Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Andělé všedního dne

Preview: (Ne)všední Andělé všedního dne?

Vydáno: 13.09.2014 16:00 v sekci Radar | Preview - Jakub Brych | foto: Cinemart

Nový film Alice Nellis podle románu Michala Viewegha vypráví o osudech lidí, kteří žijí své životy, aniž by si uvědomovali jejich pomíjivost, a andělech mezi nimi, kteří jejich konání pozorují...

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Že by tak trochu česká variace na Nebe nad Berlínem, popřípadě Město andělů? Na první pohled by to tak mohlo i vypadat, Vieweghova knížka jde ale na tématiku „andělé mezi námi“ tak trošku jiným způsobem, způsobem, který připomíná spíš třeba Nudu v Brně Vladimíra Morávka. Děj knihy, potažmo filmu, sleduje osudy několika lidí, kteří si své životy nechávají tak trochu plynout mezi prsty, řeší vztahové a existenciální problémy a svým způsobem se tak trochu řídí do záhuby. Souběžně se ovšem odvíjí příběh čtveřice andělů, kteří se snaží svým omezeným způsobem životy lidem ulehčit.

Fotografie z filmu  / Andělé všedního dneTihle andělé ale nejsou klasickými biblickými postavami, které fungují coby boží poslové a vykonavatelé jeho vůle. Koncept andělů v Andělé všedního dne je mnohem prostší, jako neviditelní glosátoři putují světem a pozorují, komentují a omezeným způsobem i ovlivňují životy lidí kolem sebe. V tomto konkrétním filmu to budou tři – Ester, Zdeňek a Karel. Tři naprosto obyčejní a tuctoví lidé, jejichž životy se na konci jednoho odpoledne zásadně protnou. To jak a s jakými důsledky si samozřejmě nechám pro sebe, důležitým prvkem je skupina andělů, coby prostředníků vyprávění a podávání příběhu. Ti navíc sami prožívají svůj příběh – starší tři zaučují novou adeptku.

Po tom, co Alice Nellis uvedla do kin s velkým úspěchem tragikomedii Revival, chopila se tohoto knižního bestselleru. Podle hlavního dramaturga Filmového centra Jaroslava Sedláčka by fakt, že Vieweghovu knihu tentokrát zfilmuje žena, mohl přinést velmi zajímavou fúzi stylů, kdy by Nellis přidala Vieweghovu stylu ženský smysl pro empatii a vytvořila tak bohatý a nadčasový film. Andělé všedního dne si navíc přesně o podobný přístup říkají, jelikož obsahují dostatečně silné civilní podhoubí pro to, aby mohli být dostatečně vážně braným počinem. Otázka samozřejmě je, zda se tenhle nový film dokáže vymanit z proudu klasických českých hořkých komedií.

Fotografie z filmu  / Andělé všedního dneSvěží jsou Andělé přinejmenším hereckým obsazením. Vojtu Dyka sice v poslední době vidíme dost často, kombinace s Vladimírem Javorským, Mariánem Labudou a vycházející hvězdičkou Eliškou Křenkovou ale tvoří hodně zajímavé kvarteto. V dalších rolích pak uvidíme matadory Bolka Polívku a Zuzanu Bydžovskou coby citově vyprahlý manželský pár, dále Kláru Melíškovou coby zdrcenou vdovu, potenciálního sebevraha Václava Neužila ml. či Zuzanu Kronerovou coby jeho matku. Všechny postavy jsou nějakým způsobem propojeny a příběh směřuje k jejich vzájemné konfrontaci, můžete si tudíž představit něco jako velmi skromnou Magnolii...

Je otázka, jakým způsobem se režisérka Alice Nellis popere s touto potenciálně emocionálně silnou látkou. Je bez debat, že Nellis je schopná a že Viewegh je spisovatelským pojmem, opravdovým úspěchem by ale v tomhle případě nebylo stvoření diváckého hitu (které je pravděpodobné), nýbrž lidsky opravdu silného snímku, který by opravdu měl co říci nad rámec typického českého fňukání.

Andělé všedního dne mají v českých kinech premiéru 9. října 2014.

Český trailer filmu Andělé všedního dne

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 33. týden
Kinopremiéry: Podezřelá princezna rebelka hledá cestu na Broadway Z kvarteta novinek v tomto týdnu jednoznačně vyčnívá sci-fi horor Jordana Peelea se zvláštním názvem Nene. Náročnější publikum pak nepochybně zaujme jihokorejský thriller Podezřelá z dílny Park Chan-wooka. čtěte zde
Vydáno: 17.08.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 32. týden
Top 20 ČR: Střídavka se nestřídá V čele domácího žebříčku tržeb zůstala česká komedie Střídavka, na kterou těsně dotírá vracející se Tom Cruise v letním blockbusteru Top Gun: Maverick. čtěte zde
Vydáno: 16.08.2022 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 32. víkend
Box office: Bullet Train se drží na špici Akční film Bullet Train s mezinárodním obsazením v čele s Bradem Pittem se udržel na prvním místě, zatímco Top Gun: Maverick se vrací na dvojku. čtěte zde
Vydáno: 15.08.2022 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 12. 8. 2022 - 18. 8. 2022
TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha Po slibném minulém týdnu se v televizích vše vrací do starých kolejí a znovu se do popředí derou milionté reprízy osvědčených hitů. Jednou z mála výjimek je premiéra komiksovky Shazam!, která je tedy tím nejatraktivnějším.... čtěte zde
Vydáno: 12.08.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 32. týden
Kinopremiéry: Sirotek Jan Koller nahání bestii z Dubaje Mezi pěticí novinek v kinech chybí v tomto týdnu jasný divácký tahák, takže se pozornost publika může rozptýlit. Vedle dobrodružného thrilleru Bestie startuje třeba dokumentární portrét české fotbalové legendy. čtěte zde
Vydáno: 10.08.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Krobotova Velká premiéra má nádech představení v alternativním divadle (24.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Jak všude a najednou obšťastnit ženu (20.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Tom Cruise slaví 60 let (03.07.2022 09:30 v Články | Publicistika)
- Vojtěch Dyk je Josef Mysliveček ve filmu Il Boemo (21.06.2022 10:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pánský klub v zakleté jeskyni hledá sedmikrásky (01.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Žhářka točí film roku (11.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Muži touží uvolnit pěsti a vidět Notre-Dame v plamenech (20.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce (15.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Poslední závod se brodí v přemíře příběhů a motivů, finále má však strhující (27.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Příšerákovi běží poslední závod do ztraceného města (23.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Betlémské světlo Jana Svěráka tematizuje autorskou nemohoucnost (13.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Proměna na cestě za betlémským světlem (09.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Zpráva o záchraně mrtvého ohlodává námět o smrti a odcházení na kost (27.02.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Pes z Beflastu hledá štěstí v Jizerských horách (23.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Romantická komedie Srdce na dlani ubíjí banalitou a předvídatelností (21.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Betlémské světlo má první trailer (06.12.2021 13:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   28/2022

Černý telefon
7/10

Horor Černý telefon vychází ze stejnojmenné povídky Joea Hilla a předchází ho pověst zatím nejlepší žánrovky roku. Je to ale skutečně tak, nebo se kolem počinu zkušeného Scotta Derricksona vytvořil zbytečný povyk?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu