hlavní roli se objeví Liam Neeson, jehož doplňují kupříkladu Ólafur Darri Ólafsson, Dan Stevens nebo David Harbour. Snad se zadařilo a půjde o solidní záležitost. To potvrzuje i naše recenze.

Synopse: Matt Scudder (Liam Neeson) je soukromý detektiv bez licence pro ty, kteří z jakýchkoli důvodů nemohou jít na policii. Jedním takovým je drogový dealer Kenny (Dan Stevens), který si ho najme, aby našel ty, kteří mu unesli a brutálně zabili manželku. Scudder tak postupně rozkrývá stopy vedoucí k únoscům a zjišťuje, že tohle zdaleka nebyl jediný podobný případ, který mají v New Yorku na svědomí.

Zajímavost: Stejnojmenná kniha je desátá ze série s Mattem Scudderem a poprvé vyšla v roce 1992.

Oficiální český trailer filmu Mezi náhrobními kameny / A Walk Among the Tombstones

Falešní poldové (Let´s Be Cops) (CinemArt)

Český plakát filmu Falešní poldové / Let's Be CopsAkční komedie už ze synopse dává na vědomí, že rozhodně nebude náročnou záležitostí, ale pokusí se spíše vršit gagy a vtipy na téma falešných a pravých policistů v souboji s mafií. Těžko odhadovat, co od podobného snímku čekat, neboť režisérem (a v tomto případě i debutujícím scenáristou, ačkoli jedním ze dvou) je Luke Greenfield, jehož filmografie není zrovna lákavá. Zahraniční hodnocení ale úplně špatná nejsou, s prvními tuzemskými ohlasy už je to horší. Lákat se nedá ani na žádné velké herecké jméno, neboť v hlavních rolích se objevují nepříliš známí Jake Johnson a Damon Wayans, Jr., z povědomých tváří čekejte jen Andyho Garcíu a Jamese D'Arcyho. Velká neznámá.

Synopse: Kamarádi Justin (Damon Wayans, Jr.) a Ryan (Jake Johnson) nejsou praví policisté, jen se zkrátka oblékli do policejních kostýmů a vyrazili na jednu párty. Cestou ovšem zjistí, že uniforma jim nabízí mnoho výhod a možností a tak se rozhodnou, že vedle svých civilních povolání se začnou bavit životem falešných poldů. A jsou v tom čím dál lepší a užívají si velkou legraci. Jenže jednou se připletou do skutečného případu ke skutečným mafiánům a humor je hodně rychle přejde.

Zajímavost: Režisér prý dostal nápad na film ve chvíli, kdy mu jeden z kostýmních návrhářů zapůjčil na halloweenskou párty skutečnou uniformu losangeleské policie.

Oficiální český trailer filmu Falešní poldové / Let´s Be Cops

Mami! (Mommy) (Artcam)

Český plakát filmu Mami! / MommyMinimálně formálně netradiční zážitek slibuje psychologické drama režiséra a scenáristy Xaviera Dolana. K vidění bylo už na několika festivalech (včetně karlovarského), kde se setkalo s pozitivním přijetím a chvála se snášela hlavně na samotného autora, originalitu pojetí a výkony třech klíčových herců, z nichž ani jeden nepatří k slavným tvářím. To by ale vadit nemělo, protože síla tohoto počinu tkví zřejmě jinde. Zájemce si ho nepochybně v programu kin najde.

Synopse: Steve (Antoine-Olivier Pilon) má diagnózu ADHD a potřebuje ústavní léčbu. Jenže jeho matka Diane (Anne Dorval) trvá na tom, že ho dokáže zvládnout, a že on dokáže zvládnout i školu. Do jejich života osudově zasáhne nová sousedka Kyla (Suzanne Clément), s níž se vydávají na cestu, kde se chvíle štěstí, bezpečí a spokojenosti často mění na eruptivní výboje násilí a hlubokou beznaděj.

Zajímavost: Snímek reprezentuje Kanadu v bojích o Oscara za zahraniční film.

Český trailer filmu Mami! / Mommy

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý (Død Snø 2) (Film Europe)

Český plakát filmu Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý / Død snø 2Norsko-islandská hororová komedie je pokračováním pět let starého šíleného kousku o vraždících nacistických zombiích. Na režijní stolec se znovu posadil svérázný Tommy Wirkola, takže se dá očekávat velmi podobný zážitek, který se nebude brát moc vážně, a v němž je možné absolutně všechno. Je jasné, že v obsazení nenarazíte na žádnou známější tvář, o to ale tolik nejde. Většina komentářů projevuje minimálně spokojené reakce, tudíž jde s největší pravděpodobností o sázku na jistotu. Milovníci bizardérií a severského filmu si tohle nepochybně nenechají ujít. 

Synopse: Nacistické zombie se chystají na totální genocidu, která má za cíl nastolit vládu jediného vůdce. Pokud si ovšem myslíte, že nejhorší den vašeho života je ten, kdy zabijí sekyrou vaši přítelkyni, vám uříznou ruku motorovou pilou a u toho jen s hrůzou v očích sledujete, jak armáda nemrtvých požírá vaše kamarády, dost se pletete. To je totiž jenom začátek.

Zajímavost: Film se natáčel zároveň v norštině a angličtině.

Český trailer filmu Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý / Død Snø 2

Winx Club - V tajemných hlubinách (Winx Club: Il mistero degli abissi) (HCE)

Český plakát filmu Winx Club - V tajemných hlubinách / Winx Club: Il mistero degli abissiItalský animovaný film je dalším z řady údajně velmi populární série. Co od něj čekat, je ale neodhadnutelné, protože ohlasy nejsou prakticky žádné a nedá se čekat, že by se to po premiéře zásadněji změnilo. Věnujme se tedy faktografii, která říká, že režisérem je relativně zkušený Iginio Straffi, který už má na kontě dvě celovečerní dobrodružství Winx Clubu. S největší pravděpodobností snímek cílí na ty nejmenší diváky, bez nichž nemá smysl se jím jakkoli zabývat.

Synopse: Winx se tentokrát chtějí chopit císařského trůnu a aktivovat tak ohromnou sílu. Místo toho ale probudí krutou vílu Politeu, jež byla zakleta třemi čarodějkami. Víla s nimi nicméně uzavře dohodu a prozradí jim, že aby mohli aktivovat trůn, musí osvobodit Tritanuse z Oblivionu. Winx tak čeká překvapivá a hodně dobrodružná výprava.

Český trailer filmu Winx Club - V tajemných hlubinách / Winx Club: Il mistero degli abissi

Česká pivní válka (A-Company CZ)

Plakát filmu  / Česká pivní válkaNa první pohled zajímavě vypadá dokument Jana Látala, který se snaží poodkrýt strukturu českého pivovarnictví a zjistit, zda české pivo je vůbec české. Nějaké ohlasy očekávejte až těsně před premiérou, protože první projekce je naplánována až na středu večer. Do té doby se dá pouze spekulovat, nicméně pokud se zadaří, budeme mít co dělat s dalším kvalitním tuzemským dokumentem a možná se dozvíme leccos nového.

Synopse: Jak se neustále mění svět kolem nás, mění se i naše pivo. Co se za tradičními pivními značkami skrývá v současné době globalizace? Co se stane, když se tekutý národní poklad promění v "Eurobier"? Stále více lidí věří, že český pivní průmysl už není český. Je to skutečně tak? A dá se s tím něco dělat?

Trailer filmu Česká pivní válka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY