Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Ostrava Kamera Oko

Preview: Ostravská Kamera Oko nabídne nového Cronenberga i X-Meny

Vydáno: 22.09.2014 17:00 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

V pátek v Ostravě začíná šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu Kamera Oko. Bohatý program nabídne třeba českou premiéru novinky Davida Cronenberga, maraton série X-men nebo prodlouženou verzi Nymfomanky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Mapy k hvězdám / Maps to the StarsJiž tento pátek začíná v Ostravě šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu Kamera Oko, jenž je specifický tím, že se zaměřuje na kameramanskou tvorbu. Šestičlenná porota tedy tradičně neocení práci hlavního tvůrce, režiséra, nýbrž samostatnou obrazovou stránku filmu, za níž si dotyčný odnese cenu pro nejlepšího kameramana. Nejen oficiální výběr světových festivalových hitů, ale další desítky filmů různých délek a žánrů budou moci návštěvníci festivalu zhlédnout od tohoto pátku 26. září až do čtvrtka 2. října.

Sedmidenní přísun dohromady padesáti filmů (přihlásilo se však více než 500) nabídne jak experimentální počiny a festivalový art, tak mainstreamovější snímky jako populární komiksovou sérii X-Men, jejíž pět dílů budou moci zájemci zhlédnout v jednom dlouhém maratonu. Festival proběhne v celkem šesti ostravských kinosálech, navíc se letos rozšiřuje i do přilehlého Havířova a Frýdka-Místku - opravdovou lahůdkou však bude samotné slavnostní zahájení, které se uskuteční ve zcela novém (v Ostravě vůbec prvním) 4K kině Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice. 

Kamera Oko 2014 plakátTam se mohou diváci těšit na exkluzivní českou premiéru novinky Davida Cronenberga Mapy k hvězdám. Snímek sice do běžné kinodistribuce dorazí až 30. října, návštěvníci festivalu budou však moci hollywoodskou satiru s Robertem Pattinsonem nebo Julianne Moore, která si za roli stárnoucí herečky odnesla hereckou cenu z Cannes, zhlédnout více než o měsíc dříve. 

“Jsme velmi rádi, že můžeme i letos našim divákům nabídnout nový zážitek, tentokrát z projekce v novém, moderním kině Světa techniky, které je vybaveno kvalitním 4K projektorem. Navíc se nám podařilo získat v před-premiéře film Mapy ke hvězdám, který natočil slavný kameraman Peter Suschitzky s režisérem Davidem Cronenbergem. Formální kvalitě projekce bude tedy odpovídat i její obsah," prozradila o slavnostní projekci umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Zda kameramanskou cenu převezmou Mapy k hvězdám, nebo další snímky oficiálního výběru, rozhodne mezinárodní porota - za Českou republiku ji zastupuje kameraman Jiří Maxa, za Rumunsko Andrei Butica (Pozice dítěte) a za Slovensko režisér a kameraman Milan Balog. Ředitel festivalu Jakub Felcman k tomu dodává: “Ostrava má neobvykle pestrou síť kin a tato kina erudované a nesmířené dramaturgy. Obojí jim jiná města musí závidět. Hlavně díky celoroční aktivitě těchto kin může OKO na týden hostit české premiéry elitních snímků a učinit z Ostravy místo setkání kameramanů, kteří tvoří obraz současné kinematografie – letos tvůrce světoznámé rumunské nové vlny, profesionály z Izraele, Francie či Německa.

Fotografie z filmu Bílý bůh / Fehér istenV přehledných devíti festivalových sekcích nabídne Kamera Oko celkem padesát celovečerních i krátkometrážních filmů. Největší pozornost na sebe samozřejmě strhává Oficiální výběr, v němž se představí šest filmů uvedených v české premiéře. Kromě zmiňovaných Map k hvězdám patří mezi nejvěhlasnější snímky také maďarský Bílý bůh, jenž získal hlavní cenu sekce Un Certain Regard na festivalu v Cannes. Experimentální drama o "vztahu lidí a psů" doplní také španělský snímek o setkání Casanovy a Drákuly Historka o mojí smrti, jenž vyhrál hlavní cenu na festivalu v Locarnu, nebo snímky Vojačky, Superega nebo Žárlivost.

Soutěžit se bude i v krátkometrážní sekci, kde se proti sobě postaví celkem pět snímků mladých a nadějných kameramanů (čtyři z toho z FAMU) z České republiky a Slovenska. Kameramanská cvičení, krátké klipy a videa by měla upoutat originálním řešením scény nebo technickou vyspělostí. Světovému dokumentu se naopak bude věnovat sekce Zaostřeno na architekturu, která, jak už název napovídá, představí unikátní obrazové dokumenty z prostředí architektury a designu. Z celkem pěti filmů zaujme například vizuálně unikátní Baraka - Odysea země nebo Lidský rozměr.

Fotografie z filmu Nymfomanka / NymphomaniacPocty se letos dočká kameraman Karel Slach - festivaloví dramaturgové se rozhodli uvést pásmo jeho ranných a studentských prací, které zakončí speciální projekcí složenou z filmů Karla Vachka, jemuž Slach dělal dvorního kameramana. Vyzdvihnutí tvůrčí spolupráce se dočká i režisér Lars von Trier a jeho kameraman Manuel Alberto Claro v sekci Claro-Trier, která uvede jejich autorské sci-fi Melancholia nebo rozšířené části erotického opusu Nymfomanka.

Že Kamera Oko myslí i na ne zrovna typické návštěvníky festivalů, dokazuje sekce Encore, která vybírá průřez zajímavých filmů z domácí distribuce posledního roku. V ní se objeví například polská Ida, české sociální drama Cesta ven, nekorektní komedie s Marylinem Mansonem Fízlové, hajzlové nebo novinka Jima Jarmusche Přežijí jen milenci. Třešničkou na dortu pak bude maraton všech dílů série X-Men, včetně toho nejnovějšího s podtitulem Budoucí minulost.

Banner filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastMezi speciální akce letošního ročníku patří netradiční Filmová procházka Dolními Vítkovicemi, experimentální 8mm projekce Pussy Power Porno Project nebo fotbalový dokument Druhý valčík s živým dabingem. Na závěr festival doplní ještě prezentace Národního filmového archívu nebo Státního fondu kinematografie o připravovaných českých projektech.

Další informace o festivalu najdete na jeho oficiálních stránkách.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Sharper (15.01.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Daniel Craig bude Queer (10.12.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Robert Pattinson ve filmu Mickey 17 (06.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: George & Tammy (04.11.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Il Boemo je film s oscarovými ambicemi (23.10.2022 09:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Gnomeo a Julie a muž mimo zákon prožívají dobrý časy (15.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Crimes of the Future (07.05.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru (29.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Pattinson se vrátí jako Batman (27.04.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Festival v Cannes odhalil Lineup (14.04.2022 18:10 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Crimes of the Future (14.04.2022 17:40 v Novinky | Trailery)
- Téma: filmová série Pátek 13. seřazená od nejhorší po nejlepší (19.03.2022 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu