Andrea Sedláčková natočila dokument Život podle Václava Havla

Vydáno: 03.10.2014 17:00 - Simona Knotková | foto: Ondřej Němec - Knihovna Václava Havla

O první dokumentární film mapující celý život Václava Havla se pokusila režisérka Andrea Sedláčková. Natočený materiál se pod titulem Život podle Václava Havla divákům představí v listopadu.
Život podle Václava HavlaDokumentární film mapující celý život Václava Havla ve své režijní dílně stvořila Andrea Sedláčková. Poprvé tak budeme moci příběh bývalého prezidenta a jedné z nejvýznamnějších postav českých dějin sledovat od jeho dětství až po život v politice. Sedmdesátiminutový snímek Život podle Václava Havla představí divákovi množství archivních záběrů a fotografií, na jejichž pozadí bude vypravěčem sám sledovaný hrdina. Doplňovat ho bude komentář režisérky.

Ta pro natáčení vybírala z šesti set hodin materiálů a nahrávek, stovek fotografií a osobních dokumentů, z nichž některé poskytli bratr Ivan nebo manželka Dagmar Veškrnová-Havlová. Ke zdárnému výsledku jí dopomáhali také rešeršisté v Praze a v Paříži a Knihovna Václava Havla.

"První dvě třetiny filmu jsou plné dramatických zvratů, už z toho důvodu, že období mládí a zrání bývá často zajímavější než období sbírání plodů a pomalého mizení ze scény. Postavení Havla během revoluce, prezidentské období, odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení, to bylo na filmu to nejtěžší, protože je složité reflektovat něco, co ještě máme v živé paměti,“ sdělila Sedláčková, která se s Havlem seznámila těsně před svou emigrací v létě roku 1989. Později s ním natáčela rozhovor do dokumentu Co jste dělali v listopadu?
Pro produkci snímku se Česká televize poprvé ve své historii spojila s francouzsko-německou televizí ARTE. Právě tam bude 16. listopadu pod názvem Vaclav Havel, un homme libre debutově uveden. Od čtvrtka 20. listopadu jej poté bude promítat pražské kino Lucerna. Česká televize dokument uvede v rámci prosincového výročí Havlova úmrtí. V plánu jsou i školní projekce nebo uvedení filmu v newyorském Českém centru při příležitosti odhalování busty Václava Havla v Kongresu Spojených států amerických ve Washingtonu.

Zdroj foto: Ondřej Němec a archiv Ivana Havla, Knihovna Václava Havla




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY