Festivalové ozvěny: Hanekeho filmy a oscaroví kandidáti na Das Filmfestu

Vydáno: 10.10.2014 10:32 - Jana Bébarová | foto: Wega Film

Retrospektiva mrazivě znepokojivých filmu Michaela Hanekeho, adaptace knižních bestsellerů a životní příběhy slavných spisovatelů budou od příštího týdne k vidění na tradiční podzimní přehlídce DAS FILMFEST.
DAS FILMFEST
Na adaptace knižních bestsellerů a nadějných literárních debutů, čtenářskou klasiku a životní příběhy slavných spisovatelů láká letošní devátý ročník filmové přehlídky DAS FILMFEST, který tradičně přinese tematicky i žánrově pestrou filmovou mozaiku reprezentující to nejzajímavější z aktuální tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska. Od 15. do 19. října budou festival hostit pražská kina Lucerna a Atlas a od 20. do 23. října brněnská kina Scala a Art.  

Jeremy Irons ve filmu Noční vlak do Lisabonu / V programu bude například adaptace bestselleru švýcarského spisovatele Pascala Merciera Noční vlak do Lisabonu pojednávající o tom, že život se dá změnit z minuty na minutu, pakliže jsme přesvědčeni, že nastal ten správný okamžik. V hlavní roli napínavého příběhu se představí britský držitel Oscara Jeremy Irons, po jeho boku se objeví Bruno Ganz, Mélanie Laurent, Christopher Lee či Charlotte Rampling.
DAS FILMFEST dále uvede film rakouské režisérky Jessiky Hausner Láska šílená, který vychází z tragického životního příběhu básníka Heinricha von Kleista, jenž spáchal se svou partnerkou Henriette Vogel v roce 1811 sebevraždu. Rakouský zástupce do letošních bojů o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, snímek Milované sestry zase nabídne příběh rozervaného romantického básníka Friedricha Schillera.

Sam Riley ve filmu  / Das finstere TalChybět nebude ani německý kandidát na Oscary, vizuálně strhující alpský western Temné údolí, který natočil Hanekeho žák Andreas Prochaska. Film uvedený letos na Berlinale je stejnojmennou adaptací literární prvotiny Thomase Willmanna, jež původně neznámého spisovatele katapultovala do první ligy německy píšících autorů. Temné údolí je mrazivým příběhem o jednom tajemném cizinci v zapadlé horské vesnici, o mužské mstě a moci. Režisér v něm vzdává hold westernovému žánru a nezapře inspiraci Leoneho klasikou Tenkrát na Západě. Představitelka hlavní ženské role Paula Beer se osobně zúčastní festivalové projekce.
Michael HanekeV programové sekci zaměřené na adaptace nebude chybět ani film zmiňovaného Michaela Hanekeho, a to jeho filmová podoba slavného nedokončeného románu Franze Kafky Zámek. Této výrazné osobnosti současné evropské kinematografie, mistrovi nekompromisních pohledů do komplikovaných, znepokojivých a tmavých koutů lidské existence bude na festivalu věnována speciální retrospektiva. Diváci se mohou těšit na Hanekeho debutový snímek Sedmý kontinent, následovat budou snímky Bennyho video a 71 fragmentů chronologie náhody, které jsou společně součástí volné trilogie. Uvedena bude i jeho filmová verze románu Elfriede Jelinek Pianistka a silně kontroverzní Funny Games, který doteď šokuje svou brutalitou. Kolekci uzavře Bílá stuha odehrávající se v předvečer první světové války.   

"Myslím, že filmař vlastně diváka znásilňuje. A já ho chci znásilnit k samostatnosti. Chci ho donutit k samostatnému myšlení. Chci, aby se potýkal s rozpory, které musí sám vyřešit. Nechci mu předkládat řešení. Protože pak rázem přestane myslet," vyjádřil se památně Michael Haneke. Tak se jděte nechat znásilnit na DAS FILMFEST.

Odkazy na programy v jednotlivých kinech najdete zde.  



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY