Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Průvodce filmy Davida Finchera 2/2

Téma: Průvodce filmy Davida Finchera 2/2

Vydáno: 10.10.2014 18:00 v sekci Články | Publicistika - Redakce | foto: facebook tvůrce

David Fincher patří mezi nejvýraznější režijní osobnosti světového filmu, proto není od věci si jeho snímky neustále připomínat. V druhé části našeho redakčního průvodce pokračujeme snímky, které natočil před Zmizelou.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Druhá část našeho průvodce přináší poslední čtyři filmy, které David Fincher natočil před aktuální Zmizelou. Ty bývají většinou označovány jako ty slabší, byť néměně precizní snímky, které se místo neurvalosti a živelnosti svých předchůdců pouštějí do více uhlazenější, nepřekvapivé podívané. Následující řádky vás ale milerády přesvědčí o opaku.

P.S. Fincher samozřejmě natočil také první dva díly úspěšného politického seriálu House of Cards, ten ale kvůli jeho televiznímu původu záměrně přehlížíme.

PRVNÍ ČÁST PRŮVODCE NAJDETE ZDE.


2007: Zodiac (Vratislav Šálek)
Fotografie z filmu  / ZodiacKriminální thriller vycházející ze skutečného případu stejnojmenného vraha, který několik desetiletí děsil obyvatele San Francisca, do značné míry předznamenal to, jak se Fincherův styl změní v dalších letech. Velice pomalu vyprávěná a košatá detektivka není tak vtahující jako raná tvůrcova díla a mainstreamového diváka znaví neměnným tempem a obří stopáží, srdce fanoušků ale radostně zaplesá. Režisér tu totiž složil poctu drsným kriminálkám sedmdesátých a částečně i osmdesátých let, čemuž uzpůsobil úplně všechno - zkrátka oldschool jako vyšitý.

Zašel tak daleko, že si dovolil různé drobné a pro většinu diváků nepostřehnutelné "fórky" (v jedné scéně se třeba členové policejního sboru vydají do kina na Drsného Harryho, který byl osobou Zodiaca přiznaně inspirován), které zdánlivě zdržují, mají ale svůj smysl. Připočítat samozřejmě musíme famózní retro výpravu, detailní propracovanost každého záběru, perfektní práci s napětím (scéna ve sklepě!) a v neposlední řadě i trojici Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo a Robert Downey Jr., na níž film stojí.

I tady ale platí, že obsazení i té nejmenší role je naprosto přesné a dokonalé. Je pravda, že v kontextu Fincherovy filmografie si zrovna Zodiaca nebudete připomínat nejčastěji, pro ty, kteří zbožňují podobné žánrovky, z nichž mnohé jsou už dnes klasikou, jde ale o vyslovenou lahůdku.

Originální trailer filmu Zodiac

2008: Podivuhodný případ Benjamina Buttona (Alžběta Fridrichová)

Brad Pitt, Cate Blanchett ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin ButtonNa fantasy drama na motivy povídky F. Scotta Fitzgeralda byla už před samotnou premiérou kladena vysoká očekávání. Slavná předloha, scénář Erica Rotha (který adaptoval i klasiku Forrest Gump), hvězdné obsazení i Fincher na režisérské stoličce – to znělo jako recept na senzaci. Hlavní postavu Benjamina, který se narodí jako stařec a v průběhu let mládne, ztvárnil Brad Pitt - jeho proměna z vetchého geronta v okouzlujícího blonďáka ve středním věku až po roztomilého desetiletého kluka byla zásluhou stovek dokonalých efektů a perfektního make-upu. Samotný Pitt bez jakýchkoliv úprav se na scéně objevil až po první třetině filmu. Do té doby je jeho hlava jen digitálně našroubována na cizí tělo.

Benjamin na svou zvláštnost doplácí už od samého začátku. Zděšený otec bezprostředně po porodu, jemuž jeho žena podlehne, položí věkem znetvořeného novorozence na práh starobince, aby ho ponechal svému vlastnímu osudu. Naštěstí ho tam najde černošská pečovatelka, která ho přijme za vlastního, a zanedlouho už se chodbami ústavu prohání po chodbách drobný stařeček na vozíku, kterého za dobrodružstvím žene zvědavost malého děcka. Snímek je v podstatě biografií, která vám z obyčejného života neobyčejného člověka nabídne ty nejzajímavější momenty, které se do více než dvou a půl hodinového snímku dají vměstnat. 

Fincher nijak neloudí o divákovy emoce, citově vypjaté scény jsou natočeny stejně věcně jako zbytek filmu, což je po aktuálním trendu snažit se diváka rozbrečet při sebemenší příležitosti, příjemná změna. Za zmínku stojí také nesmírně silná atmosférická hudba Alexandra Desplata, který si za svou práci odnesl nominaci na Oscara. Celkově získal snímek nominací jedenáct a snad jen zbytečně nafouknutá stopáž mu na celkovém dojmu a tempu trochu ubírá. Davidu Fincherovi se příběh Benjamina Buttona, který ve filmu prožije celou fyziologii člověka pozpátku, s neobvyklou precizností povedlo vybalancovat tak, abychom filmu věřili, ale přesto se nám stále zdál podivuhodný. 

Originální trailer k filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

2010: The Social Network (Martin Bubrín)

Jesse Eisenberg ve filmu The Social Network / The Social NetworkAneb jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám. Roku 2010 natočil David Fincher ožehavě aktuální dílo, v němž ho až tak nezajímaly strohé, životopisné počátky sociální sítě Facebook, nýbrž příběh o osamělosti vyplývající z dnešní přetechnizované internetové doby. A filmařsky tuto chladnokrevnou etudu ze života jednoho asociálního geeka dotáhl k dokonalosti - pečlivě stylizované až puntičkářsky přesné záběry, scény, kterým nic nenadbývá ani nechybí, životná adaptace Sorkinova scénáře plného bleskurychlých slovních výměn do dynamických „akčních“ scén, v nichž vévodí výborně vedení herci (Jesse Eisenberg, Andrew Garfield)…

Na rozebrání v samostatných textech/studiích je toho zkrátka mnoho, takže se hodí ještě zmínit znepokojivá elektronická hudba nyní již tradičního fincherovského dua Reznor-Ross a práce s vyprávěním na různých časových rovinách, na které se chytá jedině Počátek (ehm). Vše je zkrátka tak precizně vycizelované a zkomponované, až se sám film jeví až nepříjemně neosobní a odtažitý – možná stejně jako Facebook sám. Je fascinující se k The Social Network vrátit i po několika letech od uvedení v kinech a stále mít pocit, že sledujete dílo poplatné dnešní době s obří výpovědní hodnotou, na níž se ani náhodou nechytají ostatní napodobitelé.

Neuvěřitelně rychlý, neodbytný a tudíž dosti nekomunikativní film je kromě generační zpovědi online generace také smutným příběhem člověka, jemuž na konci jeho cesty k moci zůstala jen klávesa F5 a vyčkávání na červené políčko v modrobílém světě. Takhle přemýšlivý a děsivě dokonalý film zkrátka nelze neobdivovat.

Originální trailer filmu The Social Network


2011: Muži, kteří nenávidí ženy (Václav Limberk)
Rooney Mara, Daniel Craig ve filmu Muži, kteří nenávidí ženy / The Girl with the Dragon TattooVe svém zatím předposledním snímku Muži, kteří nenávidí ženy se Fincher spokojil jen s úlohou adaptátora světoznámé knižní předlohy. Natočil americkou verzi prvního dílu knižního cyklu Milénium z pera již zesnulého Stiega Larssona, který byl navíc dva roky před uvedením snímku do kin natočen také v rodném Švédsku. Fincher se tu opět ukázal jako výsostný profesionál s "chladným" přístupem (odstupem) od látky, kterou realizuje - režisér se obecně citově do svých filmů spíše neangažuje a soustředí se především na řemeslnou stránku a jako obvykle je filmařina, kterou divákům nabízí, vybroušená jako diamant a dokonalá jako stroj.

Stejně jako je chladná zimní krajina, kam odjíždí "do ústraní" novinář Mikael Blomkvist (Daniel Craig), tak mrazivě a odtažitě působí i příběh rozvíjený kolem antispolečenské punkerky a hackerky Lisbeth Salander (Rooney Mara), která pomůže Mikaelovi přijít na stopu dlouholetého tajemství a rodového prokletí rodiny Vangerů. Fincherova americká verze severského mystéria plného záhad a vražd disponuje ukázkovou režijní precizností, modravě chladným obrazem Fincherova dvorního kameramana Jeffa Cronenwetha, nápaditými zvukovými efekty, navíc s originálně zpracovanou úvodní titulkovou sekvencí za doprovodu hudby z pera Attica Rosse a Trenta Reznora, s kterými si padnul do noty při předchozím The Social Network.

Nelze nezmínit také výborné herecké výkony Rooney Mary a Daniela Craiga, který si do fincherovského mikrokosmu "odskočil" ze své bondovské role a naprosto přirozeně sem zapadnul. 

Český trailer filmu Muži, kteří nenávidí ženy

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Fleishman Is in Trouble (29.10.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Třetí Podfukáře natočí Ruben Fleischer (30.09.2022 19:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vyšinutý pan Pip nosí železnou masku a navštěvuje mravenčí polepšovnu (12.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V listopadu na streamovacích službách: Velké herecké hvězdy a fantasy seriál natočený u nás! (01.11.2021 12:30 v Radar)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- V říjnu na streamovacích službách: Nálož hororů s blížícím se Halloweenem! (07.10.2021 07:30 v Radar)
- Andrew Garfield v muzikálu tick, tick... Boom (04.10.2021 18:29 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Včelka Mája hledá poslední rodinu a ocitá se na pokraji šílenství (01.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Quo Vadis, zbožňovaný vlku? (22.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Andrew Garfield zpívá v prvním teaseru Tick, Tick... Boom (11.06.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Eyes of Tammy Faye (10.06.2021 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování (05.06.2021 10:30 v Recenze)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu