Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Drákula: Neznámá legenda

Recenze: Drákula: Neznámá legenda pije divákům krev

Vydáno: 15.10.2014 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Než se stal Drákulou, byl Vlad III. mírumilovným panovníkem Transylvánie a oddaným manželem a otcem. Pak se ale stalo něco, kvůli čemu musel upsat svou duši upírům. Chceme tenhle origin v režii debutanta Garyho Shorea vidět?

Drákula: Neznámá legendaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 15.10.2014 18:00. Než se stal Drákulou, byl Vlad III. mírumilovným panovníkem Transylvánie a oddaným manželem a otcem. Pak se ale stalo něco, kvůli čemu musel upsat svou duši upírům. Chceme tenhle origin v režii debutanta Garyho Shorea vidět? Hodnocení: 2

Drákula: Neznámá legenda

Dracula Untold
Válečný / Drama / Horror / Fantazie
USA, 2014 , 92 min.

Režie: Gary Shore
Scénář: Matt Sazama, Bram Stoker
Kamera: John Schwartzman
Herci: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Art Parkinson, Charles Dance, Diarmaid Murtagh, Paul Kaye, William Houston, Noah Huntley, Ronan Vibert, Zach McGowan, Ferdinand Kingsley, Joseph Long, Thor Kristjansson, Jakub Gierszal

Česká premiéra: 16.10.2014

Drákula: Neznámá legenda hodnocení na Kinobox.cz: 68.71 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když se řekne (hrabě) Drákula, asi každému z vás se vybaví nesmrtelný stařík, který žije z lidské krve a děsí (nejen) své okolí. Na proslavení jeho osoby má nemalý podíl i britský spisovatel Bram Stoker, který mu věnoval dnes už klasický hororový román. A od toho byl jen krůček k tomu tento nadčasový příběh převést na filmové plátno, o což se tvůrci snaží už od dob vzniku kinematografie. Mezi prvními představilo tuhle legendu studio Universal, které s ní slavilo relativní úspěch. A možná i proto se jeho šéfové rozhodli, že by nebylo od věci ji oživit a vymyslet novou sérii snímků se slavnými a nechvalně proslulými hrdiny. Prvním z nich je právě Drákula, jehož nejnovější dobrodružství dostalo podtitul Neznámá legenda.

Fotografie z filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula UntoldProč neznámá? Protože se odehrává v době, kdy Drákula byl ještě Vladem III., známým také pod jménem Naražeč (kvůli tomu, že narážel hlavy poražených nepřátel na kůl, tak žádné dvojsmysly ;)) a v míru vládl malé zemičce Transylvánii. Ta se krčila ve stínu mocné a slavné Osmanské říše, s níž byl panovník vždy za dobře, protože si dokázal spočítat, že jakýkoli odpor prakticky znamená jeho konec. Když ho však sultán, s nímž se v dětství úzce přátelil, požádá o tisíc nových chlapců (včetně jeho vlastního syna) jakožto rekruty do armády, rozhodne se vzepřít. Aby ovšem porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, musí se spojit se zlem ještě větším. A právě tehdy se stává Drákulou.

Synopse zní docela atraktivně a zajímavě, že? Proto nemile překvapí, že film jako takový se příliš nepovedl. Debutující režisér Gary Shore se sice se svou prvotinou pere docela obstojně a nejspíš dělal, co mohl, jenže výsledek je dost nevýrazný, nezajímavý a zoufale nudný. Atmosféra, která by měla být u podobných filmů nezbytná, tu úplně chybí, a ačkoli jsou tu obsaženy i některé ryze hororové scény, vůbec nefungují, o pokusech o lekačky nemluvě. 

Fotografie z filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula UntoldHlavní roli ztvárnil Luke Evans, pro něhož mohla být slušným vstupem mezi vycházející hvězdy, jenže to by musel dost přidat. Po celou dobu se tváří stále stejně, takže morální dilemata, jimiž jeho postava prochází, mu ani zdaleka nelze věřit, navíc postrádá jakékoli charisma a nikdy nedokáže pořádně strhnout. Jeho protivník v podání Dominica Coopera je na tom o trochu lépe, i když po většinu času nemá co hrát a místy se nevyhýbá ani urputné křečovitosti.

Chvílemi je až legrační pozorovat, jak se Shore pokouší zavděčit mladému divákovi sledujícímu trendy televizní fantasy seriály. Snímek je tak vlastně jakousi úlitbou těm, kteří jsou odchovaní populárním a vyzdvihovaným Spartakem, s tím rozdílem, že zřejmě v rámci ratingu není ani dost temný, ani dost krvavý, natožpak vzrušující a erotický.

Fotografie z filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula UntoldTakže jde vlastně o takovou softverzi pro úzkoprsé publikum. Opravdu tu není nic, čeho by se dalo chytnout. Akce je nezajímavá a nepřehledná, je jí tu dost málo a po hříchu se většinou odehrává ve tmě, takže v ní není nic moc vidět, humor tu zcela chybí a o nějaké ikonické, případně epické scéně si můžeme nechat leda zdát. Moc příjemné není ani to, že i když se rozpočet filmu pohyboval někde kolem sedmdesáti milionů dolarů, vše působí dost lacině a připomíná lepší "béčka", která startují rovnou na videu.

Jediné, co obstojí bez problému, a k čemuž nelze mít jakýchkoli připomínek, je hudba z pera Ramina Djawadiho, která je potřebně epická a opulentní a je radost ji poslouchat. Až si říkáte, že je jí pro takový film škoda a šikovný německý skladatel tu takřka zbytečně mrhá svým talentem. Jelikož tu ale vysloveně pozitivních věcí vskutku moc nenajdete, musíte vzít zavděk jen tímto a to se mi zdá dost málo.

Nejvíc ale mrzí to, že moderní Drákulův origin naznačuje obří potenciál a pracuje s motivem, který by se dal zajímavě a atraktivně zpracovat, aby vytvořil novou a fungující mytologii. Tvůrci Neznámé legendy ho ale ani zdaleka nevyužívají a pouze banálně kloužou po povrchu a po drtivou většinu naštěstí nedlouhé stopáže nudí. Obrovská škoda.

PS: Proč zrovna tenhle film je natočen i v IMAX formátu, upřímně moc nechápu, když má jen rutinní kameru a v akci se utápí.

Oficiální český trailer filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula Untold

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ___ (Tereza Cafourková, 05.11.2014 21:57) Reagovat

    Víte co nesnáším ? Kritiky ! I to co je hezké dokáží člověku znechutit. Přesně to co je tu napsáno o tomto filmu psal kritik . Vsadím se že kdybych se podívala na můj oblíbený film (hobit) budou tam napsaný stejný srAčky jako tady. Proč to nepíše někdo komu se to líbilo ? Hned by to vypadalo líp. Mně osobně se to moc líbilo . Hudba k tomu byla úžasná a k tomu filmu skvěle sedla. Dávám 4,5 hvězdiček. :-D všem bych tento film doporučila.

  • Hm Kterej kreTen psal ten asi druhej odstavec ten ... (StarkillerCZ , 16.01.2019 19:23) Reagovat

    Hm Kterej kreTen psal ten asi druhej odstavec ten film byl bozi. Uplne skvelej dlouho sem ho chtel videt a nezklamal. Mam rad stary valecniky i upiry takže tohle sem si fakt uzil.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rošťák ničitel Conan v sedmé kavalérii čeká, než skončí léto (19.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage bude Drákula (01.12.2021 10:55 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Už teď nám chybí rodinný víkend, během kterého poznáme Johna Lennona a Cyrila s Metodějem (02.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kráska a zvíře bude mít seriálové pokračování (16.06.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Thelma našla úkryt v zoo a v něm všechny prachy světa (19.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- House of the Dragon nabírá obsazení (12.02.2021 10:54 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Crisis (28.01.2021 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Alienist: Angel of Darkness (15.07.2020 09:30 v Novinky | Trailery)
- Bluray recenze: Bitva u Midway rezignovala na jakékoli bonusové materiály (07.05.2020 12:30 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Kráska a zvíře vyslovují muži na odstřel přání smrti (10.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fanaticky zamilovaný Lego Batman zažívá v roce 1984 svůj první střet (29.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Bitva u Midway je staromilský válečný film připomínající žánrovou klasiku (11.11.2019 12:15 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu