TV tipy: Johnny English, Jackie Chan a Temný rytíř povstávají

Vydáno: 24.10.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Podzim už je definitivně zde, protože v tomto týdnu nasazují televize těžký kalibr v podobě premiér komiksovky Temný rytíř povstal a druhého Johnnyho Englishe. Na řadu přijdou také tři vydařené animáky nejen pro děti.
Johnny English se vrací (Johnny English Reborn) (pátek 24. 10., Prima, 20.15 - 22.20 / sobota 25. 10., Prima Cool, 15.20 - 17.40)

Plakát filmu Johnny English se vrací / Johnny English RebornPokračování příběhů nemotorného agenta je na tom v podstatě stejně jako předchozí díl. Režírující Oliver Parker od začátku nastolí svěží a příjemné tempo a vše se snaží stylizovat do parodie na bondovky z devadesátých let. Film samozřejmě stojí a padá s titulním Rowanem Atkinsonem, který sice své grimasy dost opakuje, fanoušky ale určitě nezklame. V dalších rolích se objeví kupříkladu Rosamund Pike nebo Gillian Anderson. Když se smíříte s tím, že to celé je dost epizodické a ke konci už i notně přepálené, mohli byste se slušně pobavit. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Po poslední katastrofě, kterou způsobil, se tajný agent Johnny English (Rowan Atkinson) dobrovolně uchýlil do ústranní tibetského kláštera. I tady si ho ale mateřská tajná služba najde, protože do Velké Británie přijíždí čínský premiér, který by se už nemusel vrátit domů. A jelikož šéfka MI7 Pamela Thornton (Gillian Anderson) nemůže věřit nikomu, musí povolat zpátky do práce právě Johnnyho. Ten se ale musí vyrovnat i s tím, že za dobu, co byl pryč, se plno věcí změnilo.

Zajímavost: Natáčení se protáhlo, protože v jeho průběhu onemocněl Atkinson neznámou chorobou.

Český trailer filmu Johnny English se vrací / Johnny English Reborn

Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises) (pátek 24. 10., Nova, 21.40 - 01.00)

Český plakát filmu Temný rytíř povstal / The Dark Knight RisesEpické zakončení netopýří trilogie Christophera Nolana asi nepotřebuje příliš mnoho dalších komentářů. Sešlo se v něm snad úplně všechno - parádní atmosféra, výtečná hudba, strhující a inteligentní příběh daleko přesahující rámec komiksu a prvotřídní herecké výkony starých známých Christiana BaleaMichaela Cainea a Morgana Freemana, k nimž se nově přidávají mimo jiné děsivý Tom Hardy, výborné Marion Cotillard a Anne Hathaway a sympatický Joseph Gordon-Levitt. Jelikož snímek na první zhlédnutí nefunguje úplně dokonale, to opakované neuškodí. Jasný tip týdne. Více se dočtete v našich recenzích (zde a zde).

Synopse: Před osmi lety se Batman změnil z hrdiny v uprchlíka, nechal na sebe padnout vinu za smrt Harveyho Denta, čímž chtěl Gotham zachránit od nejhoršího. Teď se ale bude muset vrátit, protože sem míří maskovaný terorista Bane (Tom Hardy), který má s netopýřím mužem jasné plány.

Zajímavost: Hardy kvůli roli přibral přes deset kilo svalové hmoty a naučil se několik bojových technik.

Český trailer filmu Temný rytíř povstal / The Dark Knight Rises

Král a já (The King and I) (sobota 25. 10., ČT2, 13.30 - 15.45)

Plakát filmu Král a já / The King and IPěti Oscary oceněná muzikálová komedie je typickou ukázkou velkofilmu své doby. To znamená, že režírující Walter Lang kladl důraz na přehnanou barevnost, opulentní kulisy a samozřejmě i parádní a líbivé kostýmy. Výsledku hodně pomáhají i promyšlená hudební čísla, výborné písně, překvapivě zajímavý příběh a množství neprvoplánového humoru, který se v něm objeví. V hlavní roli exceluje jedním z Oscarů oceněný Yul Brynner, jehož partnerku ztvárnila Deborah Kerr. Zub času sice na snímku zanechal dost znatelnou stopu, přesto jde pořád o velmi vtipnou a rozhodně "koukatelnou" záležitost. Více se dočtete v našem Stroji času.

Synopse: Angličanka Anna Leonowens (Deborah Kerr) přichází do Siamu na pozvání krále (Yul Brynner), aby vyučovala jeho děti a manželky. Musí samozřejmě čelit cizím tradicím a zvykům, které se jí ne vždy líbí, na druhou stranu se ovšem nebojí říci panovníkovi, co si opravdu myslí. A ačkoli je to neuvěřitelné, ti dva se začínají vzájemně respektovat. 

Zajímavost: Natáčení trvalo půl roku a provázely ho neustálé spory mezi režisérem a hlavní mužskou hvězdou.

Originální trailer fimu Král a já / The King and I

Batman vs. Red Hood (Batman: Under the Red Hood) (sobota 25. 10., Nova Cinema, 15.30 - 17.00 / neděle 26.10, 05.40 - 06.55)

Plakát filmu Batman vs. Red Hood / Batman: Under the Red HoodPokud nebudete mít muže v kostýmu netopýra ještě dost, můžete si dopřát čtyři roky starý animák, který patří k tomu nejlepšímu, co v daném subžánru kdy vzniklo. Režírující Brandon Vietti využil možností animace na maximum a divákům předvedl famózní a dlouhé akční scény, které prakticky nemají žádná omezení a opřít se mohl i o propracovaný a napínavý příběh. Neopomněl ani hutnou atmosféru a fanoušky vysloveně potěší plejádou slavných záporáků. Parádní kousek.

Synopse: Každou noc chrání Batman obyvatele Gotham City před zločinci a gangstery. Jenže poslední dobou se ulicemi blíží i další samozvaný ochránce blaha, jehož metody ovšem nahání spíš hrůzu. Ďábelský padouch zná každý Batmanův krok a chce ho jednoznačně zničit. Do toho všeho se objevuje i Joker, aby se všem vysmál tím, že vykope kostlivce, který měl raději zůstat pohřbený.

Zajímavost: Příběh vychází z komiksu A Death in the Family z roku 1988.

Originální trailer filmu Batman vs. Red Hood / Batman: Under the Red Hood

Helena (Helen) (sobota 25. 10., ČT art, 22.20 - 00.15)

Plakát filmu Helena / HelenU nás prakticky neznámé a divácky velmi náročné kanadsko-německo-britské drama je neveselou, ale realistickou sondou do duše ženy, která trpí velmi těžkou formou deprese. Režírující Sandra Nettelbeck záměrně volí extrémně pomalé tempo, v němž mnohdy vynikají hodně silné scény, nad nimiž se dá dlouho přemýšlet. Jelikož ale stopáž dosahuje skoro dvou hodin a dějově nejde o nic světoborného, slabší povahy budou mít problémy film dokoukat až do konce. Pomoci by jim v tom ovšem mohla vynikající Ashley Judd v titulní roli, kterou doplňuje mimo jiné Goran Višnjić. Ne úplně jednoduchý, ale důležitý snímek o stále ještě tabuizovaném tématu.

Synopse: Půvabná profesorka hudby Helen (Ashley Judd) je podruhé vdaná, má třináctiletou dceru a ke štěstí jí nechybí zdánlivě nic. Přesto trpí těžkými depresemi a bipolární porucha ji přivede k absolutnímu zhroucení a k úvahám o sebevraždě. Rozhodne se tedy podstoupit ústavní léčbu.

Zajímavost: V průběhu natáčení měla Judd záchvat slepého střeva a musela absolvovat neodkladný chrirugický zákrok.

Originální trailer filmu Helena / Helen

S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení (S.W.A.T.) (sobota 25. 10., Nova, 22.30 - 00.40 / neděle 26. 10., 02.50 - 04.00)

Plakát filmu S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení / S.W.A.T.Dnes lehce zapomenutý jedenáct let starý akční thriller doplácí na silnou kvalitativní nevyrovnanost. Jakmile předvádí režírující Clark Johnson akční scény, je na co se dívat, nechybí tomu svižné tempo, potřebný "drive" a zajímavá atmosféra. Když má ale vyprávět banální a typicky předvídatelný příběh, nastane problém, protože se najednou všechno až moc táhne, snahy o humor nefungují a dialogy jsou někdy vysloveně tupé. Ve snesitelné úrovni snímek udržuje obsazení, v němž nechybí výborný Colin Farrell, jako vždy "cool" Samuel L. Jackson, tehdy ne tak známý Jeremy Renner nebo krásná a drsná Michelle Rodriguez. Žánrová jednohubka.

Synopse: Příslušník jednotky S.W.A.T. Jim Street (Colin Farrell) spolu se svým partnerem Brianem Gamblem (Jeremy Renner) udělá během přepadení banky sporné rozhodnutí a je nucen z elitního týmu odejít. Zatímco Gambla situace znechutí natolik, že opustí policii úplně, Street se s ponížením vyrovná, přijímá nové místo a doufá, že se brzy do jednotky rychlého nasazení vrátí. A možná ani on sám nečeká, jak rychle to bude. 

Zajímavost: Film vychází ze stejnojmenného seriálu vysílaného v USA od roku 1975.

Originální trailer filmu S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení / S.W.A.T.

Cestující v dešti (Le passager de la pluie) (neděle 26. 10., ČT2, 21.55 - 23.50)

Plakát filmu Cestující v dešti / Le passager de la pluieKlasický italsko-francouzský krimithriller je poctivou žánrovkou, které se dnes už moc netočí. Režisér René Clément se v podstatě spokojil jen s málem - komorní a hutnou atmosférou, napínavým a strhujícím příběhem, krásnou hudbou Francise Laie a výtečným obsazením dvou klíčových rolí, které ztvárnili Marlene Jobert a Charles Bronson. Přidejte k tomu ještě inteligentní dialogy, spoustu naznačených podzápletek a dostanete opravdu výborný snímek, který nemá moc chyb. Tou nejzásadnější je určitě zbytečně překomplikovaný závěr.

Synopse: Osamělá manželka pilota Mélancolie (Marlene Jobert) je ve vlastním domě napadena a znásilněna neznámým mužem. Násilník ale stihne utéct do sklepa, kde ho však žena objeví a zastřelí. Incident ale nenahlásí policii a místo toho muže shodí z útesu a doufá, že tím to celé končí. Do městečka ovšem přijíždí přesvědčivý plukovník Harry Dobbs (Charles Bronson), který nabývá dojmu, že žena je do celého činu zapletena.

Zajímavost: Slavný song od kapely The Doors Riders on the Storm je údajně silně ovlivněn tímto filmem.

Originální trailer Cestující v dešti / Le passager de la pluie

Balto (Balto) (úterý 28. 10., Nova, 06.05 - 07.35)

Plakát filmu Balto / BaltoV našich končinách takřka neznámý animák zaujme kromě dětí i nejednoho dospělého. Režírující Simon Wells se totiž dalece vyhnul sentimentu a lacinému tahání diváckých emocí, které podobné filmy o zvířecích hrdinech většinou přináší. Místo toho se soustředil na relativně originální příběh, skvělé písničky a hudbu z dílny Jamese Hornera. Nechybí ani překvapivě propracované a rozhodně ne ploché charaktery. V kontextu tohoto pak tvůrci odpustíte některá klišé a pár otravných postav. Tady se vyplatí si přivstat.

Synopse: Krásný a odvážný pes s duší vlka Balto je největším hrdinou Aljašky. Chce zachránit životy dětí, které v roce 1925 ohrožuje epidemie záškrtu. Potřebuje ovšem překonat šest set kilometrů v drsné divočině, aby včas doručil léky. Dokáže to?

Zajímavost: Snímek je inspirován skutečnými událostmi, od nichž se ale dost liší.

Oficiální trailer filmu Balto / Balto

Horton (Horton Hears a Who!) (úterý 28. 10., Prima, 07.55 - 09.45 / středa 29. 10., 02.25 - 03.50)

Plakát filmu Horton / Horton Hears a Who!U šest let starého animáku je důležité vědět, že vychází z předlohy v zámoří populárního Dr. Seusse. To tedy znamená, že příběh je místy dost šílený a kombinuje humor vkusný a relativně chytrý až geniální (některé parodické sekvence) s absolutně dětinským. Režijní dvojka Steve Martino a Jimmy Hayward má naštěstí dost nápadů a udržuje svěží tempo, v němž se pořád něco děje, takže není moc místa na nudu. Tento fakt také částečně zastíní i to, že animace není úplně dokonalá, což je vidět hlavně v pozadí a detailech. Snímek, který rozhodně nesedne každému. 

Synopse: Horton je úplně normální slon, tudíž ho dost překvapí, když mu pod nos spadne smítko prachu, které mluví. Později zjistí, že je v něm ukryto malé městečko Kdosice, v němž žijí malinkatí Kdovíci. Jediným z nich, který slyší Hortona, je ale místní starosta, jenž se brzy dozví, že Kdosicím hrozí velké nebezpečí. Musí tak o pomoc požádat právě Hortona.

Zajímavost: Hortona mluví v originále Jim Carrey, který dost ovlivnil i jeho vzhled.

Originální trailer filmu Horton / Horton Hears a Who!

Rachot v Bronxu (Hung fan kui) (středa 29. 10., Barrandov, 21.15 - 23.10)

Plakát filmu Rachot v Bronxu / Hung fan kuiV hlavní roli hongkongsko-kanadského akčního snímku se objeví Jackie Chan, což mnohým udělá jasno. A jde prakticky o jeho typický produkt, neboť režisér Stanley Tong se nemohl opřít o zajímavý a propletený příběh, ale musel plně spoléhat na ústředního představitele. Ten nezklame, protože předvede pár výtečných bojových scén, s humorem poměrně šetří a všechno odehraje svým nezaměnitelným stylem. Víc od podobného filmu čekat opravdu nejde. Záležitost spíš pro fanoušky asijské legendy.

Synopse: Keong (Jackie Chan) pochází z Hong Kongu a přijíždí do New Yorku, kde se žení jeho strýc. Ten vede úspěšný obchod, o který se mu po odjezdu na svatební cestu stará právě asijský mladík. Ten se stává nejen objektem zájmu místních dívek, ale také gangsterů a zlodějíčků, kteří se pokusí obchod vykrást. Keong tak bude muset předvést, že má pro strach uděláno a dokáže se ubránit. 

Zajímavost: Při natáčení si Chan zlomil pravý kotník, Tong si kotník pro změnu zvrtl a dvě kaskadérky a jedna herečka si zlomily nohy. 

Originální trailer filmu Rachot v Bronxu / Hung fan kui


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY