Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 12. 9. 2014 - 18. 9. 2014

TV tipy: Legendární Kmotr bdí nad zajímavými evropskými dramaty

Vydáno: 12.09.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Ani v polovině září nemůžete v televizích čekat nic zásadního. Mimo několika zajímavých a náročnějších evropských dramat je událostí týdne tentokráte zařazení legendárního Kmotra, který bude po dlouhých letech odvysílán v kuse.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Koncert (Le concert) (sobota 13. 9., ČT2, 00.50 - 02.50)

Plakát filmu Koncert / Le concertNe až tak známé evropské koprodukční komediální drama nejvíce doplácí na svou nevyrovnanost. Režírující Radu Mihăileanu totiž zpočátku vzbuzuje dojem, že divák sleduje ztřeštěnou komedii v sovětském stylu, aby později úplně přepl na tíživé drama o komunistické perzekuci. Je sice pravda, že se pokouší z totalitního režimu trochu dělat legraci, moc se mu to ale nedaří. Jinak film poměrně funguje a spoléhá na atraktivní příběh, sympatické obsazení, jemuž vévodí Aleksei Guskov a Mélanie Laurent a hlavně famózní hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Veskrze pozitivní dojem ještě umocní strhující závěr. Zajímavá záležitost.

Synopse: Andrej Filipov (Aleksei Guskov) býval před třiceti lety známým dirigentem orchestru Bolšoj, jenže pak se postavil na stranu židovských hudebníků a byl bez milosti vyhozen. Nyní zastává pozici uklízeče. Při úklidu v ředitelově kanceláři se náhodou dozví, že pařížský orchestr si přeje, aby současný moskevský ansámbl zahrál v Paříži. Náhle se mu v hlavě zrodí myšlenka, že by mohl všechny předběhnout, dát dohromady starý tým a ujmout se této cti sám. Dokáže ale přesvědčit bývalé kolegy?

Zajímavost: Laurent studovala šest měsíců před natáčením hru na housle, aby její pohyby vypadaly realisticky.

Originální trailer filmu Koncert / Le concert

Balada o bratrech Daltonových (La ballade des Dalton) (sobota 13. 9., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Balada o bratrech Daltonových / La ballade des DaltonVynikající westernová parodie vycházející ze slavných komiksů sice není tak povedená jako díl předchozí, to ale vůbec nevadí. Režírující čtveřice René Goscinny, Henri Gruel, Morris a Pierre Watrin se pokusila o vystavení jakéhosi příběhu, který tedy není nijak náročný, přesto působí místy nuceně a křečovitě. Oproti předlohám také chybí větší údernost a frekvence hlášek. Dál už ale není co kritizovat, protože tempo je strhující, humor brilantní a celé je to zábavné a hlavně nápadité. Opět tedy platí, že se skvěle pobaví jak děti, tak dospělí.

Synopse: Bratři Daltonové se ve vězení dozvídají, že zdědili veškerý majetek po nedávno oběšeném strýci. Má to ale jeden háček - sourozenci musí zabít všechny, kteří se podíleli na jeho zatčení. A na to všechno má dohlížet Lucky Luke. Datonové tedy jedné noci uprchnou, vyhledají Luka a pouští se do plnění strýcovy poslední vůle.  

Zajímavost: Goscinny zemřel krátce před dokončením filmu.

Ukázka z filmu Balada o bratrech Daltonových / La ballade des Dalton

Slunečnice (I girasoli) (sobota 13. 9., ČT2, 14.05 - 15.45)

Plakát filmu Slunečnice / I girasoliMéně známé italsko-francouzsko-sovětské drama nabízí především silný a nadčasový příběh, který neomrzí. Režírující Vittorio de Sica prokázal svou zručnost a celé dílo zabalil do melancholické až smutné atmosféry a pozvolného tempa, které je zaměřeno právě na vykreslení klíčového vztahu hlavních postav. Ty brilantně ztvárnili Sophia Loren a Marcello Mastroianni. Nechybí tu ani několik opravdu emocionálních a mrazivých scén. Nebýt některých přeslazených momentů a občasné nerealističnosti, byl by výsledek ještě lepší.

Synopse: Giovanna (Sophia Loren) a Antonio (Marcello Mastroianni) prožívají velkou lásku a rozhodnou se vzít. Jenže je druhá světová válka a muž je brzy odveden na ruskou frontu. Odtud ale nepřicházejí žádné zprávy a ženu postihne panika. Věří ale, že je naživu a vyráží jej hledat. 

Zajímavost: Podle několika zdrojů jde o vůbec první "západní" film, který se převážně natáčel v Sovětském Svazu.

Originální trailer filmu Slunečnice / I girasoli

Život plný malérů (Les malheurs d´Alfred) (neděle 14. 9., Smíchov, 20.00 - 21.45 / pondělí 15. 9., 14.00 - 15.40)

Plakát filmu Život plný malérů / Les malheurs d'AlfredMnozí fandové považují francouzskou komedii za jednu z nejlepších, v níž se objevil klasik Pierre Richard. Ten tady navíc seděl i za kamerou a dokázal, že má slušný talent. Celistvý příběh tedy nečekejte, protože ten je opět jen sledem různých skečů, vtípků a gagů, nicméně to stále funguje a hlavně nenudí. A to i proto, že to celé má svěží tempo, nápad a přiměřenou stopáž. Tvůrce tu hraje pro sebe typickou postavu, takže nemůže zklamat. Ryze oddechový kousek.

Synopse: Smolař Alfred (Pierre Richard) se stává členem týmu, který hájí pařížské barvy v poněkud pokleslé televizní soutěži Paříž versus venkov. Podle domluveného scénáře má francouzská metropole vždy prohrát, jenže ztřeštěný Alfred kolem sebe rozpoutává tak bizarní situace, že vede družstvo od vítězství k vítězství. Televizní moderátor tak musí začít osnovat jeho vyloučení ze hry. 

Zajímavost: Jedná se o druhý Richardův režijní počin.

Originální trailer filmu Život plný malérů / Les malheurs d´Alfred

Kmotr (The Godfather) (pondělí 15. 9., Nova Cinema, 20.00 - 23.40 / úterý 16. 9., 02.35 - 05.45)

Plakát filmu Kmotr / The GodfatherTěžko k jednomu z nejgeniálnějších a nejlepších filmů všech dob napsat něco, co už by nebylo napsáno jinde. Režisér Francis Ford Coppola bravurně zadaptoval román Maria Puza a stvořil nesmrtelné dílo, které i přes závratnou délku nikdy nenudí a drží u sebe. Místo akce dostává prostor důvěryhodný vývoj postav a strhující příběh jedné velké mafiánské rodiny. V hlavní roli září Oscarem oceněný Marlon Brando, vedle kterého se ale neztratil ani tehdy začínající Al Pacino a oba doplňují ještě například James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton nebo Talia Shire. Více se dočtete v našem Stroji času.

Synopse: Rodině Corleonů tvrdou rukou vládne starý don Vito (Marlon Brando). Ten své obchody založil na vydírání, hazardu, prostituci a zastrašování. Jelikož cítí, že jeho čas se pomalu nachyluje, potřebuje se rozhodnout, kterému ze synů předá svou moc. Každý z nich je úplně jiný, proto tahle volba nebude vůbec lehká. Jeho protivníci navíc na něco podobného neberou ohledy.

Zajímavost: Film se natáčel šedesát dva dní.

Originální trailer filmu Kmotr / The Godfather

Cesta (Il viaggio) (pondělí 15. 9., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Cesta / Il viaggioPoslední film slavného Vittoria de Sicy už ocení spíše jeho fandové. Postrádá totiž pro jeho tvorbu typický sociální přesah a kritiku. V tomto případě je vše hodně smířlivé a režie je překvapivě spíše průměrná. Začátek je tedy skvělý a vyzývá k dalšímu sledování, protože rozehrává zajímavý příběh nenaplněné lásky. Posléze je ale snímek dost předvídatelný a zoufale trpí rozvláčným tempem. V hlavních rolích se ovšem objeví spolehliví a jako vždy vynikající Richard BurtonSophia Loren. Tip opravdu jen pro velké zájemce o díla velikánů.  

Synopse: Cesare Braggi (Richard Burton) miluje Adrianu de Mauro (Sophia Loren) a ona miluje jeho. Na tom by nebylo nic divného, kdyby v poslední vůli jeho otce nestálo to, že s dívkou se musí oženit jeho mladší bratr (Ian Bannen). Dlouhá léta tak kolem sebe chodí a skrývají své city. Vše se změní až s manželovou nehodou a její těžkou nemocí.

Zajímavost: Film je adaptací románu Luigiho Pirandella.

Originální trailer filmu Cesta / Il viaggio

Noc nevěsty (pondělí 15. 9., ČT2, 23.30 - 01.00)

Plakát filmu  / Noc nevěstyNe tak často uváděné československé trezorové drama je další ukázkou plodné spolupráce režiséra Karla Kachyni a scenáristy Jana Procházky, který tu zadaptoval vlastní knihu. Důraz je kladen na tísnivou a neutěšenou atmosféru padesátých let a všudypřítomného strachu, tvůrci se tu také umně pokouší zobrazit střet mezi ideologickým a náboženským fanatismem. V hlavní roli vyniká Jana Brejchová, která prakticky zastiňuje zbytek jinak skvostného obsazení. Je jasné, že divácky atraktivní tenhle film není, o to větší zážitek ale nabízí.

Synopse: Do Týnce se na konci podzimu 1950 vrací po sebevraždě statkáře Konvalinky jeho dcera (Jana Brejchová), bývalá jeptiška. Rozdmýchaná nenávist vůči náboženství a odpor proti násilné kolektivizaci vedou k tragickým událostem, jejichž vrchol přijde v průběhu štědrovečerní noci. 

Zajímavost: Než byl film uložen do trezoru, stačilo ho v kině navštívit dvě stě dvacet jedna tisíc diváků. 

Televizní spot filmu Noc nevěsty

Galaktický expres 999 (Ginga tetsudô 999) (úterý 16. 9., ČT art, 22.40 - 00.50)

Plakát filmu Galaktický expres 999 / Ginga tetsudô 999Jediným negativem u nás zcela neznámého japonského anime je paradoxně to, že režírující Rintaro má spousty nápadů a všechny je realizuje. Opulentně barevný snímek nabízí zajímavý a promyšlený příběh, který nenudí a po celou dobu baví. Postav je tu ovšem opravdu hodně a jejich jednotlivé osudy jsou tím pádem jen stroze naznačené, což je dáno tím, že tvůrce tu vychází z několika sérií stejnojmenných komiksů a také seriálu, který čítal přes sto dílů. Dočkáte se tu i nezbytného přesahu, který donutí k zamyšlení. Hodně raritní záležitost.

Synopse: Dvanáctiletý Tetsuro se chce vypravit na planetu Andromeda. Tam totiž může zadarmo získat mechatělo, s jehož pomocí se může pomstít hraběti Stroji, který mu zabil matku. Jediný způsob, jak se na planetu dostat, je galaktický expres 999. Ačkoli to vypadá zpočátku beznadějně, chlapec sežene lístek a na vysněnou pouť se opravdu vydává.

Zajímavost: Délka ústředního expresu je neurčitelná, protože v každém záběru se mění počet jednotlivých vozů.

Originální trailer filmu Galaktický expres 999 / Ginga tetsudô 999

Vyrobeno v Dagenhamu (Made in Dagenham) (čtvrtek 18. 9., ČT2, 09.00 - 10.50)

Plakát filmu Vyrobeno v Dagenhamu / Made in DagenhamBritská komedie potěší všechny milovníky typicky suchého anglického humoru, kterého tu je až až. Režírující Nigel Cole tedy nedostal k dispozici nijak oslňující příběh, který jen těžko zakryje svou předvídatelnost, ačkoli vychází ze skutečných událostí, to ale dokázal vykompenzovat již zmíněným humorem, odlehčenou atmosférou a zajímavým pohledem na feministické hnutí. Podařilo se mu také obsazení, v němž excelují Sally Hawkins, Rosamund Pike, Andrea Riseborough, Geraldine James a další. Škoda jen zbytečného patosu v samotném závěru a také toho, že snímek je v programu zařazen do neatraktivní doby.

Synopse: V roce 1968 se v továrně společnosti Ford v britském Dagenhamu vzbouřilo skoro dvě stě šiček proti pracovním podmínkám. Požadovaly rovnost platů a konec diskriminace žen. Jejich akce a demonstrace zapůsobily na celé Spojené království.

Zajímavost: V průběhu televizní premiéry v květnu 2013 experimentovala BBC s twitterovým komentářem, který spočíval v tom, že v průběhu filmu režisér a skladatel hudby tweetovali s diváky.

Oficiální trailer filmu Vyrobeno v Dagenhamu / Made in Dagenham

Paní Brownová (Mrs. Brown) (čtvrtek 18. 9., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Paní Brownová / Mrs BrownNejslabším článkem britsko-irského historického dramatu je pro někoho možná překvapivě režisér John Madden. Ten totiž po celou dobu nedokáže přijít s jediným originálním a ozvláštňujícím momentem a jede spíše na jistotu. To tedy znamená, že klade důraz na věrné kulisy, atraktivní událost vycházející z reálných podkladů, odpovídající hudbu Stephena Warbecka a herecké výkony. Těm jednoznačně dominují na Oscara nominovaná Judi Dench a Billy Connolly, přehlédnout byste ale neměli ani tehdy debutujícího a neznámého Gerarda Butlera. Výsledku ovšem chybí víc emocí a škodí naopak přehnaný sentiment. Za vidění ale rozhodně stojí. 

Synopse: Roku 1896 odmítá královna Victorie (Judi Dench) již druhým rokem odložit smutek za milovaného muže a vrátit se k panovnickým povinnostem. Ačkoli je monarchie neklidná, nikdo se královniným přáním neodváží vzepřít. Jedinou výjimkou je ovšem svérázný podkoní jejího muže, pan Brown (Billy Connolly). 

Zajímavost: Butler v průběhu natáčení zachránil z řeky Tay tonoucího chlapce.

Originální trailer filmu Paní Brownová / Mrs. Brown

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu